Hokejsko SP: Češka v četrtfinalu izločila Američane, Finci premagali Kanadčane

Češka je na svetovnem prvenstvu s 4:3 premagala ZDA, v polfinalu tudi Finska, Rusija in Švedska.

Objavljeno
22. maj 2014 14.38
Posodobljeno
22. maj 2014 15.00
ICEHOCKEY-WORLD/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Minsk - Hokejisti Češke so na prvi četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva premagali Združene države Amerike s 4:3 in jih v polfinalu čaka Finska, v drugem polfinalu se bodo pomerili Rusi in branilci naslova Švedi.

Na tekmi med ZDA in Češko so imeli v prvih dvajsetih minutah pobudo Američani, ki so sprožili več strelov proti nasprotnikovim vratom (11:8), moštvi pa sta dosegli po en gol. Prvega so v sedmi minuti zabili Američani prek Nelsona Brocka, Čehi pa so izenačili v deseti minuti z golom Tomaša Rolineka.

Čehi so tekmo prelomili v drugi tretjini, za kar je imel veliko zaslug ameriški kapetan Justin Abdelkader. Ta je v 27. minuti nešportno naletel na Vladimira Sobotko in si prislužil kazen tekme. Čehi so številčno premoč kaznovali z dvema goloma, prvega je že po desetih sekundah nadaljevanja dosegel Tomaš Hertl, drugega pa Roman Červenka v 29. minuti - isti igralec je že v 28. minuti podvojil vodstvo Češke, vendar so sodniki njegov gol razveljavili.

Češki hokejisti so do konca druge tretjine še tretjič premagali vratarja Tima Thomasa, ob izključitvi Nelsona Brocka je v 37. minuti zadel Ondrej Nemec za visoko vodstvo s 4:1.

Češka je vse do 59. minute vodila s 4:1 in vse je kazalo na prepričljivo zmago, vendar so se Američani vrnili v igro z dvema goloma.

Ameriška reprezentanca, ki je v 57. minuti zamenjala vratarja Tima Thomasa z igralcem v polju, je svoj drugi gol dosegla v 59. minuti prek Tylerja Johnsona, isti igralec pa je bil uspešen še trinajst sekund kasneje in Američani so lahko upali na podaljšek. A Čehi niso bili naklonjeni takšnemu razpletu tekme in so v zadnjih 57 sekundah ustavili vse ameriške napade ter se veselili zmage s 4:3.

Finska ustavila Kanadčane

Olimpijski prvaki Kanadčani so svojo pot končali v četrtfinalu, potem ko jih je s 3:2 premagala Finska. Kanadčani so po dveh tretjinah vodili z 2:1, nato pa so Finci v zadnji tretjini pripravili preobrat in izenačili v 41. minuti prek Juusa Hietanena, zmagovalca pa je odločil Iiro Pakarinen v 57. minuti dvoboja.

Kanadčani so na tekmi vknjižili več strelov proti golu (38:26), vendar pa niso izkoristili niti enega izmed šestih power-playev, kar je razmerje moči nagnilo na stran Finske.

»V prvi tretjini smo prikazali dobro igro, Kanadčani pa so bili zelo močni v drugi. V zadnji tretjini smo našli svojo mentalno moč, čemur na Finskem pravimo »sisu«. Zelo sem ponosen na svoje igralce,« je po zmagi povedal finski selektor Erka Westerlund.

Rusija brez težav prek Francozov

Rusi so v četrtfinalu proti Francozom zmagali s 3:0 in se bodo v polfinalu srečali z branilko naslova Švedsko.

Ruska reprezentanca je prvič na prvenstvu lahko računala na oba svoja zvezdnika, Aleksandra Ovečkina in Jevgenija Maljkina. Ovečkin tokrat ni imel svojega večera in je tekmo končal brez točke, Maljkin pa je pri zmagi prispeval gol in podajo.

»Danes sem se počutil občutno bolje kot na prvi tekmi, saj sem imel čas za aklimatizacijo. S Koljo Kuljominom sem v preteklosti odigral veliko tekem in se dobro ujameva v napadu, z njim in Viktorjem Tihonovom se dobro počutim na ledu. Smo zmagali, a bi lahko igrali bolje in bili bolj učinkoviti,« je dejal Maljkin, strelec enega izmed treh ruskih golov, preostala sta dosegla Artjom Anisimov in Aleksander Kutuzov.

Branilci naslova kot zadnji v polfinale

Zadnje polfinalno mesto so zapolnili Švedi, ki so s 3:2 premagali Belorusijo.

Švedska je povedla v 14. minuti, ko je Nicklas Danielsson izkoristil številčno premoč in dosegel edini gol v prvi tretjini. Belorusi so v drugi tretjini odgovorili z dvema zaporednima goloma, Geoff Platt je v 26. minuti poravnal izid, nato pa je Aleksej Jefimenko v 35. minuti zadel za prvo vodstvo svoje reprezentance.

Branilci naslova so izenačili še pred koncem druge tretjine, in sicer v 38. minuti, ko je Jimmie Ericsson izkoristil dvominutno kazen Aleksandra Kitarova.

Belorusi so imeli v 53. minuti priložnost za vodstvo, saj je Mattias Ekholm nepravilno ustavil Alekseja Kaljužnija in zakrivil kazenski strel, ki pa ga Kaljužni ni izkoristil. Švedski branilec Ekholm se je za svojo potezo oddolžil po 57 sekundah nadaljevanja, ko je zadel za končnih 3:2.

 

SP, četrtfinale

ZDA - Češka 3:4 (1:1, 0:3, 2:0)

(Nelson 7., Johnson 59., 60.; Rolinek 10., Hertl 27., Červenka 29., Nemec 37.)

Rusija - Francija 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

(Anisimov 5., Maljkin 21., Kutuzov 48.)

Kanada - Finska 2:3 (0:1, 2:0, 0:2)

(Turris 26., Scheifele 33.; Palaola 7., Hietanen 41., Pakarinen 57.)

Švedska - Belorusija 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

(Danielsson 14., Ericsson 38., Ekholm 54.; Platt 26., Jefimenko 35.)

 

Polfinale (sobota)

Rusija - Švedska (13.45)

Češka - Finska (17.45)