Klubi v višjem razredu, reprezentanca pa ne

Avstrijski hokejski tabor: rdeče-belo-rdeči doslej v Katovicah le enkrat zablesteli. Kakšna bo prihodnost EBEL?

Objavljeno
29. april 2016 01.51
Siniša uroševič
Siniša uroševič
Katovice – Kot da bi kdo nadaljeval scenarij o res že dolgem prestižu med avstrijskim in slovenskim hokejem, bo zdaj novo poglavje sledilo tudi na ledeni ploskvi v osrednji areni Šlezije, regije na jugu Poljske. Reprezentanci se med seboj res dobro poznata in v zadnjih letih pogosto odločati o pomembnih mejnikih na ledu. Avstrijci so pred današnjo tekmo prepričani, da lahko pokažejo več kot v prejšnjih dneh.

Izbrana vrsta iz naše severne soseščine je, resnici na ljubo, na to prvenstvo prišla z realno nižjimi cilji kot v preteklosti. Seveda si je – kot vedno, ko nastopa v skupini B svetovnega hokeja – podčrtala željo po hitri vrnitvi med elito, toda številni izostanki pri moštvu in nenazadnje zelo slaba bilanca na tekmah z našo reprezentanco v zadnjih letih ji niso vlivali pretiranega upanja na podvig. In o tem se je bilo mogoče prepričati že po prvih dveh povprečnih predstavah proti Korejcem in Japoncem, nakar je sledila edina doslej lepa igra Avstrijcev v Katovicah proti Italijanom, a za njo spet hud padec in poraz z gostitelji. Tako so slednji poleteli celo k sanjam o boju za uvrstitev med elito, Avstrijci pa so si izhodišče zapletli in zdaj se njihovih 300 navijačev na prizorišču, med katerimi je največ Korošcev, boji, da reprezentanca prvič po letu 1991 in takrat prvenstvu v Ljubljani in na Jesenicah ne bo napredovala v najvišji razred. Kadar je namreč izpadla iz skupine A, se je po najhitrejši možni poti vanjo tudi vrnila. Nazadnje prav skupaj s slovensko izbrano vrsto pred dvema letoma v Južni Koreji.

»Toda ta poraz nas proti gostiteljem ni dotolkel, pred nami je nova priložnost s Slovenijo,« je po včerajšnjem treningu poudaril avstrijski kapetan Brian Lebler, stari znanec iz EBEL, ki je igral štiri sezone za Linz, se preselil za eno leto v Nemčijo k Ingolstadtu, v naslednji tekmovalni zimi 2016/17 pa bo spet nosil dres moštva iz Linza.

Sicer pa se prav v Katovicah v teh dneh suče precej pogovorov okrog prihodnosti avstrijskega ligaškega tekmovanja. Na zadnji dve tekmi slovenske reprezentance je prišel tudi Anže Pogačar, predsednik jeseniškega kluba. Z Dejanom Kontrecem – tu vodjo reprezentance, sicer pa prvim operativcem iz HZS za pogovore z vodstvom EBEL – je koval načrte o vrnitvi železarskega mesta na avstrijski hokejski zemljevid, po vsem, kar smo slišali v zadnjih dneh, tudi od predsednika lige Christiana Feichtingerja, pa možnosti za takšen scenarij ni prav veliko. Avstrija pač, morda z izjemo sosedov iz Beljaka in Celovca, ostaja nezaupljiva do Jesenic, ki so pred štirimi leti po finančnem kolapsu zapustile tekmovanje, EBEL pa tudi ni navdušena Olimpijinim bojem za preživetje in posledično taborjenju na dnu lestvice iz leta v leto. A za sosede ostaja vzor slovenska reprezentanca. Bo tako tudi danes zvečer?