Kopitar podal, združena Evropa izgubila (VIDEO)

V prvi finalni tekmi hokejskega svetovnega pokala so bili gostitelji Kanadčani boljši s 3:1. Druga tekma v noči na petek.

Objavljeno
28. september 2016 08.18
SPO-HKI-WCH-WORLD-CUP-OF-HOCKEY-2016-FINAL---GAME-ONE---EUROPE-V
J. P.
J. P.

Toronto - Olimpijska zmagovalka, svetovna prvakinja in gostiteljica turnirja Kanada je storila še predzadnji korak k osvojitvi lovorike na novo obujenem hokejskem svetovnem pokalu v Torontu. V prvem dvoboju finalne serije, v kateri igrajo na dve zmagi, je bila s 3:1 (2:0, 0:1, 1:0) boljša od združene selekcije Evrope, ki ji na ledu kot kapetan poveljuje slovenski as Anže Kopitar.

Kanada je tako ostala neporažena tudi po petem obračunu na turnirju, sinočnjega tekmeca je pred tem, še nekoliko izdatneje (4:1), ugnala v zadnjem kolu skupinskega dela. Tokrat je že v uvodni tretjini, v kateri so imeli sicer rahlo terensko premoč hokejisti s stare celine, pokazala, po kaj je prišla. Komaj se je na led s klopi za kaznovane vrnil levokrilni napadalec Bostona Brad Marchand, že je v tretji minuti na kolena spravil slovaškega čuvaja mreže Jaroslava Halaka.

A to še ni bilo vse, že pred prvim odhodom na odmor je vodstvo podvojil Steven Stamkos. Da tekmec ni položil puške v koruzo, je dokazal v 28. minuti prek Slovaka Tomaša Tatarja, ki je združeno zasedbo Evrope rešil že z zadetkom v podaljšku polfinalne tekme s Švedi, tokrat pa je z golom kronal akcijo, ki jo je kot prvi asistent začel ravno Hrušičan Kopitar. Zanj je bila to že četrta podaja na turnirju, medtem ko se med strelce še ni vpisal.

Foto: Bruce Bennett/AFP


Obračun se je zlomil sredi zadnje tretjine z akcijo treh najučinkovitejših igralcev v svetovnem pokalu. Zmagovito pot je začel Marchand (štirje goli in tri podaje), nadaljeval Sidney Crosby (3 + 6), z zadetkom pa zapečatil še en Bostonov napadalec, 31-letni Patrice Bergeron (3 + 3). Kanadčani bodo lahko novo lovoriko, najboljši so bili že v doslej zadnji izvedbi tega tekmovanja leta 2004, potrdili že v noči na petek (ob 2. uri) v drugi finalni tekmi.