Kako preživeti s 160.000 evri?

Kriza hokejske Olimpije že na dnu, prihodnost v EBEL ni realna.

Objavljeno
04. januar 2017 00.12
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Oddaljujejo se časi, ko je bil januar eden odmevnih hokejskih mesecev v Sloveniji, tekme so do vrha polnile Podmežaklo in Tivoli, pred natanko štirimi leti še bežigrajski štadion. Olimpija, edino slovensko moštvo v EBEL, je sinoči vnovič izgubila, tokrat s Fehervarjem po podaljšku, glede njenega obstoja v tekmovanju za prihodnost pa kaže zelo slabo.

Med dolgoletnimi obiskovalci hokejskih tekem v Ljubljani ostaja prav posebej v spominu leto 2012, ko je Olimpija zadnjič igrala v avstrijski končnici ter v četrtfinalu s Fehervarjem in nato še v polfinalu z moštvom iz Linza razprodala dvorano. Vroči končnici je sledilo še prvenstvo skupine B v polnih Stožicah (10.000 gledalcev!), nato pa je še januarja 2013 za tri Olimpijine tekme – proti Medveščaku, KAC in VSV – oživel Plečnikov štadion za Bežigradom. Tribune je kajpak polnil tudi Jan Muršak, takrat zmaj, danes zvezdnik CSKA iz Moskve.

A tu je bilo lepe zgodbe klubskega hokeja na Slovenskem konec. Jesenic od pomladi 2012 ni več v EBEL, Olimpija plava v dolgovih in četudi je novo vodstvo s predsednikom Markom Popovičem zarisalo nove smernice ter se poslovilo od Matjaža Seklja, dolgoletnega vodilnega funkcionarja kluba in tako tudi obtoženega botra »minusa«, zasuka ni. Pravzaprav se zdi, da ljubljanski klubski hokej zdaj že neustavljivo tone na dno, po vsem videnem v zadnjih tednih prihodnost v najvišjem razredu razširjenega avstrijskega prvenstva ni več realna. Še zlasti v primeru, če bi bila KHL v prihodnje za Medveščak predrag špas in bi se tako ta vrnil pod avstroogrsko streho, povrhu bo tudi pritisk madžarskih moštev za vstop v ligo še močnejši kot doslej. Osrednji pokrovitelj, velika avstrijska banka, je v svoji vzhodni soseščini precej bolj navzoča kot pri nas.

In Olimpija? Najbolj čudežno je spoznanje, da se s komaj 160.000 evri (slabi dve tretjini je prispevalo mesto, preostanek le še eden od večjih pokroviteljev zadnjih let) prebija skozi sezono. Pri tekmecih bi v podobnem primeru že zdavnaj zaklenili dveri in odkorakali iz tekmovanja. Ljubljanski klub pa brez delujoče pisarne, s predsednikom, ki ima delovno mesto v tujini, ter s fanatičnim trenerjem, ki poskuša ohraniti vsaj delno tekmovalno ozračje v slačilnici, še naprej umetno diha. Niza poraze, novi je sledil sinoči po resda izenačenem boju in podaljšku, a točka je bila zmajem le v slabo tolažbo. Sicer pa klub poskuša preživeti do kvalifikacijskega dela za uvrstitev končnico EBEL, ki se bo začel v drugi polovici januarja.

A dotlej se bodo v Tivoliju oglašali novi upniki, dolg kluba se pri dobaviteljih opreme vleče kot jara kača, tekme s moštvi, ki polnijo zeleno-belo mrežo, zanimajo le še peščico zanesenjakov, povrhu pa še večnega derbija z Jesenicami ni na obzorju. Pa bi moral biti! Čeprav so se železarji in zmaji uvrstili v finale prejšnji mesec, pri HZS zaradi natrpanega koledarja v EBEL in AHL še niso določilli datuma sklepne predstave. Obenem pa Olimpija mora plačati še 4000 evrov kazni za nespoštovanje pravil okrog števila tujcev na tekmi superpokala …