Kopitar zdaj že tam kot Jagr in Forsberg

Slovenski as Anže Kopitar se je pridružil elitni skupini Evropejcev z dvema Stanleyjevima pokaloma.

Objavljeno
16. junij 2014 19.16
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Imenitni odmevi novega sanjskega izida hokejistov moštva Los Angeles Kings, ki so v treh sezonah že drugič osvojili Stanleyjev pokal, dežujejo, kajpak tudi med hokejskimi zanesenjaki na stari celini. Pod povečevalnim steklom je učinek Anžeta Kopitarja, ki je zdaj že med izbranimi Evropejci z dvema šampionskima lovorikama v NHL.

Med zmagovalci je v dolgi zgodovini elitnega severnoameriškega tekmovanja na ledu natanko 112 hokejistov, ki prihajajo iz Evrope. Seznamu se je nazadnje pridružil Slovak Marian Gaborik, zdaj eden devetih iz dežele pod Tatrami s Stanleyjevim pokalom, Rus Slava Vojnov in naš junak pa sta ob koncu tedna pristavila še svojo drugo lovoriko, ki so jo nato včeraj Kralji ponosno razkazovali množici privržencev med šampionsko parado po mestnih ulicah.

Tako se je Los Angeles še drugič vidno zapisal na severnoameriški hokejski zemljevid, obenem se tako tudi uresničujejo besede slovenskega asa. Ko je namreč začel svojo sanjsko zgodbo ob obali Pacifika, je bila za hokejiste moštva LA Kings končnica nedosegljiva. Tako se je vračal domov že v pomladnih dneh, pomagal slovenski reprezentanci celo v skupini B ter nato še na prvenstvu v Halifaxu in ko je kadarkoli dobil vprašanje, zakaj ne razmišlja o selitvi h kateremu od uglednejših moštev NHL, je vedno znova odgovoril: »Bodimo še malce potrpežljivi. V Los Angelesu gradimo zelo obetavno moštvo in ko bo to enkrat na vrhu, se z njega ne bo pustilo prav lahko pregnati.«

In dejansko se to zdaj dogaja z moštvom, ki v primerjavi z mnogimi ohranja jedro akterjev iz ZDA in Kanade. Tako je bil pred tremi leti Kopitar edini Evropejec v slačilnici, nato se je moštvu pridružil obetavni ruski branilec Vojnov, Gaborik pa je okrepitev napada zadnjih mesecev. Njegovi goli, predvsem v končnici, so krepko izboljšali učinkovitost Kraljev, res pa je, da pri obrambnih nalogah ni tako vnet in odgovoren kot slovenski zvezdnik, zato mora slednji pogosto garati na svoja polovici tako zanj kot tudi drugega soigralca iz napadalne trojke, kapetana Dustina Browna.

A kakorkoli; Slovak si je prav s prihodom v Los Angeles krepko izboljšal svojo sezono, v kateri mu sprva ni kazalo nič dobrega, po selitvi iz New Yorka v Columbus, hkrati pa tudi s hudo poškodbo, zaradi katere je moral izpustiti olimpijski turnir v Sočiju. Ob Črnem morju se je sicer tako kot štiri leta prej v Vancouvru zbrala domala vsa svetovna smetana hokejskih asov, a mnoge med njimi je po uspehih v NHL Kopitar že prehitel. Pri 26 letih je namreč že drugič osvojil Stanleyjev pokal in tako prehitel številne ugledne evropske hokejiste – Teemuja Selänneja, Tomaša Kaberleja, Milana Hejduka, Jevgenija Maljkina, Valerija Kamenskega, Miroslava Šatana, Henrika Zetterbega, Håkana Looba. Na lestvici dobitnikov prestižne lovorike za naslov prvakov se je tako že izenačil z izjemnim Čehom Jaromirjem Jagrom, dvakrat v začetku devetdesetih članom šampionskega moštva iz Pittsburgha, mojstri ruske šole Vjačeslavom Fetisovom, Pavlom Dacjukom, Vjačeslavom Kozlovom, nepozabnim švedskim zvezdnikom Petrom Forsbergom. Opevani Aleksandr Ovečkin doslej še ni dočakal Stanleyjevega pokala, med Slovaki sta ga dvakrat osvojila le Marian Hossa pri Chicagu in Tomaš Kopecky pri Detroitu in nato prav tako Chicagu.

Ob vsem zapisanem pa je pred Hrušičanom – mimogrede, domov se bo vrnil prihodnji četrtek, 26. junija – veliko časa, da se pridruži še vidnejšemu seznamu evropskih asov z vsaj tremi Stanleyjevimi pokali. Teh je natanko ducat, na vrhu sta Finca Jarri Kurri (Edmonton) in Esa Tikkanen (Edmonton, NY Rangers), ki sta petkrat dvignila najbolj cenjeni pokal svetovnega klubskega hokeja.