Kralj Kopitar po sanjski sezoni spet na domačih tleh

Slovenski hokejski as Anže Kopitar se je vrnil v domovino. Na Brniku ga je pričakala velika množica hokejskih navdušencev.

Objavljeno
20. junij 2012 17.17
Posodobljeno
20. junij 2012 17.31
Kopitar
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar se je po izjemni sezoni v severnoameriški ligi in osvojitvi Stanleyjevega pokala z ekipo Los Angeles Kings, danes vrnil domovino. Njegovo letalo je iz Züricha z nekaj minut zamude pristalo na brniškem letališču, kjer ga je pričakala navdušena množica navijačev.

Kopitar je najprej pozdravil svoje najbližje, nato pa nekaj besed namenil tudi zbrani množici pred vhodom letališča. »Najprej bi se rad vsem skupaj zahvalil za ta sprejem. Teh občutkov ne znam spraviti v besede, to je neverjetno ... Rad bi se vam tudi opravičil, da ste morali med sezono tako kmalu zjutraj vstajat. Toda upam, da je bilo vredno. Teh trenutkov ne bom pozabil. Prvi je vedno najslajši, a upam, da ni bil tudi zadnji,« je dejal.

Kopitar je imel na letališču nato še novinarsko konferenco, kjer se je podrobneje razgovoril o pretekli sezoni, preden se je nato napotil še na sprejem v domačo Hrušico.

Sprejemi pomagajo dojemati uspeh

»Vedno je lepo biti doma, to pa je eden najlepših sprejemov, ki mi bodo za vedno ostali v spominu. Zelo lepo je bilo zunaj videti toliko navijačev, tudi sama slovenska podpora skozi končnico me je navdušila,« je dejal 24-letni hokejist, ki je naslov v Stanleyjevem pokalu že ves teden proslavljal v Los Angelesu.

»V zadnjem tednu se je res veliko dogajalo. Imeli smo proslavo kar v Staples Centru, prišli so vsi prijatelji, sorodniki. Sledile so medijske obveznosti na televizijskih postajah pestra je bila tudi parada,« je še povedal o slavju v Los Angelesu, ki je po dolgem času hokejsko zaživel. »Lakersi in Clippersi so v NBA kmalu izpadli, bili smo edina ekipa v igri. Naša prepoznavnost se je res povečala, evforija je rasla. Bilo je lepo videti avtomobile z našimi zastavicami,« je opisal.

Kot je priznal, se zgodovinskega dosežka v ekipi še nekaj časa niso zavedali. »Kar nekaj časa potrebuješ, da se zaveš, kaj ti je uspelo. Večkrat smo se dobili s fanti, se debelo gledali in se šele tedaj zavedali, da smo na vrhu sveta. Tudi takšni lepi sprejemi ti pomagajo, da se zavedaš, da je vse res,« je dejal o uspehu, o katerem po njegovem mnenju sanja vsak otrok.

»To je želja vsakega hokejista, ki začne igrati hokej, ki se zaveda, kakšna lovorika je to. To so sanje vsakega otroka,« je opisal Kopitar.

Dve zmagi v Vancouvru dali krila

Ob tem se je ozrl tudi na sezono, ko je bilo moštvo šele osmo v zahodni konferenci, a se nato povzpelo vse do vrha. »Težko bi rekel, kateri trenutek je bil prelomen. Imeli smo vsaj še kakšnih 20 tekem do konca, zmagati smo jih morali vsaj 14, da smo lahko računali na končnico. Ko nam je to uspelo, smo vedeli, da igramo dober hokej. V končnici je vsaka tekma razred zase. Bili smo samozavestni, ko smo proti Vancouvru začeli z dvema zmagama, to nam je dalo dodaten zalet in lahko smo začeli naš pohod,« se je spominjal.

Kralji so do naslova prišli tudi s pomočjo številnih zmag v gosteh. Kopitar je priznal, da so ga novinarji o tem pogosto spraševali, vendar jim ni znal ponuditi pravega odgovora. »Kakšne posebne razlage ni, igrali smo dobro ekipno igro. V končnici je potrebnih dobrih vseh 20 članov ekipe, od prvega do zadnjega smo opravili delo z odliko, zasluženo zmagali večino tekem v gosteh in dobili tudi Stanleyjev pokal,« je razpredal o vrhuncu svoje kariere.

»Seveda si bom vedno v spominu ohranil zmago na tej zadnji tekmi za naslov, a prav poseben bo zame tudi prvi gol v finalu. Sanje slehernega dečka, ki drsa po jezerih - naj si bo Kanadčan, Šved, Američan ali pa Slovenec -, so, da bi nekoč osvojil Stanleyjev pokal in povrhu zabil gol v finalu,« je še poudaril Kopitar, preden se je podal na Gorenjsko, kjer so mu dobrodošlico pripravili tudi sokrajani na Hrušici.

Za zdaj je Kopitar v Slovenijo prišel sam - brez prestižnega Stanleyjevega pokala, ki ga ima vsak hokejist, član zmagovalne ekipe, pravico za krajši čas posvojiti in ga odnesti, kamor želi. Ta del slavja ob osvojitvi naslova prvaka v NHL bo tako še nekoliko počakal, točnega datuma Kopitar še ni vedel, saj o natančni logistiki še ni bil obveščen.