Pogled strokovnjaka: Izvirni greh v pripravi

Selektor se tokrat ni izkazal. Ocenjujem, da je preveč forsiral sina Anžeta in mu namenjal vse mogoče naloge.

Objavljeno
12. maj 2015 02.20
ICEHOCKEY-WORLD/
Rudi Hiti
Rudi Hiti
Fantom sem privoščil zmago proti Danski, bila je blagodejna za njihovo dušo, Gašper Krošelj pa je lahko ponosen na »shutout«. Tudi v celoti prvenstva niso odigrali ravno slabo, nihče jih ni »namahal«. Seveda pa razočaranja ne morem zatajiti. Izpad je zame nepričakovan, saj sem celo menil, da je glede na kakovost naše reprezentance dosegljiv tudi četrtfinale.

Ključen je bil že uvodni poraz z Belorusi. Naši hokejisti niso bili niti v formi niti z glavami pri stvari. Izvirni greh je bil storjen že v pripravljalnem obdobju. Samo ena resna tekma z Nemci je bila premalo. Stroka bi morala bolje oceniti, v kakšnem stanju so igralci, ki so počasi kapljali v ekipo, in morala imeti načrte A, B, C, pa se mi zdi, da jih ni imela. Gotovo bi ljudje v hokejski zvezi lahko poskrbeli za bolj kakovostne tekmece med pripravami, izgovori, da se pač ne da, niso bili prepričljivi. Morali bi bolje lobirati, se družiti v VIP in uporabiti poznanstva. Enostavno niso bil dovolj aktivni. Če se dobro spomnim, smo imeli pred SP 2005 v Avstriji tekme s Kanadčani in Američani …

Igralci posledično niso bili v formi. Zakaj, naj ugotovi strokovni svet. Zanimivo bi bilo prebrati poročilo o skavtingu. Tudi v drugih reprezentancah so se soočali s podobnimi težavami, pri nas pa nismo znali dvigniti Jegliča in Tičarja, ki sta prva končala sezono. Nedvomno fantje premorejo dovolj kakovosti, saj prihajajo iz resnih klubov v resnih ligah. Tudi v glavah niso bili pravi. Kakšna je bila psihološka priprava, ne vem, očitno pa je, da je bila slaba. Ko bi morali biti stoodstotni, niso bili. Tri reprezentance so odstopale, zato bi se morali toliko bolj osredotočiti na ostale. A so prav proti njim zatajili, bili premalo aktivni in agresivni v vratarjevem prostoru.

Selektor Matjaž Kopitar se tokrat ni izkazal. Ocenjujem, da je preveč forsiral sina Anžeta in mu namenjal vse mogoče naloge. Več bi imeli od njega, če bi igral samo v svojem napadu. Tako pa se je brez potrebe trošil. Igralci iz NHL niso toliko boljši od drugih, da bi že samo njegova prisotnost naredila razliko.

Skupno gledano je bil nastop Slovencev na SP neuspeh.