Kopitar objavil dokončen seznam za SP divizije I

Z reprezentančnega seznama je selektor Kopitar črtal Matevža Ermana, Maksa Selana, Luko Bašiča in Anžeta Kuralta.

Objavljeno
11. april 2012 13.05
Posodobljeno
11. april 2012 13.10
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Selektor slovenske hokejske reprezentance Matjaž Kopitar je danes objavil seznam igralcev, ki bodo nastopili na SP divizije I v Ljubljani. S seznama je črtal štiri hokejiste, saj so odpadli branilca Maks Selan in Matevž Erman, kot tudi napadalca Anže Kuralt in Luka Bašič.

Slovenska reprezentanca se na domače svetovno prvenstvo divizije I pripravlja že več kot mesec dni. Sprva je imel Kopitar na razpolago le nekaj igralcev, tistih, ki so prvi končali klubsko sezono. Pozneje jim je priključil člane mlade reprezentance, po končanem domačem tekmovanju pa je v ekipo uvrstil še igralce obeh najboljših domačih zasedb. Seznam je bil tako za obe prijateljski tekmi s Poljsko in Hrvaško predolg, Kopitar ga je moral pred SP skrajšati na 20 igralskih imen in tri vratarska. Pri slednjih težav ni imel, saj so bili za nastop predvideni Robert Kristan, Andrej Hočevar in Gašper Krošelj. Pri igralcih pa se je moral zahvaliti štirim, odločitev je sporočil danes na novinarski konferenci Hokejske zveze Slovenije, piše STA.

»To je zame najtežji dan v pripravah, ko se moraš nekomu zahvaliti za sodelovanje. A vsi fantje so ali pa so bili zelo zavzeti in je bilo težko. Na prvenstvo bomo šli s sedmimi branilci in ne osmimi. Prednost je tako dobil Damjan Dervarič pred Maksom Selanom in Matevžem Ermanom. Dervarič je izkušen branilec, ki je ogromno igral pri Olimpiji, drsalno je zelo močan in uporaben v igri z igralcem več,« je odločitev o branilcih pojasnil selektor.

»Pri napadalcih pa je prednost dobil Eric Pance, domov gresta Anže Kuralt in Luka Bašič. Moram reči, da je bil pri obeh napredek do danes ogromen, Kuralt je močan drsalec in svetla prihodnost te reprezentance. Ampak v tem trenutku je pač bilo tako, meni je bilo težko, zavlačeval sem dolgo časa, tudi zdaj jim še nisem dovolil oditi na dopust. V primeru, da se kaj zgodi, upam, da ne bo kakšnih poškodb, pa so ti igralci seveda še na voljo,» je o napadalcih dejal Kopitar. Potem ko je od dveh igralcev, ki sta ta teden še igrala končnico (Rok Pajič na Češkem in Mitja Šivic v Franciji) v ekipo uvrstil še Pajiča, je seznam 13 napadalcev zdaj takšen: Žiga Jeglič, Rok Tičar, Robert Sabolič, Tomaž Razingar, Marcel Rodman, David Rodman, Andrej Hebar, Žiga Pance, Aleš Mušič, Boštjan Goličič, Matej Hočevar, Pajič in Eric Pance.

Reprezentanca tokrat brez železarjev

Po Kopitarjevi odločitvi tako v slovenski ekipi prvič ne bo nobenega igralca z Jesenic - oziroma nikogar iz aktualne zasedbe državnih podprvakov, saj je v moštvu precej jeseniških hokejistov, ki pa zdaj igrajo za druge klube.

»Imamo 13 napadalcev, vsi zanesljivo ne bodo igrali enakovredne vloge, ne bodo imeli enakega časa na ledu. V skrajševanju klopi bo odločala trenutna forma, inspiracija, imena pa tukaj ne bodo odločala. Pomemben bo doprinos ekipi,» pa o vlogah posameznikov na prvenstvu še ni želel govoriti Kopitar, nato pa pohvalil še mlade igralce iz reprezentance do 20 let, ki so bili na pripravah v prvem delu, ko zasedba še ni bila popolna. »Lani sta bila Eric Pance in Kuralt nosilca igre reprezentance do 20 let, dodamo jima dobrega centra, pa imamo super napad. Imamo Lebarja, Pešuta, Miho Štebiha, Matica Podlipnika ... mislim, da bomo s stalnim in organiziranim delom čez nekaj let imeli večjo bazo. Navsezadnje pa tudi jedro te reprezentance ni staro.»

Medtem ko se je Kopitar v zadnjih dneh odločal o tem, kdo ne bo videl prvenstva v aktivni vlogi, pa so bili vodilni pri HZS polno zaposleni z zadnjimi pripravami na tekmovanje, ki ga bo prvič doslej v Sloveniji gostila dvorana, ki prvenstveno ni namenjena hokeju. Stožice se v teh dneh spreminjajo v hokejsko središče Ljubljane, če bo šlo vse po načrtih, bodo igralci začasno ledeno ploskev preizkusili že v četrtek ali najkasneje v petek.

Hokejisti bodo led v Stožicah preizkusili v četrtek ali petek

»Organizacija tekmovanja gre po načrtih. Naša največja skrb je bil led, a za zdaj je vse v redu. Hokejisti ga bodo lahko preizkusili morda že v četrtek, najkasneje pa v petek. Oni bodo najbolje vedeli, če je vse v redu in kako se bodo počutili. Upam, da se bodo dobro ter se vrnili v skupino A, to bo samo pika na i celotnemu dogodku, ki ga pripravlja hokejska zveza,» je o tej temi dejal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec.

Predsednik Matjaž Rakovec je le strnil pričakovanja igralcev in navijačev pred tekmovanjem, ki se bo za Slovenijo s prvo tekmo začelo v nedeljo ob 20. uri: »Pred nami je prvenstvo, ki smo ga vsi komaj čakali. Stožice so velik izziv. Kot kaže s prodajo vstopnic, bodo v nedeljo polne in fantom bomo omogočili igrati pred skoraj 10.000 gledalci. Hokej si je to zaslužil, vzdušje v ekipi je odlično in mislim, da bomo doživeli lep hokejski teden.»

Reprezentančni seznam:

Vratarji (3): Andrej Hočevar,  Robert Kristan, Gašper Krošelj;

Branilci (7): Damjan Dervarič, Blaž Gregorc, Sabahudin Kovačević, Aleš Kranjc, Žiga Pavlin, Mitja Robar, Andrej Tavželj;

Napadalci (13): Boštjan Goličič, Andrej Hebar, Matej Hočevar, Žiga Jeglič, Aleš Mušič, Eric Pance, Žiga Pance, Rok Pajič, Tomaž Razingar, David Rodman, Marcel Rodman, Robert Sabolič, Rok Tičar.