Ne brez težav, a vendarle je padla tudi Ukrajina

Slovenski hokejisti so na SP skupine B dosegli novo pomembno zmago. V lovu za elito so s 5:3 ugnali še Ukrajino.

Objavljeno
24. april 2014 05.24
Posodobljeno
24. april 2014 05.30
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Seul − Na SP skupine B se nadaljuje vroč boj za napredovanje v elitni razred svetovnega hokeja. Po današnji pomembni zmagi s 5:3 nad Ukrajino mu je vse bliže tudi slovenska hokejska reprezentanca.

Risi so morali tudi tokrat močno garati za novo zmago. Znova so imeli veliko težav pri izkoriščanju priložnosti z igralcem več. Ta rak rana je bolela zlasti v drugi tretjini, ko so jih Ukrajinci po golih Mihe Štebiha in Jana Urbasa ter vodstvu z 2:0 ujeli in izenačili. V zadnjem delu so se Slovenci tudi znašli v zaostanku, a le za kratek čas. Za izenačujoči zadetek je poskrbel Aleš Mušič, za vodstvo je svoj prvi gol na prvenstvu zabil igralec tekme Jan Muršak, piko na i pa je za 5:3 postavil Boštjan Goličič.

Prvenec Štebiha

Slovenija je tekmo proti Ukrajini začela z isto postavo kot dan prej proti Madžarski, tudi tokrat je v vratih stal Luka Gračnar in moral posredovati že v prvi minuti ob strelu Oleksandra Materuhina. Zapretili so tudi risi, streljal je Jan Urbas, odbitek je prestregel Marcel Rodman, a bil brez uspeha. V šesti minuti je Slovenija prvič zaigrala z igralcem več na ledu, a le dvakrat neuspešno poskusila prek Andreja Tavžlja. Tudi drugi power-play ni prinesel uspeha, kljub nevarnim poizkusom Blaža Gregorca, Aleša Mušiča in Urbasa. Je pa tik po izteku kazni na ukrajinski klopi Slovenija prevzela vodstvo. Razveselil je Miha Štebih, ki se je pogumno odločil za strel po odlični podaji Anžeta Kuralta in dosegel svoj prvi reprezentančni zadetek.

Za tem je prvič z igralcem več zaigrala tudi Ukrajina, na klop je moral Marcel Rodman, toda risi niso imeli večjih težav. Ponudila se jim je celo odlična priložnost za nov zadetek: plošček je ukradel Jan Muršak in hitro oddrsal pred gol, toda ukrajinski vratar Sergij Gajdučenko je bil na mestu. Slabi dve minuti pred koncem prve tretjine je slovenska reprezentanca povečala vodstvo: Urbas je po boju Marcela Rodmana ob ogradi sam zadrsal pred gol in dosegel svoj tretji gol na prvenstvu. Razmerje strelov v prvem delu so risi dobili s kar 15:4.

Gračnar prvič klonil

Slovenija je imela na začetku druge tretjine dvakrat igralca več na ledu, toda Ukrajinci so se dobro ubranili, po prekršku Aleša Mušiča pa še sami dobili priložnost v power-playu. Igra z igralcem več je bila njihovo najmočnejše orožje na prvenstvu, tudi tokrat pa so z njim dosegli zadetek. Izid je v 27. minuti znižal Andri Mihnov, potem ko je z modre črte streljal Juri Navarenko. Gračnar je tako prejel prvi gol na prvenstvu.

Risi so pritiskali in še tretjič v drugi tretjini imeli igralca več, toda tudi tokrat je bil njihov power-play zelo neučinkovit. Nevarni so postali tudi Ukrajinci, zlasti po izključitvi Mitje Robarja. Gračnar je moral v vratih najprej resno posredovati ob poskusu Mihnova. Tik pred koncem druge tretjine in iztekom slovenske kazni je sledilo izenačenje Ukrajincev: zadel je Denis Petruhno.

Pomemben gol Mušiča

Na začetku zadnje tretjine so Slovenci spet ostali z igralcem manj na ledu, na klop je moral David Rodman. Ukrajinci so bili spet zelo nevarni, Gračnar je garal v vratih in naposled v četrtem power-playu Ukrajincev klonil še tretjič. Za vodstvo je v 43. minuti zadel Jevegnij Beluhin. A je sledil hiter odgovor risov. V protinapadu je streljal Muršak, njegov odbitek pa je v mrežo pospravil Mušič in poskrbel za izenačenje na 3:3.

Ob grobem naletu na Kuralta je znova sledila izključitev v ukrajinski reprezentanci, power-play pa je Slovenija tokrat le zaključila z zadetkom. V siloviti akciji risov je v 47. minuti zablestel Muršak, ki je dolgo čakal na prvi gol na prvenstvu, dosegel pa ga je v pravem trenutku in Slovenijo z njim vrnil v vodstvo. Tri minute pozneje je sledila nova kazen za Ukrajince, nevarno je poizkusil predvsem Tomaž Razingar, ki je streljal čez vrata.

Ukrajinci se še niso vdali, Mihnov je znova Gračnarju povzročal veliko težav, a veliko srečo je imel na drugi strani tudi ukrajinski vratar, ko so znova nevarno zapretili risi. Ti so v 58. minuti postavili piko na i: pod prečko je zadel Boštjan Goličič in odločil o zmagovalcu.

Danes bosta na sporedu še tekmi Madžarska − Avstrija (ob 9. uri) in Japonska − Južna Koreja (ob 12.30). Petek bo na SP drugi prost dan, v soboto pa bodo na sporedu dvoboji zadnjega kroga, Slovenijo čaka dopoldanski obračun z Avstrijo.