Kovaljčuk končal kariero v NHL

30-letni ruski hokejist Ilja Kovaljčuk se po enajstih sezonah igranja v NHL poslavlja od najmočnejšega tekmovanja na svetu.

Objavljeno
12. julij 2013 00.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New Jersey - Iz severnoameriškega moštva New Jersey Devils so sporočili, da je njihov 30-letni član Ilja Kovaljčuk končal hokejsko pot v ligi NHL in se bo vrnil v rodno Rusijo.

Ilja Kovaljčuk je v najmočnejši ligi na svetu preživel enajst sezon in na 816 tekmah vknjižil 816 točk (417 golov + 399 podaj) ter 516 kazenskih minut.

»O tem sem razmišljal dolgo časa, vse od »lockouta«, v času katerega sem igral v Rusiji. Čeprav sem znova zaigral v ligi NHL, pa sem se z družino želel vrniti v domovino, o čemer sem obvestil tudi predsednika New Jerseyja Louja Lamoriella. S težkim srcem bom zapustil Devilse, saj gre za odlično organizacijo, ki jo zelo spoštujem, poleg tega sem imel z navijači dober odnos,« je dejal ruski napadalec.

Ta je svojo kariero v ligi NHL začel leta 2001, ko ga je kot prvega na naboru izbrala Atlanta, pred sezono 2009/10 pa je prestopil k New Jersey Devilsom.

Le sedem mesecev kasneje so »vragi« Kovaljčuku ponudili 17-letno pogodbo, vredno kar 102 milijona ameriških dolarjev, a je vodstvo lige to pogodbo zavrnilo zaradi kršenja dovoljene omejitve plač hokejistov. Ruski hokejist je nato podpisal 15-letno pogodbo v višini 100 milijonov ameriških dolarjev.

Njegova najuspešnejša sezona v dresu New Jerseyja je bila 2011/12, v kateri se je s soigralci uvrstil v finale Stanleyjevega pokala, kjer pa jih je s 4:2 premagal Los Angeles, na čelu z najboljšim slovenskim hokejistom Anžetom Kopitarjem.