Januarska vročica na ledu je obnorela Hrvaško

V Zagrebu se je včeraj začel niz tekem v Areni s 15.000 sedeži. Bodo spektakli botrovali selitvi Medveščaka v slovito KHL?

Objavljeno
09. januar 2012 13.37
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Prihod hokejistov Medveščaka v EBEL so jeseni 2009 pospremile uganke. Prepletale so se med razmišljanji o (ne)konkurenčnosti moštva kot tudi razgrajačih na tribunah. Toda hokejske tekme so v Zagrebu med najbolj prestižnimi družabnimi dogodki, hrvaška zimska pravljica pa se bo morda nekoč celo preselila pod streho slovite KHL.

Razširjena ruska liga s skrajšanim imenom KHL po svoji kakovosti kot tudi pretakanju denarja na hokejskem zemljevidu stare celine prepričljivo zaseda 1. mesto, v globalnih razmerah prednost pripada le za zdaj še nedotakljivi NHL. Toda marsikdo od zvezdnikov – bodisi evropskih bodisi celo severnoameriških – se je vsaj za kakšno sezono ali dve že preselil v »sovjetski« prostor. Poleg moštev iz Ruske federacije so med udeleženci mikavnega tekmovanja ta čas nekdanji sostanovalci iz Belorusije, Latvije in Kazahstana, pred nekaj meseci se je druščini pridružil klub češko-ruskih korenin z bivališčem v Popradu na Slovaškem. Tekmovanje visoke kakovosti in zgledne odmevnosti pa naj bi se selilo tudi k večjim evropskim mestom, v Milano, Prago, Bratislavo, morda kam v Nemčijo, pa tudi v Zagreb!

Morda se zdi zgodba še marsikomu utopična, toda mar ni bilo tako tudi ob prihodu priljubljenih medvedov v družbo Avstrijcev, Slovencev in Madžarov? Hrvaški sosedi pa so sestavili zelo konkurenčno moštvo z odličnim Robertom Kristanom v vratih in se obenem izognili zgodbi muhe enodnevnice. Že v tretji sezoni zapored so tribune na sleherni tekmi pretesne, zloglasnih razgrajačev ni na spregled, tekma je športni praznik izjemne odmevnosti, gostujoča moštva s svojimi spremljevalci vedno znova uživajo.

»Veste, ko smo pred tremi leti zastavili projekt Medveščak v EBEL, smo poslušali pripombe, češ kdo sploh potrebuje hokej in ali ta športna panoga na Hrvaškem lahko kogarkoli pritegne. Toda vztrajali smo in tudi ko je občinstvo iz tekme v tekmo polnilo dvorano, smo poslušali 'modrijane', da se bo vse skupaj hitro sesulo. Pa ni bilo tako. In šele ko smo v prejšnji sezoni štirikrat zapored razprodali Areno s 15.000 sedeži, so nezadovoljneži utihnili, nikakor pa se ne morejo sprijazniti z našim uspehom,« je v posebnem pogovoru za Delo poudaril Damir Gojanović, ambiciozni in očitno uspešni predsednik zagrebškega hokejskega kluba.

V zadnjih dneh mu je telefon zvonil nenehno, predalček z elektronsko pošto se je pridno polnil, na ulici so ga ustavljali mimoidoči. Sinoči se je namreč začela »vročica na ledu«, niz sedmih tekem Medveščaka v EBEL, ki z obiskom očara prav vsakogar, odmeva pa tudi zunaj meja tega tekmovanja. Zato tudi ni presenetljivo, ko v avstrijskih medijih zasledimo zapise in prispevke, da je selitev Zagrebčanov pod streho razširjenega ruskega ligaškega tekmovanja le še vprašanje časa. »Tako dolgoročno še ne razmišljamo, saj nikakor ne bi hoteli uničiti vsega doseženega v teh treh sezonah EBEL. Predvsem po organizacijski in tekmovalni plati bi zdaj radi uspešno izpeljali niz tekem v Areni, nato odmevno pripravili tudi našo 'zimsko klasiko' na odprtem drsališču Šalata ter pozneje po najboljših močeh igrali v končnici. V trenutku, ko bo čas za realno oceno možnosti našega odhoda v KHL, pa bomo o tem temeljito razmišljali,« nam je dejal predsednik.

Obenem pa si je zagrebški klub že približal sanjsko tekmovanje, potem ko je pred tedni odlično izpeljal prijateljsko tekmo z moskovskim Dinamom. Naši sosedje so namreč praznovali 50 let kluba, nekoč že najboljšega v jugoslovanskem prostoru, zdaj tik pod vrhom lestvice EBEL. Gostje iz Rusije so bili nad doživetim navdušeni, Aleksandr Medvedjev, predsednik KHL, pa je takrat vodilnim iz Medveščaka sporočil: »Če si želite in ste pripravljeni, se lahko že jutri pridružite našemu tekmovanju!«

Kajpak so bili tako Gojanović kot drugi avtorji zagrebške zgodbe o uspehu, med katerimi je tudi naš nekdanji smučarski as Jure Košir, navdušeni nad pohvalami uglednega Rusa, po zaslugi prijateljskih in poslovnih navez so sploh lahko povabili tako sloviti klub na svoj 50. rojstni dan, a ko jim omenimo korak naprej – torej možnost selitve v najmočnejše evropsko klubsko hokejsko tekmovanje –, nočejo ničesar obljubljati brez pokritja.

In prav v tem se tudi skriva pot k uspehu kluba, ki na svoje hokejske tekme privablja celo občinstvo z dalmatinskih otokov, iz Dubrovnika in Splita! Pri Medveščaku so v teh treh sezonah delovali zgolj v mejah zmožnosti, z odličnim trženjem pa hrabro postavili svoj izdelek na mizo. In razširili obzorja tudi hokejsko bolj zapriseženemu okolju pod Alpami in Karavankami …