Risi z Gračnarjem pokazali zobe in dosegli prvo zmago

Slovenska hokejska reprezentanca je na drugi tekmi SP s 4:0 premagala Južno Korejo. V vratih je blestel Luka Gračnar.

Objavljeno
21. april 2014 11.35
Posodobljeno
21. april 2014 12.00
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Seul - Slovenska hokejska reprezentanca je na SP skupine B v Južni Koreji dosegla prvo zmago. Po razočaranju proti Japonski, so risi proti gostiteljem opravili popravni izpit in zmagali s 4:0. 

Slovenci so se dobro zavedali napak z uvodne tekme z Japonsko in si za drugi obračun zadali boljšo učinkovitost, zlasti v igri z igralcem več. Načrt je uspel, za nameček je bil med vratnicama zelo zanesljiv Luka Gračnar, ki je zbral 32 obramb. Prva tretjina je minila brez zadetkov, v drugi pa je prvi mrežo zatresel Jan Urbas, po manj kot minuti mu je sledil Miha Verlič. Na začetlu zadnje tretjine je zadel še Aleš Mušič, končni izid pa je z zadetkom v prazna vrata ob koncu postavil Urbas.

V vratih začel Gračnar

V slovenskih vratih je Andreja Hočevarja zamenjal Gračnar, ki sicer že dolgo ni igral, a hitro ujel ritem. Slovenci so začeli samozavestno in sprožili prvi strel na gol: z modre črte je poskusil Žiga Pavlin. Po napaki v slovenski obrambi, so imeli veliko priložnost domačini, a je niso izkoristili. Dva hokejista sta se znašla sama pred Gračnarjem, a naposled do strela ni prišlo. Risi so nevarno zapretili od akciji Davida Rodmana, toda domača obramba se je odlično odzvala.

Zaradi napačne menjave so Slovenci dobili prvo kazen, takoj po nevarni akciji Korejcev pred slovenskim golom pa je moral na klop Pavlin. A tudi to še ni bilo dovolj: z ledu je moral še Jan Muršak, Korejci pa so napadali s 5 na 3. Gračnar je bil na težki preizkušnji, a vendarle ohranil prazno mrežo. Korejci so bili pred koncem tretjine še nekajkrat nevarni, boljši ritem so v zadnjih minutah ujeli tudi risi. Najlepšo priložnost za zadetek je tri minute pred koncem zapravil Muršak, ki je bil po podaji Gregorca nespreten pred praznim golom. Še pred koncem prve tretjine so si Slovenci prislužili novo izključitev, ki pa ji je sledila še kazen na korejski klopi.

V minuti do dveh golov

V drugi tretjini so imeli Slovenci po izteku kazni nekaj sekund igralca več na ledu, a prve priložnosti niso izkoristili. V nadaljevanju je nekaj težkih minut v vratih preživel Gračnar, sledila pa je izključitev na strani Južnokorejcev. Že je kazalo, da bo šel mimo nov »power-play«, a je tik pred iztekom kazni Slovenija le zadela. Z natančnim strelom je bil v 26. minuti uspešen Jan Urbas. Le minuto pozneje je bil korejski vratar znova premagan. Izkazal se je četrti napad: Rok Leber in Anže Kuralt sta odlično sodelovala pri zadetku Mihe Verliča, ki je zaključil akcijo za 2:0.

A se je nato ponovila zgodba iz prve tretjine: na klop je najprej moral Marcel Rodman, nato pa še Mitja Rober, toda Slovenija je še drugič preživela napade s 5 na 3. Ko so imeli za tem risi igralca več na ledu, se je z nevarnim strelom izkazal Tomaž Razingar. V zadnjih petih minutah je imel znova precej dela Gračnar, nevaren je bil zlasti Brock Radunske. Odlično priložnost je imel še Jaka Ankerst, a akcija se je končala le z izključitvijo pri Južni Koreji. Tretjino so tako risi zaključili z igralcem več, prednost pa bi lahko še narasla, a je Gregorc zadel vratnico.

Urbas v prazen gol

Že po 40 sekundah v zadnji tretjini je vodstvo Slovenije naraslo na 3:0. V akciji prvega napada se je do ploščka dokopal Aleš Mušič in se podpisal pod tretji zadetek na tekmi. Hitro je zapretil še Pance, ki pa ni spremenil izida, po glavi pa se tolkel tudi v 45. minuti. David Rodman mu je zagotovil odlično podajo pred gol, hokejist Bolzana pa je meril previsoko in zapravil stoodstotno priložnost za povišanje vodstva. V protinapadu je na vrata streljal Urbas, a ne dovolj natančno.

Gračnar se je ob pritisku Korejcev, ki jim je zmanjkovalo časa, dobro boril in v 47. minuti znova odlično posredoval. Nova priložnost se je med drugim ponudila Razingarju, sledilo je še kar nekaj strelov na gol, pa tudi izključitev (David Rodman in Pance), ki pa niso prinesle novih zadetkov. Korejci so naposled poskusili še brez vratarja, priložnost je izkoristil Urbas in zadel prazen gol za končnih 4:0.

Kopitar: Zmagati moramo še trikrat

»Včeraj enostavno nismo mogli dati gola. Zdaj lahko rečemo, da se takšna tekma ne zgodi vsak dan. Oni so dali dva gola iz odbitkov, nam pa se je odbijalo povsod, samo na palico ne. Posledica tega je bilo današnje mučenje na začetku, na srečo smo potem zadeli. Pozitivno je tudi, da smo mrežo ohranili nedotaknjeno. A že dolgo nisem videl, da gre tekma v takšno smer. Nočem se vtikati v sojenje, čeprav smo se dobro ubranili. Nočem pa tudi jokati in iskati izgovorov, zdaj moramo zmagati še trikrat. Jutri je prost dan in poskusili se bomo pripraviti za nadaljevanje,« je po tekmi povedal slovenski selektor Matjaž Kopitar.

Jutri prost dan

Risi bodo imeli jutri dan premora, v sredo in četrtek pa ju čakata zgodnji tekmi: že ob 5.30 proti Madžarski in Ukrajini. Petek bo še en prost dan, zadnja tekma pa bo v soboto, 26. aprila, ob 9. uri z Avstrijo.

 

Lestvica

1. Avstrija 2 1 1 0 0 7:3 5 točk

2. Ukrajina 2 1 0 1 0 5:3 4

3. Slovenija 2 1 0 0 1 5:2 3

4. Madžarska 2 1 0 0 1 7:7 3

5. Japonska 2 1 0 0 1 3:5 3

6. Južna Koreja 2 0 0 0 2 4:11 0