Kanada kot Real, naprej tudi Finska, končan niz Švice

Švedska je v četrtfinalu SP v hokeju še v 58. minuti vodila s 3:1, potem pa so javorjevi listi naredili čudež na ledu in se s 4:3 prebili med najboljše štiri.
Fotografija: Drake Batherson je bil junak kanadske zmage proti Švedski. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Odpri galerijo
Drake Batherson je bil junak kanadske zmage proti Švedski. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

Začeli so se izločilni boji na svetovnem prvenstvu skupine A v hokeju na Finskem. Popoldanska dvoboja sta pripadla Češki, ki je s 4:1 premagala Nemčijo, in Kanadi, ki je po podaljšku s 4:3 ugnala Švedsko.

Tekma v Tampereju je bila dramatična, Švedska je vodila že s 3:0, imela še dve minuti pred koncem vodstvo s 3:1, potem pa je Kanada v 30 sekundah dosegla dva gola iz izsilila podaljšek, v katerem je po 43 sekundah Drake Batherson izkoristil igralca več za velik preobrat, ki spominja na tistega nogometašev Real Madrida proti Manchester Cityju v polfinalu lige prvakov. Zvečer bosta še tekmi Švica - ZDA in Finska - Slovaška.

Četrtfinalni obračun hokejskih titanov v Tampereju se je končal z zmagoslavjem Kanadčanov. Severnoameriški hokejisti so v končnici zadnje tretjine nadoknadili tri gole zaostanka in z goloma Pierre-Luca Duboisa in Mathewa Barzala v 59. minuti najprej izenačili na 3:3, v prvi minuti podaljška pa so izkoristili številčno premoč na ledeni ploskvi in si po golu Bathersona izborili polfinalni nastop. Po dnevu premora jih v soboto čakajo Čehi, ki so bili v Helsinkih boljši od Nemcev s 4:1.

Evropska izbrana vrsta je sijajno odprla obračun v Nokia Areni v Tampereju. Najprej je kanadskega vratarja Chrisa Driedgerja po vsega 87 sekundah dvoboja po kombinirani akciji ter močnem strelu premagal Carl Klingberg, na 2:0 pa je v začetku osme minute po bliskovitem nasprotnem napadu povišal William Nylander. Hokejisti s tremi kronami na dresih so povišali na 3:0, ko je po strelu z razdalje Erika Gustafssona smer ploščka spremenil Max Friberg ter Kanadčane pahnil v še težji položaj.

Švicarska reprezentanca, ki je po predtekmovanju veljala za tihega favorita prvenstva, se poslavlja od Finske. Po sedmih zmagah in zanesljivem prvem mestu v predtekmovalni skupini so pokleknili že na prvem izločilnem boju proti ZDA. Švicarji so sicer imeli pobudo, več streljali, a bili neučinkoviti. Tekmec je igral organizirano, se odlično branil, spretno pa tudi izkoriščal švicarske napake in bil nevaren v protinapadih.

Američani so v vodstvo prišli v 12. minuti, ko so prvič imeli številčno premoč na ledu. Ben Meyers je podajal plošček pred vrata Švicarjev, kjer je zadel Calvina Thurkaufa in se odbil v mrežo. Že do konca prve tretjine so Američani vodstvo še povišali, spet s kar precej sreče. Adam Gaudette je po protinapadu izkoristil nesporazum švicarske obrambe, se ob vratarju in enemu branilcu nekako dokopal do ploščka, kljub temu, da se je znašel na tleh, pa ga je s spretno reakcijo potisnil v gol.

V drugi tretjini zadetkov ni bilo, Švicarji so zapravili kar nekaj priložnosti, zadeli tudi vratnico, za neučinkovitost, s katero so nadaljevali tudi v tretjem delu, pa bili kaznovani v 55. minuti, ko se je drugič med strelce vpisal Meyers.

Četrtfinale:

Nemčija : Češka 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Švedska : Kanada 3:4 - v podaljšku (2:0, 1:0, 0:3; 0:1)

Švica : ZDA 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Finska : Slovaška 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)

Sobotna polfinalna para: Češka – Kanada (13.20) in Finska – ZDA (17.20).

Preberite še:

Komentarji: