Kraljem in Kopitarju dežujejo čestitke

Po osvojitvi Stanleyjevega pokala je Los Angeles zajela hokejska norija. Kopitarju je že čestital tudi predsednik Türk.

Objavljeno
12. junij 2012 11.56
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Los Angeles, Ljubljana - Po zgodovinskem dosežku Kraljev in osvojitvi prestižnega Stanleyjevega pokala, se je po ulicah Los Angelesa začelo veliko praznovanje. Vroče kalifornijsko mesto je doslej le redko proslavljalo hokejske uspehe. Nazadnje so se leta 1993 veselili uvrstitve v veliki finale, zdaj pa prvič v 45-letni zgodovini kluba pa dvignili najprestižnejšo hokejsko lovoriko.

Čestitke kajpak dežujejo z vseh strani. Nad uspehom so navdušeni številni zvezdniki iz Los Angelesa. Nekaj si jih je tekmo ogledalo tudi v živo, drugi pa so svoje navdušenje delili prek spletnih omrežij. Spletna stran NHL je zbrala nekaj odzivov na twitterju.

Po rajanju v dvorani Staples Center se je praznovanje preselilo na ulice, hokejisti pa bodo veliki Stanleyjev pokal, tako kot tudi Quickovo lovoriko Conna Smytha in pokal Clarenxa Campbella za zmago v zahodni konferenci, navijačem pokazali tudi v četrtek na svečani paradi skozi mesto. Parada se bo začela ob 12. po lokalnem času, trajala pa bo do 45 minut. Hokejisti s trenerji, pomočniki, vodstvom in drugimi člani ekipe bodo mahali z dvonadstopnega avtobusa.

Za tem bo sledila tudi slovesnost v Staples centru, kjer se bodo spomnili vrhuncev sezone, hokejisti pa se bodo še zadnjič v sezoni zahvalili navijačem za podporo.

Navdušenje tudi v Sloveniji

Uspeh Kraljev, katerega del je tudi slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar, je za veliko navdušenja poskrbel tudi med slovenskimi športnimi navdušenci. Kopitarju je čestitko že poslal tudi predsednik dr. Danilo Türk: »Spoštovani g. Anže Kopitar, čestitam vam za izjemne dosežke, s katerimi ste vašemu moštvu pomagali priboriti naslov prvaka prestižne ameriške hokejske lige NHL. V svetovni hokejski eliti ste se poleg odlične hokejske igre, ki je navdušila milijonske množice po vsem svetu, izkazali tudi z vašim doprinosom k ekipnemu duhu in občutkom za fairplay. Kot slovenskemu športniku pa se vam želim kot predsednik Republike Slovenije zahvaliti tudi za vaš neprecenljiv prispevek k prepoznavnosti Slovenije in slovenskega športa v svetu. Vsa Slovenija je ponosna na vas!«

Čestitam se je pridružil tudi predsednik vlade Janez Janša. »Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes čestital hokejistu Anžetu Kopitarju, ki mu je skupaj z ekipo v hokejski ligi NHL uspelo osvojiti Stanleyev pokal. Predsednik vlade je v čestitki zapisal, da so vztrajnost, predanost in skromnost odlike, za katere verjame, da so slovenskemu hokejistu prinesle ta uspeh. Poudaril je, da je tokratni dosežek pozitivno prispeval k prepoznavnosti Slovenije v svetu in da je njegova športna pot lahko vzor mnogim mladim športnikom, ki si želijo vrhunskih uspehov doma in v tujini,« so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Čestitke so Kopitarju izrekli tudi številni slovenski športniki (STA):

Miro Cerar: S čestitkami se pridružujem mnogim našim športnikom in ostalim. Njegov uspeh je dokaz več, kako športni uspeh promovira našo Slovenijo. Toda pri tem bi rad poudaril, da ne gre zgolj za njegove športne uspehe, ampak tudi za njegov pravi športni odnos. Mislim, da je včasih to celo pomembnejše, kot rezultat."

Primož Ulaga: Poznam Kopitarjev razvoj, saj je igral v mladosti v istih letnikih, ko je hokej treniral tudi moj sin Nik. Že ko je bil deset, enajstletnik, je bil za dva razreda boljši od ostalih. Ko so Jesenice igrale s Kopitarjem, so zmagale z 10:0, če pa so bile na ledu brez njega pa je bilo 1:0. Že tedaj je bil izjemen. Je lep dokaz, da ni pomembno, iz katerega kraja prihajaš. Če si pravi, če v nekaj veliko vlagaš, lahko tudi iz majhnega naroda pride tak superšampion.

Iztok Čop: Ponoči tekem enostavno nisem mogel spremljati, čeprav bi sicer rad dal prednost hokeju pred svojo sezono. Toda spremljal sem Kopitarjeve predstave prek medijev. Imel je zelo vidno, če ne celo najpomembnejšo vlogo pri prvakih lige in to je vse pri nas še toliko bolj pritegnilo k spremljanju končnice lige NHL. Težko ocenjujem vlogo posameznikov v ekipnih športih. V individualnih je lažje določiti vrednost dosežka. V ekipnih je drugače. Nekateri pravijo, da se je v ekipi težje dokazati, drugi pa, da te v slabih trenutkih lahko drugi zamenjajo. Toda NHL je najboljša hokejska liga na svetu. Zmaga v njej je eden izmed mejnikov in velik uspeh slovenskega športa.

Petra Majdič: Prav veliko komentarja ni treba, kapo dol. To se bo zapisalo v zgodovino. Slovenci bi morali biti posebej ponosni na uspehe, ki se dogajajo v tujini, ker nas to daje na zemljevid. Američani so zaradi tega dodatno slišali za Slovenijo. Kralji niso zmagali na eni tekmi, morali so se boriti in zmagovati iz tekme v tekmo. Zmagati v finalu končnice na štirih tekmah je zahteven projekt. Ni dovolj le dober dan, ampak je bistveno drugače. Upam, da bo še kdo od Slovencev ponovil takšen rezultat. Želim si, da bi bilo podobnih dosežkov čim več.