Kopitar tretjič pod žarometi prestižne predstave

NHL: po Atlanti 2008 in Carolini 2011 bo jutri v Columbusu na tekmi All-Star spet nastopil Anže Kopitar.

Objavljeno
24. januar 2015 00.33
S. U., šport
S. U., šport
Columbus – Pred vodilnim slovenskim hokejistom Anžetom Kopitarjem je nov spektakularen večer. Jutri ob 23. uri po srednjeevropskem času bo tretjič doslej nastopil na ekshibicijski tekmi All-Star. Ob takšnem dogodku je več zabavnih vložkov kot pa tekmovalnega naboja, Columbus, ki bo prvič gostil to prestižno predstavo, bo ploskal številnim mojstrom hokejske igre.

Slovenski as je, odkar je prestopil sanjski prag NHL, tretjič na seznamu izbrane elite. Po nastopih v letih 2008 in 2011 bo zdaj vnovič pod zelo močnimi žarometi. Kdo bodo njegovi soigralci, včeraj še ni bilo znano, o tem bosta odločala kapetana Jonathan Toews (Chicago) in Nick Foligno (Columbus), vsak s svojima pomočnikoma Ryanom Getzlafom (Anaheim) in Rickom Nashem (NY Rangers), oziroma Drewom Doughtyjem (Los Angeles) in Patrickom Kaneom (Chicago). Kot v otroški igri ali na naboru bo ena trojica izbrala svojega člana, nato nasprotna svojega, dokler vseh 42 akterjev ne bo razdeljenih v dve pisani selekciji. Kopitarju je sicer pripadla čast, da skupaj z omenjenim Doughtyjem kot tudi trenerjem Darylom Sutterjem brani barve šampionskih vrst Los Angelesa.

V teh dneh Kralji iz Kalifornije sicer ne blestijo in če bi bilo zdaj konec ligaškega dela, se sploh ne bi uvrstili v končnico. Zgodba o tem, da pogosto trepetajo do zadnjih dni glede vizuma za izločilne boje, je že kar redno na sporedu v sleherni sezoni, naslednji tedni bodo razkrili, ali se bo uresničila želja slovenskega zvezdnika v zadnjem pogovoru za naš časnik, da bi se tokrat s soigralci bolj mirno in brez stresa prebil v končnico.

Vsekakor pa bo tako za trenerja Sutterja (na klopi tekmecev bo Peter Laviolette iz Nashvilla) kot tudi Kopitarja in Doughtyja jutrišnji večer dobrodošla sprostitev pred vrnitvijo v kolesje zahtevnega tekmovalnega ritma. Sicer pa bo dvorana v Columbusu pred jubilejno 60. tekmo All-Star NHL dodobra oživela že danes, ko se bodo akterji spektakla pomerili v posameznih prvinah, denimo jakosti strela proti vratom, hitrosti, kazenskih strelih itn.

Zaradi poškodb sta prihod odpovedala pittsburška velezvezdnika Sidney Crosby in Jevgenij Maljkin, med tistimi s prvega seznama ne bo še branilca Erika Johnsona (Colorado) ter vratarjev Sergeja Bobrovskega (Columbus), Pekke Rinneja (Nashville) in Jimmyja Howarda (Detroit). Edinemu Slovencu v NHL sta oba vikenda z oznako All-Star, v Atlanti 2008 in Carolini 2011, ostala v lepem spominu, navzoči so si ga kot dvakratnega strelca zapomnili ob drugem nastopu. Odtlej sicer spektakli niso bili več redni; zdaj se bo elita zbrala skupaj po treh letih. Lani ni bilo ekshibicije zaradi dolge olimpijske prekinitve, leto prej zaradi stavke igralcev in zato precej poznejšega začetka sezone.

Kot ponavadi so najprej udarno postavo – vratarja, branilski par in napadalno trojko – določili glasovi ljubiteljev hokeja po spletu z vsega sveta, nakar je sledila še izbira strokovnega vodstva NHL. Zanimivo je, da je med prvo šesterico kar pet hokejistov Chicaga (vratar Corey Crawford, branilca Duncan Keith in Brent Seabrook ter napadalca Jonathan Toews in Patrick Kane), senzacionalno je odmevala izbira Latvijca Zemgusa Girgersonsa, ki je med vsemi zbral največ glasov. Med akterji na ledeni ploskvi bo jutri seveda največ Kanadčanov, med Evropejci vodijo Čehi s štirimi izbranci (Patrik Eliaš, Jakub Voraček, Radim Vrbata in Jiri Sekač). Na seznamu ni nikogar od Fincev, Švicarjev, Nemcev, podobno kot bo slovenske barve branil Kopitar, bo slovaške vratar Jaroslav Halak.

Največji hokejski zanesenjaki pri nas so sanjali, da bi imeli tudi na prestižni tekmi All-Star KHL najmanj enega svojega udeleženca, a na seznamu za jutrišnji spektakel v Veliki olimpijski dvorani v Sočiju ni Jana Muršaka, Žige Jegliča in Roka Tičarja. Iz Muršakovega CSKA se bodo predstavili trije igralci: vratar Stanislav Galimov, branilec Nikita Zajcev in napadalec Igor Grigorenko.