Konec jeseniških sanj, zdaj spet v boj za zvezdico

Železarjem je malo manjkalo do uvrstitve v finale AHL, na koncu bo za naslov vendarle igral Asiago.

Objavljeno
31. marec 2017 23.17
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Asiago – Konec je pravljičnih tednov, ko so se jeseniški hokejisti borili v končnici alpske lige in prvič po nekaj letih redno polnili tribune Podmežakle. Četa trenerja Nika Zupančiča je na tekmi odločitve za vstop v finale izgubila v Asiagu, preostane ji boj za domačo lovoriko. Na Jesenicah pričakujejo tradicionalni finale z Ljubljančani.

Sicer pa je prav zanimivo in na evropski hokejski sceni že unikatno, da moštva, ki nastopajo v posebnem mednarodnem ligaškem tekmovanju, nato igrajo še za domači naslov. Slovan iz Bratislave je, potem ko je sklenil sezono v KHL, zaklenil vrata svoje arene, v končnici slovaškega prvenstva se zdaj borijo druga moštva. Podobno je tudi v Belorusiji. Dinamo Minsk je potegnil črto pod sezono v KHL, lovoriko, prestižni pokal predsednika, pa je osvojil Neman Grodno po zmagi v finalni seriji proti Kovačevićevi in Pretnarjevi Junosti. Tudi v Znojmu po svojem zadnjem nastopu v EBEL nimajo več tekem v svoji češki domovini.

Slovenska zgodba pa je drugačna, glede na tradicijo tudi povsem razumljiva. Jasno je, da pri hokejski zvezi poskušajo ohraniti jeseniško-ljubljanski prestiž in dokler moštvi nastopata med sezono v različnih tekmovanjih, jima pač omogočajo za konec sezone derbi za domačo lovoriko. Primerljivih tekem na borni slovenski klubski sceni preprosto ni, zanimiv finale je kot nalašč za ogrevanje pred reprezentančnim vrhuncem, novim nastopom v najvišjem svetovnem razredu.

V Zgornjesavski dolini bi seveda raje videli, ko bi pred nadaljevanjem domače končnice igrali še finale alpske lige, od katerega dejansko niso bili daleč, a v trenutkih odločitve na ledeni ploskvi v Asiagu tekmecem niso bili kos. Ko so še sredi tekme vodili z 2:0, jim je kazalo sanjsko, zmagovitega skoka pa nato ni bilo. Izjemna priložnost se je ponudila Nejcu Berlisku, a v napetih izdihljajih tekme ni bil dovolj natančen, podobno kot dva dni prej so Jeseničani spet zaman poskusili izenačiti brez vratarja, s šestim igralcem na ledu.

A kakorkoli – zadnji tedni alpske lige so dvignili ugled tekmovanja, o čigar kakovosti so sprva nekateri dvomili, a končnica z več energije in vložka ter z manjšimi razlikami med moštvi kot v rednem delu je potrdila, da tudi ta liga lahko v regiji pritegne pozornost. Prav pri klubih iz AHL pa bo italijanska reprezentanca črpala jedro svojih igralcev za svetovno prvenstvo najvišjega razreda.