Hokejsko SP: v finalu poslastica med Kanado in Rusijo (VIDEO)

Ruski hokejisti so v zadnji tretjini povsem strli Američane in se v finalu SP elitne divizije pridružili Kanadi.

Objavljeno
16. maj 2015 11.02
Posodobljeno
16. maj 2015 14.45
IHOCKEY-WORLD-CAN-CZE
M. Ž., G. L., Delo.si
M. Ž., G. L., Delo.si

Praga - Na svetovnem prvenstvu na Češkem se bosta v jutrišnjem finalu pomerili reprezentanci Kanade in Rusije. Prvi so v polfinalu z 2:0 izločili domačine Čehe, v večerni poslastici pa so Rusi v zadnji tretjini strli odpor Američanov in jih na koncu povsem razbili s 4:0.

Rusi so se Američanom tako na najlepši možen način maščevali za poraz v skupinskem delu prvenstva v Ostravi in si zagotovili jutrišnji veliki finale s Kanadčani. V veliko pomoč jim je bil Alexander Ovečkin, ki se je ruski reprezentanci priključil za zadnji dve tekmi in bil takoj eden najboljših hokejistov na ledu. Še bolj viden je bil ruski vratar Sergej Boborovskij, ki je zbral kar 35 obramb (vpisal tudi asistenco za vodilni zadetek) in bil zasluženo proglašen za igralca tekme.

Jutri bodo ruski hokejisti poskušali priti še do petega naslova v zadnjih osmih letih, medtem ko se bodo Kanadčani borili za svojega prvega po letu 2007. Javorjevi listi so bili v finalu še leta 2009, ko so jih ugnali ravno Rusi.

Rusi z Ovečkinom strli Američane

Po silovitem začetku Rusov na začetku tekme so se Američani pobrali in do konca prve tretjine vzpostavili korak s svojimi nasprotniki. V uvodnih dvajsetih minutah zadetkov nismo videli, zato pa sta imeli obe ekipi kar nekaj priložnosti, ki so ostale neizkoriščene.

Podobno sliko na igrišču smo videli tudi v drugi tretjini, ko so Američani rahlo prevzeli pobudo in do konca tega dela igre zbrali tri strele več od nasprotnikov (23:20). Kljub temu zadetka tudi po 40 minutah nismo videli, zelo razpoložena sta bila namreč oba vratarja.

Izenačena, neučinkovita, a hkrati zelo disciplinirana tekma se je nadaljevala tudi v prvi polovici zadnje tretjine, nakar so Rusi dvakrat v razmaku treh minut zadeli in si priigrali zares ogromno prednost. V 8. minuti zadnje tretjine so najprej zapretili Američani, ruski vratar Sergej Boborovskij je njihov strel odbil do Sergeja Mozjakina, ki se je sprehodil skozi ameriško obrambo in poskrbel za vodstvo Rusov.

Šokirani Američani niti niso dobro zadihali, že so tri minute kasneje klonili še enkrat. Tokrat je vse svoje mojstrstvo pokazal Alex Ovečkin, ki je v 11. minuti tekme Ruse popeljal na prag finala svetovnega prvenstva. Zadetka Vadima Šipačjova v 56. minuti in Jevgenija Maljkina v 58. minuti (v prazno mrežo) sta bila le še lepotni popravek rezultata, ki ne odraža poteka dogodkov na ledeni ploskvi.

Kanadčani neporaženi v finale

Kanadčani so z novo zmago ostali neporaženi na tem prvenstvu tudi po polfinalu, njihova serija nepremaganosti zdaj traja že kar devet tekem. Čehi so utrpeli še tretji poraz pred domačimi gledalci, drugega proti Kanadčanom. Javorjevi listi so Jaromira Jagra in druščino ugnali že v skupinskem delu prvenstva, ko so bili boljši s 6:3.

Tokrat so proti češkemu vratarju Ondreju Pavelecu sprožili kar 41 strelov, v mreži sta končala ploščka s palic Taylorja Halla in najboljšega strelca svetovnega prvenstva Jasona Spezze.

Pavelec ni mogel rešiti Čehov

Uvod polfinala med domačini Čehi in na tem prvenstvu še neporaženimi Kanadčani se je začel brez kakršnegakoli previdnega otipavanja nasprotnika. Moštvi sta odločno krenili proti vodstvu, kar je napovedovalo zanimiv polfinale. V prvih minutah so bili za odtenek nevarnejši Čehi, ki so nekajkrat nevarno zapretili kanadskemu vratarju Miku Smithu. Po krajšem začetnem pritisku domačih so več nevarnejših napadov izvedli tudi Kanadčani in po eni izmed bliskovitih akcij tudi povedli.

Sidney Crosby je v 9. minuti tekme z globinsko podajo lepo našel Jordana Eberleja, ki se je zapodil proti češkemu vratarju Ondreju Pavelcu. Na presenečenje slednjega se je Eberle namesto za strel odločil za podajo na levo, kjer je pred vrata pridrsal Taylor Hall in potisnil plošček v prazno mrežo.

Čehi so do konca prve tretjine želeli na vsak način izid izenačiti, kar se je poznalo v njihovi obrambni igri, tako da so Kanadčani prišli še do nekaj izjemno ugodnih situaciji za zadetek. Izkoristili niso nobene, pa čeprav so v prvih dvajsetih minutah sprožili kar 19 strelov na vrata Paveleca. Čehi so Smitha v prvi tretjini ogrozili desetkrat.

Kljub izjemni pomembnosti obračuna za obe ekipi smo v prvem delu tekme gledali zelo fer hokejsko predstavo. Prvo izključitev smo videli šele v 23. minuti, ko je moral na klop za kaznovane Čeh Peter Časlava. Videli pa smo tudi veliko premoč Kanadčanov v drugi tretjini, ki so povsem prevladovali na ledu in le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo dosegli nov zadetek.

Javorjevi listi so ga dočakali v 10. minuti druge tretjine, ko je prvi strelec prvenstva Jason Spezza dosegel že svoj šesti gol (ob osmih asistencah) na Češkem. Hokejist moštva Dallas Stars je zadel po izjemni individualni akciji, ko je sprožil med nogama nasprotnega branilca in z močnim projektilom presenetil češkega čuvaja mreže.

Njegovi soigralci na ledeni ploskvi niso nikakor našli recepta za zahtevne tekmece kljub temu, da so imeli dvakrat v tem delu igre igralca več na ledu. Še tisti zadetek, ki so ga zabili v 39. minuti tekme, so jim ga sodniki razveljavili, saj je Petr Koukal stal v vratarjevem prostoru in oviral kanadskega vratarja.

Napadi obeh moštev, še posebej prej izjemno razpoloženih Kanadčanov, so se v zadnji tretjini povsem umirili. Severnoameričani so na češka vrata v tem delu sprožili le šestkrat, domačini še enkrat manj.


Polfinalna para SP

Kanada : Češka 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

 

 

ZDA : Rusija 0:4 (0:0, 0:0, 0:4)