Hokejsko SP: risi po slabem zaključku še tretjič poraženi

Slovenska hokejska reprezentanca je zmago proti Slovakom zapravila v zadnji tretjini, v kateri je prejela kar tri gole.

Objavljeno
05. maj 2015 15.04
Posodobljeno
05. maj 2015 19.30
ICEHOCKEY-WORLD/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ostrava - Slovenski hokejisti so bili na tretji tekmi svetovnega prvenstva elitne divizije proti Slovaški v dobrem položaju za prvo zmago, a so jo tokrat zapravili v zadnji tretjini. Risi so po 40 minutah igre vodili z 1:0, nato pa povsem popustili in izgubili z 1:3.

Rise je že v 7. minuti tekme v vodstvo popeljal povratnik po poškodbi Jan Urbas, ki je za hrbet Jana Laca preusmeril strel Aleša Krajnca. Izbranci Matjaža Kopitarja so imeli vse niti igre v svojih rokah tudi v drugi tretjini, nakar so v zadnji povsem popustili in pustili dotlej sijajnega Roberta Kristana pred hudimi naleti Slovakov.

Ti so mrežo vratarja Pardubic načeli v 48. minuti, ko je za izenačenje poskrbel Andrej Mesznaros, zvezdnik lige NHL Marian Gaborik pa je v 55. minuti poskrbel za popoln preobrat. Soigralec Anžeta Kopitarja pri Los Angeles Kings je sekundo pred koncem tekme zadel še v prazno mrežo, potem ko je Kristan svoja vrata zapustil.

Slovence čaka naslednja tekma v četrtek, ko bo slovenski nasprotnik Finska.

Povratnik Urbas prinesel vodstvo

Slovaški hokejisti so bili ob prihodu na ledeno ploskev deležni glasnih ovacij, slovenski risi so morali poslušati žvižge. Razlog je bil preprost: Ostrava je blizu Slovaške, zato so njeni navijači napolnili ČEZ Areno ter poskrbeli za fantastično vzdušje.

Motivirane slovaške hokejiste je podpora ponesla, zato so že v uvodnih minutah nekajkrat ogrozili slovenskega vratarja Roberta Kristana. Vroče je bilo predvsem v 3. minuti, ko je moral po napaki Andreja Tavžlja slovenski čuvaj mreže resno posredovati, na pomoč pa mu je s prekrškom pristopil še Marcel Rodman, ki si je kot prvi na današnji tekmi prislužil dvominutno kazen.

Slovaki svojega prvega powerplaya niso uspeli izkoristiti, kmalu zatem pa so dve minuti igralske prednosti na ledu privoščili tudi Slovencem. Izključen je bil Dominik Granak, risi pa so ponujeno zgrabili z obema rokama. Nevarno sta najprej zapretila Rok Tičar in Aleš Kranjc, nakar se je slednji v 7. minuti tekme odločil za strel z modre črte, pred vrati Jana Laca pa je plošček v mrežo preusmeril povratnik po poškodbi Jan Urbas.

Presenečeni Slovaki so le malo zatem vnovič zapretili prek NHL-ovca Richarda Panika, a je odlično postavljeno Kristan plošček uspešno pokril. Po minutah prevlade Slovakov je v protinapad lepo prodrl Anže Kopitar in našel Urbasa, ki je podstavil palico, zadel pa le Laca. Plošček se je odbil do Jana Muršaka, ki je z ugodnega položaja zgrešil. Minuto kasneje je s preigravanjem pred vrati poizkusil tudi Žiga Pance, ampak bil tudi sam neuspešen.

Kristana je na drugi strani ogrožal predvsem hokejist Slovana iz Bratislave Libor Hudaček, vendar je član Pardubic v prvi tretjini današnje tekme kazal junaško predstavo. Njegovi soigralci v polju so po začetni prevladi Slovakov v nadaljevanju prve tretjine uravnotežili razmere na igrišču in si poleg zadetka priigrali še nekatere lepe priložnosti. Po prvih dvajsetih minutah igre je kljub temu ostalo pri slovenskem vodstvu z 1:0.

V drugi tretjini prevladovala vratarja

Na začetku drugega dela je po kombinaciji Roberta Saboliča in Mitje Robarja prva zapretila Slovenija in pokazala, da vodstvo s prve tretjine ni naključno. Že v naslednjem napadu je Laca ogrozil še Rok Tičar, a se je NHL-ovec v slovaških vratih izkazal.

Še večji pritisk na njegova vrata so risi vršili ob izključitvi Ivana Baranke. Slovenci so dobro pletli mrežo okrog obrambe Slovaške, a premoči niso izkoristili. Po slabšem uvodu druge tretjine so se do 8. minute tega dela prebudili tudi Slovaki in močno ogrozili vrata Kristana. A popularni Lix je bil danes v izjemni dnevni formi, kar je slovaške napadalce že pošteno spravljalo ob živce.

Posebej nevarno je bilo v 11. minuti, ko se je Marian Gaborik znašel sam pred slovenskim vratarjem, ta pa je njegov strel sijajno ubranil. A kmalu zatem je bil nespametno izključen Urbas in Slovaki so imeli igralca več. Številčna prednost bi se jim minuto kasneje skorajda maščevala, saj se je Kopitar dobro znašel v protinapadu, njegov poizkus pa je Laco mukoma ubranil. Slovenci so se v nadaljevanju kljub nekaterim vročim situacijam ubranili slovaškega powerplaya.

Do številčne prednosti so v 14. minuti druge tretjine prišli tudi Kopitarjevi varovanci, a so jo kmalu zapravili, saj je bil zaradi prekrška nad vratarjem izključen Robert Sabolič. Po vrnitvi Tomasa Tatarja na led so imeli Slovaki dobro minuto igralca več in bili nevarni predvsem prek Michala Sersena in Milana Jurčine. Razpoloženi Kristan pa je tudi njuna strela brez večjih težav ukrotil.

Precej izenačeno drugo tretjino, v kateri so bili za odtenek nevarnejši risi, sta zaznamovala oba vratarja Jan Laco in Robert Kristan, ki sta v tem delu ob nedotaknjeni mreži zbrala 14 oziroma 8 obramb.

Slovaki v zadnjem delu nadigrali rise

Slovaki so kar v prvem napadu v zadnjem delu igre pokazali, da svoje kože ne želijo kar tako prodati. Gaborik je nevarno sprožil, Kristan pa plošček po njegovem strelu ujel v rokavico. No, to ni bila njegova zadnja obramba na uvodu zadnje tretjine. Slovaki so namreč povsem zavzeli slovensko obrambno tretjino in bili občutno nevarnejši.

Vse skupaj se je le še stopnjevalo ob izključitvi Roberta Saboliča v 35. minuti tekme. Tik pred iztekom Jeseničanove kazni je iz izjemno nevarnega položaja sprožil Gaborik, Kristan pa je z izjemno obrambo obdržal Slovenijo v vodstvu. Ko so se risi komajda obranili enega obleganja ob igri z igralcem več, že jih doletel naslednji. Zaradi namernega premikanja slovenskih vrat je bil v 7. minuti zadnje tretjine izključen še Aleš Mušič.

Kazen je sledila že nekaj trenutkov kasneje. Andrej Meszaros je sprožil z modre črte in spravil plošček za hrbet tokrat nemočnega Kristana. Po izenačujočem zadetku Slovakov je nova težka preizkušnja Slovence čakala le malo zatem. Dobrih deset minut pred koncem je bil zaradi spotikanja izključen tudi Rok Tičar. Kristanovo zbranost je najprej preizkusil Jurčina, a je nekdanji vratar Jesenic njegov strel ubranil, tako kot v naslednjem napadu še Tomasu Surovyju. Tik pred iztekom slovaškega powerplaya se je Kristan odlično znašel še v gneči pred njegovimi vrati.

Po minutah hude slovaške prevlade sta 7 minut pred koncem zapretila Anže Kopitar in Jan Muršak, no takrat se je po daljšem času izkazal Laco. A slovenski napadi niso trajali dolgo. Namesto tega je na drugi strani Marian Gaborik preigral Mitjo Robarja in premagal še Kristana ter Slovake popeljal v vodstvo.

Risi so po prejetem zadetku spet nekoliko resneje napadli vrata Jana Laca, dve minuti in pol pred koncem je nevarno poizkusil Vidmar ... Dobro minuto pred koncem je svoja vrata zapustil tudi Robert Kristan, a so bili napadi Slovencev jalovi.

Za nameček je sekundo pred koncem zadetek v prazno slovensko mrežo zabil še Gaborik in postavil končnih 3:1.

Izjave po tekmi

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: »Če ste vsi videli to ... ne bom, ne smem komentirati tega. Zelo sem ponosen na svoje fante, imeli smo igro, vse je bilo v redu. 6:0 v zadnji tretjini pri izključitvah, sledile so si ena za drugo. Videli ste, kakšne so bile ... Sicer pa je bilo čutiti veliko želje, nisem se bal, da ne bi bilo v redu. Nasprotnik je bil tak, da smo vedeli, da bomo morali zelo dobro igrati in smo. Žal pa mi je nekaj priložnosti, če bi dali še kakšen gol, bi bilo mogoče drugače.«

Sabahudin Kovačević, hokejist Slovenije: »Težko je zdaj kaj povedati, a osebno sem razočaran. Na tekmo smo odšli 120-odstotno, ker smo vedeli, da imajo v podzavesti še strahospoštovanje do nas. Dve tretjini sta bili zelo dobri, potem pa dva prekrška in so se vrnili. Mislim, da so tekmo prelomile tudi izključitve, še posebej ena pa se mi zdi sumljiva.«

Vladimir Vujtek, selektor Slovaške: »Bila je odlična tekma, zelo vznemirljiva in dramatična, obe ekipi sta imeli možnost zmagati. Izgubljali smo od prve tretjine, a smo imeli proti koncu več priložnosti. Bilo je težko, a smo gradili zmago in gole, na koncu pa nam je uspelo, zato smo lahko zelo zadovoljni.«

 

79. SP ELITNE DIVIZIJE V HOKEJU

Skupina B

Slovenija - Slovaška 1:3 (1:0, 0:0, 0:3)
(Urbas 7.; Meszaros 48., Gaborik 55., 60.)

Danska - Belorusija 1:5 (1:0, 0:3, 0:2)
(Jakobsen 14.; Gavrus 21., Koviršin 28., 46., Šinkevič 30., Usenko 55.)

Lestvica:

1. ZDA 3 3 0 0 0 11:4 9
2. Belorusija 3 2 0 1 0 10:5 7
3. Slovaška 3 1 2 0 0 9:5 7
4. Rusija 3 2 0 0 1 13:9 6
5. Finska 3 2 0 0 1 9:5 6
6. Danska 3 0 0 1 2 4:12 1
7. Slovenija 3 0 0 0 3 6:12 0
8. Norveška 3 0 0 0 3 3:13 0

 

Skupina A

Avstrija - Francija 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
(Fleury 36., Meunier 20.)

Švica - Nemčija 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
(Hollenstein 52.)

Lestvica:

1. Kanada 3 3 0 0 0 18:4 9
2. Švedska 3 2 1 0 0 20:7 8
3. Švica 3 2 0 1 0 7:5 7
4. Češka 3 1 0 1 1 12:14 4
5. Francija 3 1 0 0 2 4:5 3
6. Nemčija 3 1 0 0 2 2:12 3
7. Avstrija 3 0 1 0 2 5:11 2
8. Latvija 3 0 0 0 3 4:18 0