Rusija v Minsku dobila zlati obliž za Soči

V velikem finalu SP so hokejisti Rusije s 5:2 premagali Finsko in se veselili naslova svetovnih prvakov. Bron Švedski.

Objavljeno
25. maj 2014 15.04
Posodobljeno
25. maj 2014 15.30
ICEHOCKEY-WORLD/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Minsk - Z današnjima tekmama za bron in zlato se je končalo svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju v Minsku. Novega naslova svetovnega prvaka se veseli Rusija, osmoljenka OI v Sočiju, ki je v velikem finalu s 5:2 premagala Finsko.

Rusija je do zlate kolajne prišla brez praske in enega samega poraza, zmaga pa je velik obliž na rano z olimpijskega turnirja, na katerem »zbornaja komanda« ni bila kos visokim pričakovanjem. Izločila jo je prav Finska, ki se je na drugi strani komaj prebila v četrtfinale, v finalu pa bila dve tretjini enakovreden tekmec ruskim zvezdnikom. Rusi so sicer finalno tekmo igrali brez selektorja Olega Znaroka. Krovna zveza IIHF ga je namreč kaznovala s prepovedjo vodenja zaradi grozilne geste na polfinalni tekmi s Švedsko.

Rusija je, odkar ne igra več kot Sovjetska zveza, na svetovnem prestolu petič, pred letošnjim SP je bila uspešna še v letih 1993, 2008, 2009 in 2012. Finci so danes zbirki kolajn na SP dodali sedmo srebro.

Rusi so v Minsku pokazali značajsko lastnost, ki jim je v Sočiju manjkala - ekipni duh in povezanost. Ekipa je delovala precej bolje, bolj delavno in garaško, resen pristop pa se je obrestoval s končnim uspehom. Med junaki velike zmage, ki jo je v Minsku pospremil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, sta bila kajpak tudi NHL zvezdnika Alex Ovečkin in Jevgenij Maljkin. Prvi je priboril pomembno izenačenje na 2:2, drugi pa je z mojstrovino pod prečko osem minut pozneje poskrbel za vodstvo, po katerem jih Finci niso več zmogli zadržati. Denis Zaripov je na tekmi dosegel zadetek in dve podaji, med strelci sta bila še Viktor Tihonov in Sergej Širokov.

Finska je ob zaostanku z 0:1 zadela za izenačenje tik pred koncem prve tretjine - strelec je bil Iiro Pakarinen, v 27. minuti pa je za 2:1 zadel Olli Palola.

Švedski bron

Končno tretje mesto so osvojili lanski prvaki Švedi, ki so v malem finalu s 3:0 premagali Češko. Švedska je imela v tekmi za tolažilno nagrado, pobudo vse od prvih minut, ko je uvodni zadetek dosegel Joakim Lindstrom. To je bil pravzaprav avtogol Češke, saj je po podaji Joakima Lindströma plošček zadel palico Petra Zamorskega in presenetil vratarja Alexandra Salaka. Že pred koncem prvega dela pa je Simon Hjalmarsson po uigrani akciji poskrbel za 2:0.

Čehi bi lahko do preobrata prišli v drugi tretjini, ko so si Švedi nabrali deset kazenskih minut. Toda priložnosti niso znali izkoristiti, veteran Jaromir Jagr, ki se je z današnjo tekmo poslovil od reprezentance, je bil dvakrat nenatančen, imeli pa so tudi nekaj smole, saj sta Vladimir Sobotka in Michal Vondrka zadela okvir vrat.

V zadnji tretjini se razmerje ni spremenilo, Čehi so skušali vse bolj na silo priti vsaj do enega gola, toda njihovi napadi so bili jalovi. Švedi so potrpežljivo čakali na svojo priložnost, hiter protinapad pa je Mikael Backlund kronal s tretjim golom, s katerim je dokončno zapečatil češko usodo.

Češka, ki je sicer na koncu zbrala več strelov na vrata (29-24), tako že drugo tekmo zapored ni uspela zadeti.  Švedska je tako leto 2014 končala z dvema kolajna, srebrno na OI in bronasto na SP, Čehi so obakrat ostali praznih rok.

Jagr se je poslovil

Legendarni češki hokejist Jaromir Jagr je odigral zadnjo tekmo v reprezentančnem dresu. Po porazu Češke proti Švedski v boju za tretje mesto je 42-letni napadalec sporočil, da je bila ta tekma njegova zadnja za češko izbrano vrsto. Slovo od reprezentance ne pomeni, da bo Jagr obesil drsalke na klin; pojasnil je, da bo v NHL odigral še eno sezono, kolikor ga še veže pogodba z New Jerseyjem, ne bo pa več zastopal svoje domovine, pa čeprav bo naslednje leto SP prav na Češkem.

V bogati karieri je Jagr osvojil dve zlati medalji na SP, bil olimpijski prvak s Češko v Naganu leta 1998, na klubski ravni pa je osvojil Stanleyjev pokal s Pittsburghom v zdaj že kar precej oddaljenih letih 1991 in 1992.

 

Rusija - Finska 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Dvorana Minsk Arena, gledalcev 15.100, sodniki: Brüggemann (Nemčija), Kaval (ZDA, glavna), Carlson (Kanada), Schräder (Nemčija).
Strelci: 1:0 Širokov (Zaripov, 11.), 1:1 Pakarinen (Lehtera, 20.), 1:2 Palola (Jormakka, Lehtera, 27.), 2:2 Ovečkin (Šipačjov, 28.), 3:2 Malkin (Zaripov, 36.), 4:2 Zaripov (Širokov, 46.), 5:2 Tihonov (Kutuzov, Kuljomin, 56.).
Kazenske minute: Rusija 12, Finska 18 + 10.
*

Švedska - Češka 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Dvorana Minska, Arena, gledalcev 14.000, sodniki: Bulanov (Rusija), Ronn (Finska, glavna), Suominen (Finska), Valach (Slovaška).
Strelci: 1:0 Lindström (Andersen, Möller, 5.), 2:0 Hjalmarsson (Ekholm, Danielsson, 16.), 3:0 Backlund (Gustafsson, Lindström, 49.).
Kazenske minute: Švedska 14, Češka 10.