Kopitar: Presegli smo lastna pričakovanja

Anže Kopitar se je po uvrstitvi Los Angelesa v finale lige NHL, oglasil tudi slovenski sedmi sili.

Objavljeno
25. maj 2012 14.07
Posodobljeno
25. maj 2012 14.20
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Los Angeles - Najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar trenutno preživlja najboljšo sezono v severnoameriški ligi NHL. S svojim moštvom Los Angeles Kings se je uvrstil v finale Stanleyjevega pokala, v katerem se bo pomeril z zmagovalcem obračuna New Jerseyja in New Yorka.

Kot priznava Kopitar, v moštvu pred sezono niso pričakovali takšnega uspeha. »Cilj pred sezono je bila končnica. Vedeli smo, da imamo dovolj dobro ekipo, da se lahko tja uvrstimo. Toda po sezoni, kakršno smo imeli, ni nihče pričakoval, da lahko pridemo do položaja, kjer smo trenutno. Ampak najbolj pomembno je mišljenje znotraj garderobe in to nas je pripeljalo sem. Za gradnjo ekipe potrebuješ tri do štiri leta. Mi smo potrebovali malo več, a zdaj imamo pravo ekipo. Takšno, v kateri se vsi zelo udobno počutimo, v garderobi smo prijatelji in smo najbližja ekipa, odkar sem jaz tukaj. S tako ekipo se zmaguje velike tekme in upam, da bo tak scenarij tudi v velikem finalu,« je povedal Kopitar, ki je v dosedanjem delu končnice zbral 15 točk (6 golov in 9 podaj) in je drugi najučinkovitejši igralec Kraljev, tik za Dustinom Brownom (7+9).

Hokejisti Los Angelesa bo zdaj deležni nekoliko daljšega počitka, saj se finalni dvoboj Zahoda med New Jerseyjem in New Yorkom še ni končal - prvi vodijo s 3:2. Prva tekma finala bo tako na sporedu v noči s srede na četrtek, druga pa s sobote na nedeljo. Obe bosta na ameriški vzhodni obali, bodisi v New Yorku v dvorani Madison Square Garden ali pa v Newarku, če bodo zmagali vragi iz New Jerseyja. Kot je dejal Kopitar, pričakuje težkega nasprotnika, kar se za finale NHL tudi spodobi.

»Kdorkoli pride v finale, si ga bo zaslužil. Serija pa bo zelo težka, na kar smo nekako dovolj pripravljeni. Že vse tri serije smo začeli v gosteh, tako da to za nas ne bo nič novega,« meni slovenski hokejski zvezdnik, ki je s svojimi soigralci v končnici nanizal že osem zaporednih zmag v gosteh.

Pomanjkljiva igra z igralcem več

Kopitar se zaveda, da bodo morali v velikem finalu izboljšati predvsem igro ob številčni premoči. »To zanesljivo ni skrivnost. Naš »power-play« mora biti boljši, moramo dati kakšen gol. Naš vratar je zelo dober, tako da smo v igri 5-5 zelo samozavestni. Največkrat pa odločajo igre z igralcem več ali manj, tako da se bo na to treba malo pripraviti,« dodaja Kopitar.

Dvorana Staples Center v Los Angelesu je vrhunec vrveža doživela prejšnji konec tedna, ko so v štirih dneh v njej odigrali šest košarkarskih in hokejskih tekem. A navijači v Kaliforniji so se zdaj znašli v nenavadnem položaju, saj so tako Lakersi kot Clippersi izpadli, zato pa bodo v začetku junija še vedno lahko spremljali hokejna voljo hokej, kar se ni zgodilo že vse od leta 1993. Prvo domačo tekmo za Stanleyjev pokal bodo kraji igrali v ponedeljek, 4. junija, drugo pa v sredo, 6. junija.