Kopitar s soigralci še ni vrgel puške v koruzo

Svetovni pokal v hokeju: V finalni seriji na dve zmagi prednost Kanade z 1:0. Slovenec za edini evropski gol prispeval podajo.

Objavljeno
29. september 2016 00.49
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Toronto – Kanadske hokejiste, svetovne in olimpijske prvake, le še ena zmaga loči do nove lovorike. V finalni seriji tekmovanja za svetovni pokal so si namreč proti evropski selekciji priigrali vodstvo z 1:0 in zdaj potrebujejo le še en uspeh. A Anže Kopitar in soigralci iz zanimive postave stare celine se še ne vdajajo. Tekma št. 2 bo po srednjeevropskem času v prihajajoči noči, ob 2.00.

Reprezentance, v kateri je selektor Ralph Krueger, Kanadčan nemških korenin, zbral igralce iz osmih dežel stare celine, v konkurenci tradicionalnih vodilnih hokejskih izbranih vrst pred štartom nihče med strokovnjaki ni resneje omenjal v boju za vrh. A ta je že v prvih dneh presenetila Češko in ZDA, nato pa v polfinalu opravila še z močno Švedsko, podprvakinjo zadnjega olimpijskega turnirja. To tekmovanje za svetovni pokal, ki so ga onstran Atlantika v domovini hokejske igre oživili po osmih letih, pa je najmočnejše po olimpijskem snidenju elite na ledu, februarja 2014 v Rusiji.

Takrat je kanadska reprezentanca vnovič razgrnila svojo premoč v hokejskem svetu, jo nato potrjevala tudi na svetovnih prvenstvih 2015 v Pragi in letos v Moskvi, zdaj je brez odrgnin preskočila vse ovire do finala v Torontu, boj na dve finalni zmagi za vodstvo v seriji pa začela s 3:1 (2:0, 0:1, 1:0; Marchand, Stamkos, Bergeron; Tatar, podaja Kopitar). Tekma je tako kot večina dosedanjih v desetih dneh tekmovanja ponudila lepo število vrhunskih potez, kapetan evropskega moštva Kopitar jo je označil za najboljšo doslej na turnirju, obenem pa je tudi obžaloval poraz zaradi prvih dveh prejetih golov po lastnih napakah: »To bomo morali v prihodnje izločiti, lahko igramo našo igro, čutim, da se lahko zoperstavimo Kanadi.«

Zaostanek z 0:2 slovenskega asa in soigralcev ni iztiril, gol, ki ga je nato dosegel učinkoviti Slovak Tomaš Tatar, že v polfinalu s Švedsko dvakratni strelec, je vlil močno željo po zasuku. Toda Evropejci – pred tekmo so ostali brez poškodovanega Mariana Gaborika, tudi Kopitarjevega klubskega soigralca iz Los Angelesa – v trenutkih odločitve niso bili več kos reprezentanci, ki nadaljuje poslanstvo svoje dežele kot vodilne velesile hokejske igre.

Kapetan Sidney Crosby je izjemen vodja, njegov napad z Bradom Marchandom in Patriceom Bergeronom je blizu tretjega zaporednega naslova – prav ta naveza se je namreč veselila olimpijske lovorike tako v domačem Vancouvru kot štiri leta pozneje v Sočiju. »Fantje igrajo zares sanjsko. Resda gre v medsebojni primerjavi za različne tipe igralcev, toda na ledu se prav imenitno dopolnjujejo,« je svoj udarni napad pohvalil selektor Mike Babcock. Crosby je sicer z devetimi točkami na vrhu statistične lestvice, Marchand je dosegel štiri gole in je tako prvi med strelci. Kopitarjeva podaja na prvi finalni tekmi za edini gol Evrope pa je bila skupno četrta, z dvema je zablestel ob polfinalnem skalpu Švedske.