Hokejsko SP: risi do vrha napolnili japonsko mrežo

Slovenski hokejisti so v prvem dvoboju SP drugega kakovostnega razreda na Poljskem s kar 7:1 odpravili Japonce.

Objavljeno
23. april 2016 11.27
Posodobljeno
23. april 2016 12.00
Hokej
J. P.
J. P.

Katovice - Slovenski hokejisti so svetovno prvenstvo drugega kakovostnega razreda na Poljskem začeli z odliko in že v uvodnem dvoboju z Japonci dokazali, da jih zanima zgolj vrnitev med svetovno elito. Po prepričljivi igri, ki ji pritrjuje tudi razmerje sproženih strelov v okvir vrat (kar 29:9), so namreč zmagali s 7:1, torej je nedavna prijateljska tekma teh dveh nasprotnikov v Podmežakli, ki so jo gostitelji ravno tako dobili z udobnih 4:0, ponudila kar pravo razmerje moči med izbranima vrstama.

Odločilna je bila druga tretjina, v kateri so risi oblegali japonska vrata in izkoristili štiri od štirinajstih strelov, s čimer je bil odpor enega od dveh azijskih predstavnikov na turnirju v Katovicah dokončno strt. Slovenski vratar Robert Kristan ni imel veliko dela, da bi zaklenil mrežo, pa mu je s častnim golom pet minut pred koncem obračuna preprečil Šuhei Kudži. Tako so naši fantje še oplemenitili statistiko s tekem proti Japoncem, ki so doslej v 15 poskusih zmagali zgolj trikrat, v zadnjih štirih dvobojih pa vselej ostali praznih rok ob razliki v golih kar 2:19.

Tokrat se prvi napad Žiga Jeglič-Andrej Hebar-Rok Tičar ni izkazal, saj ni vpisal niti točke, povsem drugače pa se je odzvala druga napadalna trojka s kar dvanajstimi (!) točkami. Kapetan Jan Urbas, izbran tudi za najkoristnejšega igralca v obračunu, jih je prispeval pet (2 gola + 3 podaje), Miha Verlič štiri (2+2), Žiga Pance pa tri (1+2). Koliko je v resnici vredna današnja zmaga izbrancev selektorja Nika Zupančiča, ki je na velikih tekmovanjih debitiral z odliko, pa bo jasno že jutri, ko fante, vnovič ob 13. uri, čaka druga tekma z »azzurri«.

PRVA TRETJINA

Edino pravo dilemo, koga iz trojice vratarjev postaviti uvodoma med vratnice, je selektor Nik Zupančič razrešil že pred tekmo, uvodoma je - pričakovano - priložnost ponudil najizkušenejšemu Robertu Kristanu. Komaj so se gledalci v dvorani Spodek Arena posedli po tribunah, že so imeli risi prvo priložnost ob dveminutni številčni premoč na ledu, izključen je bil Seidži Takahaši. Slovenci so pletli mrežo okrog japonskih vrat, tudi nekajkrat nevarno sprožili, a se čuvaj mreže Jutaka Fukufudži ni pustil kar tako ugnati.

Vendar pa zamujena prva priložnost igralcem s slovenskim grbom na prsih ni vzela želje in motiva, ravno obratno: še naprej so gospodarili na ledu, njihovo premoč pa je že v osmi minuti kronal kapetan Jan Urbas. Po samostojnem prodoru se je odločil za močan strel s polrazdalje, Fukufudži se je slabo odzval in član drugega slovenskega napada je ometel pajčevine iz zgornjega desnega kota japonskih vrat.

To je bil že trinajsti gol naših fantov v zadnjih štirih medsebojnih obračunih. Tekmec je imel takoj nato priložnost za izenačenje, ko je bil izključen Aleš Mušič, vendar pa se je Kristan v dveh minutah komajda dobro ogrel. Tik pred prvim odhodom v garderobo je moral na klop za kaznovane še Takafumi Jamašita, a se rezultat ni več spremenil. Izid po prvi tretjini je bil pravičen, saj so bili Slovenci agilnejši v napadu, trikrat so poskusili reflekse nasprotnikovega vratarja, Japonci pa enkrat samkrat.

DRUGA TRETJINA

Začetek druge tretjine je bil živahen in razburljiv. Japonski selektor Greg Thomson je bil prisiljen, bržkone zavoljo poškodbe, zamenjati vratarja, Fukufudžija je nadomestil Takuto Onoda, ki pa ni dolgo ostal nepremagan. Juširo Hirano je svoji ekipi naredil medvedjo uslugo, saj je zamudil na drugi del, zaradi česar je moral na kazensko klop, kar je pomenilo, da je Slovenija skoraj minuto in pol igrala z dvema hokejistoma več na ploskvi.

Risi so obstreljevali japonska vrata z vseh koncev in krajev, toda neuspešno, v dobrih dveh minutah so zmogli toliko strelov kot prej v celotni prvi tretjini. Ko je že dišalo, da bodo Japonci ob številčnem primanjkljaju vzdržali, se je znova izkazal kapetan Urbas, ki je brezkompromisno ustrelil, Onoda bi moral plošček zaustaviti, a mu je ušel iz lovilke in se skotalil prek golove črte za vodstvo Zupančičeve čete z 2:0. Toda še preden se je dvoboj nagnil v drugo polovico, je bila razlika še izdatnejša.

Kristan je lepo našel Urbasa, ki je kar sam naredil domala vse, s slalomom mimo tekmečeve obrambe osmešil japonske branilce, nato pa pred vrati našel Miho Verliča, ki je v prvem poskusu nastreljal vratarja, nato pa odbitek rutinirano pospravil za njegov hrbet. Japonci so se, tako se je zdelo, vdali v usodo, hitro so bili kaznovani še četrtič. Tudi tokrat so naši fantje izkoristili odbiti strel, Alešu Mušiču s kakega metra ni bilo težko spremeniti izida. Razmerje strelov je bilo tedaj že kar 15:6, seveda v slovensko korist.

Thomsonu ni preostalo drugega kot poskušati ustaviti slovenski nalet z minutnim odmorom. Toda pričakovanega učinka ni bilo, ravno obratno - še pred drugim odmorom se je japonska mreža še petič zatresla. Žiga Pance je krenil v protinapad, pridrsal pred vrata, tam pa poiskal dobro postavljenega Verliča, ki je zadel še drugič v dvoboju in prispeval tretjo točko na tekmi, med podajalci pa se je znašel tudi Urbas, ki je nabral že po dva zadetka in asistenci. Razmerje strelov po dveh tretjinah je bilo 17:7.

TRETJA TRETJINA

Zadnjih dvajset minut se je začelo s čudovito priložnostjo Anžeta Kuralta, ki je neovirano streljal, a se je Onoda izkazal z refleksno obrambo, kmalu za tem pa je moral Kuralt zaradi naleta na čuvaja mreže na kazensko klop. Tudi te priložnosti, da bi vknjižili vsaj častni zadetek, Japonci niso izkoristili. Moštvi sta se nato izmenjevali v številčni premoči na ledu, naslednji gol pa je vendarle padel, ko so bile moči na ploskvi izenačene. Toda tokrat niso zadeli risi, temveč njihovi azijski nasprotniki.

Proti Kristanu je zadrsal in ustrelil Takafumi Jamašita, slovenski čuvaj mreže je plošček odbil, toda zgolj na palico Šuheia Kudžija, ki je vendarle dosegel častni gol. Kazalo je, da bodo Japonci dobili zadnjo tretjino, a so Zupančičevi izbranci v hipu poskrbeli, da ni bilo tako. S svojim prvim zadetkom v majici z državnim grbom se je v 58. minuti izkazal Ken Ograjenšek, zgolj 54 sekund pozneje pa se je med strelce vpisal še tretji član drugega slovenskega napada, Žiga Pance.

Da je bil končni rezultat pravičen, zgovorno priča tudi razmerje strelov, kar 29:9 v korist Slovencev, zgolj v zadnji tretjini kar 12:2. Če ni prvi napad Žiga Jeglič-Andrej Hebar-Rok Tičar vpisal niti točke (!), pa je toliko bolj blestel drugi s kar 12 doseženimi točkami: kapetan Urbas, ki so ga izbrali za najboljšega igralca obračuna, jih je prispeval pet (dva gola in tri podaje), Verlič štiri (2+2), Pance pa tri (1+2). Jutri rise v istem terminu, torej ob 13. uri, čaka dvoboj z Italijani.

SP skupine B, prvo kolo

Japonska - Slovenija 1:7 (0:1, 0:4, 1:2)

(Kuji 55.; Urbas 8., 22., Verlič 30., 40., Mušič 34., Ograjenšek 58., Pance 59.)

Italija - Poljska 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

(Ramoser 13., Frigo 37., Larkin 60.; Malanski 31.)

Južna Koreja - Avstrija 2:3 (1:0, 1:0, 0:2, 0:1) *po kazenskih strelih

(Swift 17., Kim 36.; Schlacher 45., Geier 57.)

 

Lestvica:

1. Slovenija 1 1 0 0 0 7:1 3 točke

2. Italija 1 1 0 0 0 3:1 3

3. Avstrija 1 0 1 0 0 3:2 2

4. Južna Koreja 1 0 0 1 0 2:3 1

5. Poljska 1 0 0 0 1 1:3 0

6. Japonska 1 0 0 0 1 1:7 0