Hokejsko SP: zmaga risov za slovo od elite (VIDEO)

Za zmago nad Dansko (1:0) sta bila najzaslužnejša nepremagljivi vratar Gašper Krošelj in edini strelec Žiga Pance.

Objavljeno
11. maj 2015 13.58
Posodobljeno
11. maj 2015 19.15
IHOCKEY-WORLD-DEN-SLO
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ostrava - Slovenski hokejisti so se od svetovne elite poslovili z zmago, edine tri točke na svetovnem prvenstvu skupine A na Češkem so osvojili v zadnjem dvoboju prvega dela z Dansko, ki so jo ugnali z 1:0. Glavna junaka uspeha, ki resda risom ne prinaša ničesar (razen prestiža), sta bila edini strelec Žiga Pance, ki je bil tudi najučinkovitejši med izbranci selektorja Matjaža Kopitarja v Ostravi, in novinec Gašper Krošelj, ki je v svojem drugem nastopu na prvenstvu zaklenil mrežo in ubranil vseh 24 tekmečevih poskusov.

Dvoboj ni imel nobene rezultatske teže, saj sta obe zasedbi že pred njim ostali brez možnosti za preboj v četrtfinale, Slovenci pa tudi za obstanek med elito. Po zmagi naših fantov je izplen v medsebojnih obračunih z Dancih spet pozitiven: dve zmagi, en remi in en poraz. Za tri najboljše rise na prvenstvu so bili izbrani napadalca Anže Kopitar in Jan Muršak (zaradi poškodbe gležnja, ki jo je staknil že na tekmi z Norveško, danes ni igral) ter branilec Sabahudin Kovačevič, ki je v zadnjem obračunu pripravil gol Pancetu.

PRVA TRETJINA

Slovenski selektor Matjaž Kopitar tokrat ni mogel računati na poškodovanega Jana Muršaka, zato je pošteno premešal napade. Anže Kopitar in Jan Urbas sta tako igrala v trojki z Žigo Jegličem, medtem ko sta Rok Tičar in povratnik po tekmi kazni Robert Sabolič v svoj napad sprejela še Žigo Panceta. Med vratnicami je tokrat namesto standardnega Roberta Kristana priložnost, drugič na prvenstvu, dobil Gašper Krošelj, ki danske hokejiste dobro pozna, saj je svojčas v tamkajšnji ligi branil barve Aalborga in Herleva.

Po mlačnem začetku so risi prvič pokazali zobe v sedmi minuti, ko je naš prvi napad pletel mrežo okrog odličnega tekmečevega vratarja Sebastiana Dahma, ki je moral ogreti rokavico. Ravno na polovici prve tretjine pa se je mreža skandinavske reprezentance prvič zatresla. Akcijo je kajpak začel prvi as Anže Kopitar, ki je podal nazaj na modro linijo, kjer je silovito sprožil branilec Sabahudin Kovačevič, ploščku pa je pred golom spremenil smer Žiga Pance in matiral nemočnega Dahma. Zanj je bil to že tretji zadetek na prvenstvu.

Doseženi gol je dvignil ritem igre, Danci so se kajpak želeli čim prej spet vrniti v igro, vendar pa je dobro postavljena slovenska obramba uspešno nevtralizirala njihove napade. Rezultat se tako do prvega odmora ni spremenil, statistika pa je ostala rahlo na slovenski strani, razmerje strelov v okvir vrat je bilo tako 12:9. Da dvoboj dejansko ni imel tekmovalnega naboja, temveč je štel le še za prestiž, je dokazovalo dejstvo, da sodnikom v prvih 20 minutah ni bilo treba nikogar poslati na kazensko klop.

DRUGA TRETJINA

Drugi del se ni začel prav po slovenskih željah, saj jo je skupil napadalec Miha Verlič. Pri strelu enega od Dancev z razdalje je »pojedel« plošček, za hip izgubil sapo in obležal na ledeni ploskvi, a se je s pomočjo Andreja Tavžlja hitro pobral in si šel za nekaj časa napolnit baterije na klop. Danci so bili odločeni izenačiti rezultat, vse sile so usmerili v napad, vendar je Krošelj zaklenil mrežo in se nekajkrat zelo izkazal. Luknjo v obrambi skandinavske zasedbe je skoraj kaznoval Kovačevič, ki je vnovič sprožil z modre linije, toda tokrat brez učinka, čeprav je plošček spet spremenil smer.

V finišu druge tretjine se je opogumil tudi Sabolič in poskusil z razdalje, plošček pa je vratarja Dahma zadel v obraz in mu snel čelado, k sreči pa jo je danski čuvaj mreže dobro odnesel. Slovenskim hokejistom je resda v drugi polovici tega dela začelo zmanjkovati sape, da je ostal rezultat nespremenjen, pa je bil v največji meri zaslužen Krošelj, ki je spravljal danske napadalce v obup. V drugih 20 minutah sta obe moštvi v okvir tekmečevih vrat ustrelili po sedemkrat, še vedno pa nobenemu od igralcev ni bilo treba na kazensko klop.

TRETJA TRETJINA

Zadnji del so risi odprli z dobro zamišljeno akcijo, a je Jegličeva podaja letela v prazno. Šele v 43. minuti pa so delilci pravice prvič pokazali vrata kazenske klopi, za dve minuti je moral na hladno Klemen Pretnar. To je bila za Dance odlična priložnost za izenačenje, pred tem so bili namreč na prvenstvu ob številčni premoči na ledu petinsko uspešni (20/4). Tokrat se jim ni posrečilo, izbranci Matjaža Kopitarja so se brez hudih muk ubranili in še naprej vztrajali v vodstvu.

V sedmi minuti je zakrvavel branilec Luka Vidmar, ki je med posredovanjem nesrečno dobil plošček v obraz, a se hitro vrnil na led. Danci nikakor niso našli ploščku poti v mrežo, za nameček so morali zaradi prevelikega števila igralcev na ploskvi za dve minuti nastopiti s številčnim primanjkljajem. Toda, zanimivo, v tem času so bili Skandinavci še nevarnejši kot sicer, dvakrat so celo prestregli plošček in po hitrih protinapadih preverili Krošljeve reflekse, a vnovič brez uspeha.

Dve minuti pred koncem so Danci iz gola potegnili Dahma in ga zamenjali s šestim igralcem v polju, kar je risom omogočilo dvoje priložnosti za povišanje vodstva, a je bil to račun brez krčmarja. Toda tudi na drugi strani so vsi obupni poskusi Dancev leteli v prazno, Slovenci pa so se prav za slovo od elite veselili edinih treh točk v Ostravi. Pa čeravno so tekmeci statistiko naposled obrnili v svojo korist, razmerje strelov je bilo 24:21, a kaj, ko je Krošelj zaklenil vrata.

SLOVENIJA : DANSKA 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Strelec: 1:0 - Pance (Kovačevič, Kopitar, 11.).