Jesenice z napako

Če se postavim v vlogo moralista, jeseniški hokejisti so Ljubljančanom pokazali pot.

Objavljeno
20. april 2015 17.41
Hokej finale DP
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
V Zgornjesavski dolini znova pojejo šampionom v čast. Po tretji zmagi v finalu državnega prvenstva proti Olimpiji je pod legendarno Podmežaklo posijalo sonce. Vse slabo je kar naenkrat postalo preteklost, pred jeseniškim hokejem so novi, lepši časi.

Utrip v razburljivem finalu DP je vendarle nekoliko zasenčil vse težave, ki se vrstijo v slovenskem hokeju in ga nad vodo držijo le še športni podvigi Kopitarja & co. Ampak gremo po vrsti: Jesenice naj bi pokazale, da je z voljo mogoče doseči najvišje cilje. Hvalospevi so bili pretirani, plačani amaterji – za sendvič in pivce že dobijo – so premagali neplačane profesionalce. To razmerje vendarle nekoliko spremeni finalni razplet. Kdor se je vsaj malo ukvarjal s tekmovalnim športom, naj si je bil amater-rekreativec ali profesionalec, dobro ve, da profesionalec, ki ni prejel že več mesecev plače, nikoli ne bo konkurenčen z drobižem plačanim in motiviranim rekreativcem. Še posebej, če med igralci ni bistvenih kakovostnih razlik. In, bodimo iskreni, med hokejisti, ki so se merili v finalu, ni kdo ve kako velikih razlik. Prepričan sem, da bi z obrnjenimi vlogami zmagali tudi »zeleno-beli Jeseničani«.

V senci na videz simpatične oživitve hokejskega in športnega rivalstva je, žal, šla k vragu še ena priložnost za pošteno in fer igro. Če se postavim v vlogo moralista, Jeseničani so Ljubljančanom pokazali pot, kako vse grehe pospraviti pod preprogo in ustvarjati novo zgodbo, kot da se prej ni zgodilo nič. Novi junaki v vodstvu HDD SIJ Acroni Jesenice so s približno 300.000 evrov spisali šampionsko zgodbo. Seveda so pozabili, da so jo na podlagi 2,7 milijonov evrov dolgov HK Acroni Jesenice v stečajnem postopku. Ker je premoženje nekdanjega kluba nič evrov, je jasno, da bodo kratko potegnili upniki. Med njimi je lepo število jeseniških hokejskih legend (Tomaž Razingar, Miha Rebolj), pa tudi tujcev in gospodarstvenikov. Dopuščam možnost, da so z nekaterimi dosegli tihi dogovor o delnem plačilu dolgov, a se zaradi previdnosti s tem raje niso hvalili. Med kluboma pravno-formalno ni skupnih točk, a vodstvo novega kluba je nadvse previdno: na spletni strani HDD SIJ Acroni Jesenice so zapisali, da je to že 33. naslov jeseniškega hokeja. In ne prvi za HDD! Zvito, ni kaj, a vsaj malo razkriva zadrego novih hokejskih šefov v Podmežakli, ki jim je »štango« držala tudi HZS.

Ob tej jeseniški bravuri bi nauk lahko potegnila HDD Telemach Olimpija, ki poskuša začeti znova vsaj s kančkom ferpleja – s prislino poravnavo. Postopek za novo življenje je znan. Stečaj in z novimi možmi v nove bitke brez dolgov. Za dobre 3 milijone € dolgov naj se upniki obrišejo pod nosom.

Če se bo v Sloveniji uveljavila praksa, ki jo je v veliki meri že uveljavila nogometna Olimpija, sledile pa so ji zdajšnje Jesenice, potem bo v prihodnosti še veliko »nategnjenih«. A zgled sta NK Maribor in KK Union Olimpija. Namesto prevare sta vzela kredit. Maribor je dolg spremenil v poslovni in športni podvig, Olimpija pa, če ne drugega, vsaj poskuša delovati korektno.