Jeseničani so prehitro švigali in zabijali

Po prvi finalni tekmi DP Jesenice v prednosti. Olimpija je bila boljša v strelih, a neučinkovita. Druga tekma v nedeljo.

Objavljeno
07. april 2017 00.29
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Nezbran zaključek prve tretjine uvodne tekme končnice DP, v katerem so si Jesenice priigrale dva gola prednosti, je razkril Olimpijino nemoč. Nadaljevanje je minilo v učinkoviti igri Gorenjcev, ki so do 35. minute zabili pol ducata golov in po 40. minutah razblinili vse neznanke o zmagovalcu. Druga tekma bo v nedeljo na Jesenicah.

Dnevi aprilske hokejske vročice pod Rožnikom so že davno minili. Včerajšnja prva partija večnih tekmecev je v tivolski hokejski hram pritegnila le najbolj goreče privržence zeleno-belih in kakšnih 200, 300 gorenjskih navijačev, ki so zavzeli svoj tradicionalni kotiček na zahodni tribuni v dvorani.

Uvodno ogrevanje je še dajalo občutek Olimpijine moči, toda že prva asistenca domačega branilca Kristjana Čepona na napačno palico Jeseničanu Juretu Sotlarju, ki jo je s prefinjenim strelom pod prečko v zgornji kot vrat Jeffa Frazeeja spremenil v vodstvo, je napovedala težave zeleno-belih. Osmoljenec iz domačih vrst se je že v naslednji minuti oddolžil s podajo strelcu izenačujočega gola Alešu Mušiču, toda to je bil tudi zadnji svetlejši utrinek okornih Ljubljančanov. Hitrost tekmovalno vidno sposobnejših, drsalno lahkotnejših in res zelo učinkovitih Jeseničanov na čelu s štirikratnim strelcem Jakom Ankerstom – zabil je 3., 4., 5. in 7. gol – je bila nerešljiva uganka za domače hruste. In za nerazpoloženega domačega vratarja Frazeeja, ki ga je po petem golu (14 strelov) in v 25. minuti zamenjal Tilen Spreitzer. A tudi on ni imel kaj prida uspešnega večera.

Ljubljančanom ni bilo mogoče očitati pomanjkanja prave volje, enkrat jo je Boštjan Groznik pokazal preveč in po nepotrebnem. Namesto, da bi branil napadalno akcijo Jeseničanov, je ob ogradi grozil Nateju Di Casmirru, več prostora pred vrati pa so spretni Jeseničani izkoristili in zabili gol za plus 3 – 5:2. Druga sinoči vidna slabost zeleno-belih je bila neučinkovitost. Proti vratom Žana Usa so prožili skoraj tretjino več strelov, 34:26, zabijali pa takrat, ko so že debelo zaostajali. Za nameček so bili na hitro kaznovani za vsako najmanjšo napako.

»Igrali smo zares obupno. Nismo pričakovali takšnega začetka in ne iščemo nobenih izgovorov ob takšnem porazu. Verjamem, da bomo vidno boljši že v nedeljo na Jesenicah. Izgubili smo prvo bitko, toda vse je še odprto. Verjetno bom na drugi tekmi posegel po nekaterih spremembah, prav gotovo pa bomo morali začeti graditi igro v obrambi,« je prvo dejanje finalne serije, ki bo v zmagovalca spremenila moštvo s tremi zmagami, komentiral domači trener Bojan Zajc. Njegov kolega in tekmec Nik Zupančič v svojem značilnem slogu ni kazal pretirane evforije, zadovoljstvo pač: »Štejejo zmage. Veseli nas, da smo zmagali v Tivoliju, ampak sem igralce že opozoril na napake v obrambi, ki jih bomo morali v nadaljevanju popraviti. Pohvalil sem jih za učinkovito igro, vendar ne moremo pričakovati, da bomo vedno tako zadevali. Kot trener zaradi nenavadnega izida nisem videl idealne tekme. Serija še zdaleč ni odločena, saj potrebujemo še dve zmagi,« je postavil piko na i selektor Slovenije.