Imajo najboljši napad in vratarja

NHL: Kralji proti Racmanom vodijo že z 2:0 v zmagah.

Objavljeno
06. maj 2014 20.29
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Anaheim – Hokejisti moštva Los Angeles Kings z Anžetom Kopitarjem na čelu še naprej jezdijo na zmagovitem valu. Potem ko so v uvodnem krogu končnice NHL proti klubu San Jose Sharks s čudežnim preobratom le preprečili zgodnji izpad, v polfinalu zahodne konference še ne poznajo poraza. Včeraj so še drugič v gosteh premagali Anaheim Ducks.

Za zmago Kraljev s 3:1 so v polno zadeli Slovak Marian Gaborik (že v 1. minuti po podaji Kopitarja), Američan Alec Martinez (13.) in Kanadčan Dwight King (v zadnji minuti v prazna vrata), častni gol za Racmane pa je dosegel Američan Patrick Maroon, ki je v 10. minuti izenačil na 1:1. Zatem je Los Angelesov čuvaj mreže Jonathan Quick »zaklenil« svoja vrata. Za domače hokejiste je bil odtlej dejansko nerešljiva uganka in zmeraj na pravem mestu, skupaj pa je zbral kar 36 obramb. Za primerjavo: Anaheimov švicarski vratar Jonas Hiller jih je zmogel le 14.

»Sploh nimam občutka, da bi igrali na tujem, v tej dvorani se počutimo kot doma, že v rednem delu smo tu igrali zelo dobro. Sicer pa ni nobenega dvoma, najboljši mož na ledu je bil tokrat Jonathan,« se je tudi Darryl Sutter, trener Kraljev, strinjal, da so za prvo zvezdo večera izbrali prav Quicka. Na račun 28-letnega Američana s pohvalami ni skoparil niti Los Angelesov kapetan Dustin Brown: »Tekmeci so imeli boljše priložnosti, sprožili so več strelov, toda Jonathan nas je popeljal do nove zmage. Imamo dejansko najboljšega vratarja na svetu!«

Čestitke je prejemal tudi Gaborik, ki je zabil že šesti zadetek v letošnji končnici NHL, v kateri zdaj vodi na lestvici strelcev. Kar zadeva število točk (za gole in podaje), pa s štirinajstimi na vrhu ostaja Kopitar (4+10). Njegov najbližji zasledovalec je z enajstimi točkami Zach Parise (Minnesota, 3+8), pri desetih pa so Paul Stastny (5+5), Nathan MacKinnon (2+8, oba Colorado), Jevgenij Maljkin (Pittsburgh, 4+6) in kot najboljši Racman Ryan Getzlaf (3+7), ki pa se v »bitki za južno Kalifornijo« še ni vpisal med strelce.

Nič čudnega, da se je po drugem zaporednem porazu jezil nase in na soigralce. »Zdaj smo v končnici, zaostajamo z 0:2 v zmagah, zato se na nič več ne smemo izgovarjati. Pričakujem, da se bomo ustrezno odzvali,« je poudaril Getzlaf, Anaheimov trener Bruce Boudreau pa je pribil, da je še vse mogoče. »Razumljivo je, da smo zdaj potrti, vendar pa se bomo do jutri spet pobrali in se pripravili za četrtkovo tekmo. Ker smo v preteklosti že nadomestili zaostanek v dvobojih z dobrimi moštvi, verjamem, da nam lahko to uspe tudi to pot,« še ni izgubil upanja 59-letni Kanadčan.

Toda statistika ni na strani Racmanov. Kralji, ki so včeraj slavili že šesto zaporedno zmago in skupno jubilejno 100. v Stanleyjevem pokalu, so namreč v šestih primerih kar petkrat izločili tekmece, potem ko so po dveh tekmah vodili z 2:0. V drugi tekmi ponedeljkovega večera so Pittsburgh Penguins z 2:0 (Crosby, Jokinen) v gosteh ugnali New York Rangers in izid v zmagah povišali na 2:1. Mi. Š.