Hokejsko SP: magični zasuk Čehov (VIDEO)

Kanadski hokejisti so vpisali novo gladko zmago nad Belorusi (6:0), Rusi brez težav prek gostiteljev Nemcev (6:3).

Objavljeno
08. maj 2017 21.15
ICEHOCKEY-WORLD/
J. P.
J. P.

Pariz - Slovenski hokejisti se lahko tolažijo, da njihov poraz v drugem kolu skupine B svetovnega prvenstva najvišjega kakovostnega razreda v Franciji in Nemčiji (2:7) ne bo najvišji na tem tekmovanju proti Kanadčanom. Branilci lanske šampionske lovorike so bili namreč danes še prepričljivejši v obračunu z Belorusijo, ki ostaja edina v skupini brez osvojene točke, tokrat je izgubila s kar 0:6, glede na videno na ledni ploskvi pa je bil razplet pričakovan in pravičen.

V prvi tretjini se je med strelce vpisal le 21-letni Brayden Point, v drugi je bil dvakrat uspešen njegov vrstnik Nathan MacKinnon, ki je zdaj že pri sedmih točkah za pet golov in dve asistenci, v tretji pa so piko na »i« gladki kanadski zmagi postavili še Jeff Skinner, ki bo prihodnji torek dopolnil 25 let, Claude Giroux in še drugič v dvoboju Point. Statistika je bila krepko na strani 26-kratnih svetovnih prvakov: razmerje strelov je bilo 45:13, dobljenih sodniških metov pa 39:17.

Kanadčani imajo tako po treh dvobojih še popoln izkupiček ob razmerju golov 17:3. Neporaženi ostajajo tudi Rusi, ki danes niso imeli težav z gostitelji skupine A v Kölnu Nemci in so jih premagali z gladkih 6:3, dišalo pa je še po hujšem polomu domačega moštva, ki je po dveh tretjinah zaostajalo že z 0:5. Od prvih štirih golov so zmagovalci kar tri dosegli ob številčni premoči, sicer pa sta po dvakrat zadela Nikita Kučerov in Vadim Šipačjov, po enkrat pa Sergej Plotnikov in Nikita Gusev - zadnji trije so bili v minuli sezoni soigralci pri SKA iz St. Peterburga.

Še posebej pa se je izkazal prvi zvezdnik moštva, napadalec Chicaga Artjom Panarin, ki je podal pri kar štirih zadetkih in se tako povzpel na čelo razpredelnice najučinkovitejših igralcev prvenstva, trenutno je pri devetih točkah za tri zadetke in šest asistenc. Nemški poraz so v zadnji tretjini omilili Brooks Macek, Philip Gogulla in Frederik Tiffels. Gostitelji imajo trenutno v žepu dva poraza in malce nenadejano uvodno zmago nad Američani.

V večernem dvoboju skupine B pa so lanski podprvaki Finci še drugič zapored potegnili kratko. Po senzacionalnem porazu s Francozi (1:5) so se današnjega obračuna s Čehi lotili povsem drugače in že na prvi odmor odšli z zalogo treh golov (3:0), ki so jo držali vse do 48. minute. Že v 58. sekundi dvoboja je zadel Valtteri Filppula, manj kot dve minuti pozneje je prednost podvojil Topi Jaakola, na +3 pa so Finci pobegnili po zadetku Villeja Lajunena v 14. minuti. Tudi v drugi tretjini so imeli škarje in platno trdno v svojih rokah, nato pa se jim je zalomilo. 

V tretjem delu je bilo razmerje strelov neverjetnih 17:2 (!) v korist Čehov, ki se jim je popoln napad obrestoval. Najprej je številčno premoč na ledu izkoristil Roman Horak, nato pa sta v finišu rednega dela v razmaku pičlih 23 sekund zadela še Radko Gudas in Jan Kovar. Odločal je torej podaljšek, a v njem zmagovalca ni bilo, zato so gledalci spremljali še loterijo kazenskih strelov, v kateri je bila zbranejša Češka. Zadel je že njen prvi izvajalec Robin Hanzl, medtem ko ni nobeden od treh finskih poskusov našel cilja. Končni izid: 4:3 v korist Čehov.

IZIDI TRETJEGA KOLA

SKUPINA A

Nemčija : Rusija 3:6 (0:3, 0:2, 3:1)
Macek 46., Gogulla 49./PP1, Tiffels 60.; Šipačjov 2., 18./PP1, Plotnikov 19./PP1, Gusev 32./PP1, Kučerov 36., 52.

ZDA : Švedska 4:3 (2:3, 1:0, 1:0)
Keller 4., Gaudreau 19., 23., Compher 52.; Lindholm 3./PP1, 14., Hedman 19.

SKUPINA B

Belorusija : Kanada 0:6 (0:1, 0:2, 0:3)
Point 6., 55., MacKinnon 25./PP1, 36., Skinner 48., Giroux 51.

Finska : Češka 3:4 (3:0, 0:0, 0:3; 0:0, 0:1)
Filppula 1., Jaakola 3., V. Lajunen 14.; Horak 48./PP1, Gudas 58., Kovar 59.; PS: Hanzl.