Kopitar danes na Bledu, Jeglič in Tičar v Minsku

Ob 18. uri Zupančičevi izbranci na blejskem ledu z Italijani, nato v sredo odhod na olimpijske kvalifikacije v Belorusijo.

Objavljeno
29. avgust 2016 02.27
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Bled – Potem ko so pri slovenski hokejski reprezentanci uresničili uvodni cilj koledarskega leta in se pomladi vrnili v najvišji svetovni razred, je zdaj pred vrati nova zahtevna naloga. Le še dva dneva ločita rise od odhoda na olimpijske kvalifikacije v Minsk, danes na Bledu, ob 18. uri, bodo opravili pripravljalni test z italijansko reprezentanco.

Naša izbrana vrsta nadaljuje po začrtani poti zadnje petletke, med katerimi je s selektorjem Matjažem Kopitarjem dočakala prvi nastop v samostojnosti na olimpijskih igrah, trikrat igrala med svetovno elito, a v Bratislavi 2011, Stockholmu 2013 in Ostravi 2015 nikakor ni zmogla obstati v družbi najboljših.

Očeta vodilnega slovenskega hokejista je v selektorski vlogi nasledil Nik Zupančič, 47-letni Ljubljančan, ki je za začetek pomladi v Katovicah uspešno prestal uvodni izziv – navzlic odsotnosti številnih reprezentantov je z moštvom osvojil 1. mesto v skupini B.

Novo snidenje z najboljšimi na svetu bo tako maja prihodnje leto v Parizu, a že zdaj, torej v uvodnih dneh septembra, bo pred Zupančičem naloga, kakršne kot najbolj odgovoren na klopi še ni doživel: napad na vrh kvalifikacijskega turnirja za OI 2018 v družbi Belorusije, Danske in Poljske. »Seveda ne bo preprosto, zame dejansko tako zahtevne naloge, odkar vodim reprezentanco, še ni bilo, a pravzaprav si, ko postaneš trener, lahko le želiš takšen športni izziv,« je dejal in odgnal iskanje vnaprejšnjih izgovorov.

»Lahko bi zdaj tarnali, češ da nimamo vseh kandidatov na voljo med temi blejskimi pripravami, in se zbrali brez treninga kar v sredo na brniškem letališču, a v teh dneh poskusimo storiti kar največ, tudi pripravljalna tekma z Italijo nam bo pomagala kot popotnica za Minsk.«

Za zahodne sosede bo tako kot za rise današnja blejska preizkušnja zadnja pred olimpijskimi kvalifikacijami, pred njimi je sicer boj za olimpijski vizum v konkurenci Norveške, Francije in Kazahstana v Oslu. Podoben turnir bo še v Rigi (Latvija, Nemčija, Avstrija, Japonska), za OI so proste le še tri vstopnice, tako da bodo tam nastopili le zmagovalci turnirjev.

V slovenskem taboru se zavedajo, da realno favorizirani vlogi na beloruskem ledu pripadata domači vrsti ter Danski. Moč slednje je podčrtal Zupančič, kot udarno tekmico za vrh so jo omenili tudi na novinarski konferenci v Minsku, kjer je o visokih ciljih spregovoril selektor Dave Lewis, od leta 2014 selektor izbrane vrste Belorusije.

Potrdil je, da na želenem seznamu zaradi poškodb ne bo kapetana Alekseja Kaljužnega (Dinamo Minsk), Vladimirja Denisova (Čeljabinsk) in aduta iz NHL Mihaila Grabovskega (New York Islanders). A vseeno je, kot so beloruski mediji citirali izjavo Jana Muršaka na portalu R sport iz sosednje Rusije, naš reprezentant iz CSKA podelil gostiteljem turnirja vlogo udarnih favoritov za 1. mesto.

Ti so sicer sinoči osvojili lovoriko na pripravljalnem turnirju treh nacij v Minsk areni, prizorišču prihajajočega kvalifikacijskega turnirja. Ugnali so namreč tako Francijo (5:2; Lopačuk, Stepanov, Gavrus, LIsovec, Kulakov) kot tudi Nemčijo (3:2; Lopačuk, Stas, Pavlovič). Danci bodo imeli edini preizkus pred kvalifikacijami jutri z Latvijo v Rigi, četrtkovi uvodni tekmeci naših hokejistov Poljaki so gostovali v češki soseščini in presenetljivo izgubili z domačim tretjeligašem Porubo s 3:5 (Malasinski, Kolusz, Lopuski).

Slovenija? Po današnji tekmi z Italijo bo selektor Zupančič predvidoma razgrnil seznam 23 potnikov za Minsk. Med navzočimi na Bledu še ne bo Žige Jegliča, ki ga prav drevi čaka premiera sezone v Bratislavi, tako da se bo reprezentanci priključil jutri, Rok Tičar (v soboto je prispeval dva gola za zmago Jekaterinburga v Novokuznjecku s 5:2) bo soigralce počakal v Minsku.

Seveda pa bo za občinstvo v blejski dvorani še posebej zanimiv nastop Anžeta Kopitarja. Slovenski as iz Los Angelesa bo seveda pomemben adut risov v Minsku, v soboto je s poslovnežem Jocem Pečečnikom na blejskem igrišču za golf priredil dobrodelni turnir. Ob navzočnosti predsednika države Boruta Pahorja, vodilnega skakalca na svetu Petra Prevca ter drugih sedanjih in nekdanjih športnikov so za otroke šibkega socialnega statusa zbrali 62.064 evrov, kar je z naskokom največ v zgodovini dosedanjih šestih turnirjev.