Kapetan risov jutri na Slovaško

Kapetan slovenske hokejske reprezentance Tomaž Razingar bo športno pot nadaljeval v Trenčinu.

Objavljeno
04. december 2014 08.19
Ljubljana 27. 4. 2011,Tomaz Razingar foto: Tomi Lombar
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Bled – Končno! Tako si je včeraj oddahnil Tomaž Razingar, kapetan slovenske hokejske reprezentance v letu njenih izjemnih dosežkov, potem ko si je vendarle uresničil željo o nadaljevanju športni poti na tujem. Napadalec, star 35 let in eden vodilnih slovenskih hokejistov zadnjega desetletja, se bo jutri preselil v Trenčin na Slovaško.

Kapetan risov je od poletja vadil na domačem Bledu in četudi so mu mnogi napovedali konec aktivne športne poti ter preusmeritev energije k vodenju picerije kot tudi še dveh gostinskih lokalov na Gorenjskem, je vendarle vztrajal pri želji o novi selitvi v katero od močnejših lig na tujem. Sprva se mu je obetal celo prestop v najvišji razred češkega ligaškega hokeja, kjer je nekoč že igral, na pladnju naj bi bile tudi možnosti selitve k Briançonu v Francijo ter Žilini ali Zvolnu na Slovaškem, na koncu pa je zares pristal v nazadnje omenjeni deželi, in sicer pri Dukli iz Trenčina.

»Tomaža nismo izbrali naključno. Potem ko se nam je poškodoval Robert Petrovicky (41 let; član slovaške reprezentance svetovnih prvakov 2002), smo iskali izkušenega napadalca,« je obrazložil Jozef Dano, menedžer Dukle, nekoč pa sam slovaški reprezentant in tudi tekmec Jeseničanov, ki so kot prvi zmagovalci hokejskega prvenstva v samostojni Sloveniji za uvod v pokalu prvakov jeseni 1992 igrali prav v Trenčinu. Gre pa pravzaprav za kraja, ki sta vsak svoji deželi izstavila največ zvezdnikov ledenih ploskev: kot so iz jeseniške hokejske šole nazadnje na olimpijskih igrah zablesteli Robert Kristan, Rok Tičar, Robert Sabolič, Aleš Kranjc, Sabahudin Kovačevič in jasno dvakratni zmagovalec Stanleyjevega pokala Anže Kopitar, so iz Trenčina pod žaromete NHL pridrsali Marian Gaborik, Marian in Marcel Hossa, Zdeno Chara, nekoč tudi Miroslav Šatan in pozneje tragično preminuli Pavol Demitra.

Seveda je jasno, da je bila v času omenjenih asov slovaška liga močnejša kot danes, ko po vložkih ne dosega več ravni EBEL, toda še naprej ohranja značilnosti svojega tehničnega sloga in ustvarjalnosti posameznikov. »Gre za novi klubski izziv, potem ko sem se v prejšnji sezoni prepričal, da še vedno lahko pomagam reprezentanci,« je dejal pred jutrišnjim odhodom na Slovaško. V želji po nastopu na svetovnem prvenstvu prihodnje leto na Češkem tako zdaj ohranja stik z ledom in se povrhu vrača k tekmovalnemu ritmu. Ker ga nazadnje ni občutil, ga reprezentančni selektor Matjaž Kopitar ni uvrstil na seznam za uvodni zbor v sezoni prejšnji mesec v Ljubljani. Kandidate za prihajajoči pripravljalni tekmi v Franciji (19. t. m. v Bordeauxu in dan pozneje v Angletu) bo selektor razkril v prihajajočih dneh, verjeti gre, da bo med njimi tudi nova okrepitev Trenčina, še posebej pa je razveseljivo, da bodo tokrat izbrani vrsti na voljo tudi trije močni aduti iz moskovskega CSKA ter bratislavskega Slovana: Jan Muršak, Žiga Jeglič in Rok Tičar.