Kopitarjeva poteza tekme za novi mejnik na ledu

Po 19 letih Kralji v konferenčnem finalu z izjemnim deležem slovenskega zvezdnika, ki je bil tako vesel le še ob naboru.

Objavljeno
08. maj 2012 16.54
S. U., šport
S. U., šport
Los Angeles - Ko se bomo ozirali k hokejskemu letu 2012, bosta najvidneje podčrtani vrnitev risov med svetovno elito ter sanjska končnica Anžeta Kopitarja v NHL. S Kralji se je uvrstil v finale zahodne konference, doslej drugi v klubski zgodovini. Zato pohvale za našega asa ne presenečajo.

»Poglejte ga, kako uživa! Sam sem vesel, a ko pogledam našega Kopija, me še bolj prevzame navdušenje,« je med slavjem ponavljal Dustin Brown, kapetan Los Angelesa. Niti za stroko, niti za navijače, niti za predstavnike medijev glede učinka na 4. tekmi konferenčnega finala proti St. Louisu, drugouvrščenemu moštvu zahoda v ligaškem delu (LA je bil 8.!), ni bilo dvomov - največ zaslug za novo imenitno predstavo in zmago za uvrstitev med najboljšo četverico NHL pripada vratarju Jonathanu Quicku, kapetanu Brownu ter njegovemu pomočniku Kopitarju. Slovenec je podal pri obeh Brownovih golih, sploh sta skupaj v tej seriji s St. Louisom zbrala 12 točk, vsak po 6. Statistika pri našem vodilnem hokejskem zvezdniku razkriva dosedanjo bero 10 točk (3 goli, 7 podaj), s katero je ta čas na 7. mestu med akterji končnice. Na vrhu je Claude Giroux (Philadelphia; 17; 8+9). O ustvarjalnosti na ledu pri našem asu seveda vnovič ni bilo treba ugibati.

A na tej zadnji tekmi, ko so hokejisti iz Kalifornije izkoristili že uvodno priložnost za uvrstitev v naslednji krog končnice, pri Kopitarjevem učinku nista bili opazni le podaji, temveč tudi sijajno posredovanje, ko je deset minut pred koncem z zbranostjo in odločnostjo pred črto svojih vrat rešil soigralca, omenjenega čuvaja mreže Quicka. »Saj nenehno poslušam pohvale glede svoje zanesljivosti v tej končnici, a tokrat mi res ni težko priznati - na tej tekmi me je rešil Kopi! Pravočasno je spravil plošček do mene, ko sem že mislil, da bo pristal v mreži. To je bila odločilna poteza tekme,« se je javno zahvalil priljubljeni vratar, med slavjem, razumljivo, podobno razposajen kot vsi drugi hokejisti Los Angelesa s svojo 18.000-glavo množico privržencev.

A prav posebej je bil nasmejan naš najboljši hokejist. »Definitivno je vse skupaj zame nekaj novega. Mislim, da že dolgo nisem bil tako vzhičen. Ne vem, morda bi to počutje lahko primerjal le s tistim, ko sem na naboru vstopil v NHL. Sploh pa tako glasne podpore v tej dvorani še nikdar nisem doživel. Očitno je to res poseben večer, kaže si ga zapomniti,« je poudaril po tekmi 24-letni slovenski as. Pozneje se je prek spleta zahvalil tudi za številne čestitke iz Slovenije, a v svojem prepoznavno ambicioznem slogu tudi zapisal, da je moštvo šele na polovici poti, saj se boj za Stanleyjev pokal nadaljuje.

A kakorkoli - Kralji iz Los Angelesa so že zdaj obrnili na glavo vse napovedi, prav hitro izločili favorizirani moštvi iz Vancouverja (4:1 v zmagah) in St. Louisa (4:0), najboljši v dolgem ligaškem delu, ob ponovitvi dosedanjih predstav pa bi prav lahko postali zmagovalci zahodne konference, prvič po letu 1993. Takrat je na ledu kraljeval še neprekosljivi Wayne Gretzky, moštvo je igralo v starem Forumu. »Predvsem Brown in Kopitar sta v sedanji dvorani, Staples centru, doživela že marsikaj. Prvi je začel igrati za LA Kings v sezoni 2003/04, Slovenec tri leta pozneje. Prebijala sta se skozi prelomljene obljube in neuresničene sanje, pa vendarle vedno znova verjela v moštvo prihodnosti. Zdaj lahko upravičeno uživata,« so zapisali v časniku Los Angeles Times.

Tako za akterje na ledu kot prebujeno hokejsko občinstvo v kalifornijskem velemestu je napočil en teden časa za oddih in obenem nestrpno pričakovanje nadaljevanja pravljice na ledu. Kopitarju pripada ena vodilnih vlog. Bo poskrbel tudi za naslednji mejnik?