Kralji finale začeli z zmago, Kopitar zadel odločilni gol

V prvi finalni tekmi Stanleyjevega pokala je Los Angeles z 2:1 premagal New Jersey. Mož odločitve: slovenski as Anže Kopitar.

Objavljeno
31. maj 2012 08.04
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New Jersey - Slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar je ta čas prvo ime med hokejsko elito v severnoameriški hokejski ligi. Na prvi tekmi velikega finala Stanleyjevega pokala med New Jersey Devils in Los Angeles Kings je namreč v podaljšku zadel gol za zmago z 2:1. Kralji tako v finalni seriji vodijo z 1:0.

Kopitar je tako hitro upravičil vse hvalospeve, ki so mu jih ameriški mediji pisali pred začetkom velikega finala. Redni del tekme se je sicer končal z izdom 1:1. Los Angeles je povedel v 10. minuti s Colinom Fraserjem, gosititelji pa so izenačili ob koncu druge tretjine, ko je streljal Anton Volčenkov, a se je plošček nesrečno odbil od enega od gostujočih branilcev.

Kopi-star ukanil legendarnega vratarja

V 9. minuti podaljška je nato Kopitar prestregel podajo Justina Williamsa in po samostojni akciji s forehandom premagal legendarnega Martina Brodeurja. V napetem podaljšku je tako dobil psihološko vojno in bil s sedmim golom v končnici izbran tudi za prvega igralca tekme, s svojo 16. točko v končnici pa se je na vrhu lestvice kraljev izenačil s kapetanom Dustinom Brownom.

»Občutek je odličen. Da odločiš tekmo v podaljšku in ob tem še premagaš vratarja kot je Marty, je vsekakor nekaj izjemnega,« se je veselil Kopitar  »Premagal sem ga s forehandom. Najbrž zaradi tega, ker mi je pred leti ubranil strel s backhandom. Morda je pričakoval, da bom tokrat storil enako. Toda danes sem želel obrniti zadevo,« je še dejal 24-letnik in se spomnil tekme iz leta 2006 v Staples Centru, kjer si je Brodeur zagotovil shootout.

»Vedel sem, da je Kopi tam nekje in da bo imel zadevo pod nadzorom,« je dejal Williams. »V podaljšku smo upali, da bo stvari vzel v svoje roke. Odlično nadzoruje igro, v končnici nam je že tolikokrat zagotovil uspeh. Ko dobi plošček, imamo vedno dober občutek,« je Kopitarja pohvalil tudi branilec Rob Scuderi.

Brodeur je po tekmi dejal, da bi dal vse, da bi lahko nazaj zavrtel trenutek odločitve, vseeno pa priznal, da ga je Kopitar pošteno premagal. »Vsak vratar si želi, da bi lahko popravil zamujeno. Če bi vedel, kaj se mu prede v glavi, bi bilo seveda toliko lažje. Vsak poraz na tej stopnji tekmovanja je težko prenesti,« je povedal 40-letni vratar, ki je odigral že svojo 200. tekmo v končnici. Brodeur je na tekmi zbral 23 obramb, Jonathan Quick je ob 17 strelih proti vratom zbral 16 obramb.

Podaljšali zmagoviti niz v gosteh

Hokejisti Los Angelesa so tako dosegli že deveto zaporedno zmago v gosteh, kar je rekord končnice NHL. »Ko ekipa igra na gostovanju, je moštveni duh še toliko pomembnejši. Nocoj se je spet pokazal. Vsi smo se borili, Quick je spet opravil odlično delo. V takem slogu moramo nadaljevati,« je na novinarski konferenci še povedal Kopitar.

Z zmagovitim nizom na gostovanjih so tako hokejisti Los Angelesa le še tri zmage oddaljeni od prvega naslova v Stanleyjevem pokalu po letu 1967.

»Ne oziramo se na to, kolikokrat smo zmagali v gosteh, s statistiko se ne obremenjujemo. Najpomembneje je, da smo prišli do prve zmage. Zdaj se bomo osredotočili na drugo tekmo in skušali dobiti tudi to. To je to. Ni pomembno, ali sta dve ali 40 zapored, pomembno je, da znamo zmagati v pravem trenutku,« je povedal Jarrett Stoll.

Kralji zasluženo zmagali

Da so si kralji zaslužili zmago, je po tekmi priznal tudi trener New Jerseyja Peter DeBoer. »Če bi zmagali, bi to pomenilo, da smo se izmuznili skozi šivankino uho,« je dejal trener vragov in dodal, da so njegovi hokejisti slabo rpebrali nasprotnika. »Vseeno smo se borili za zmago. Toda ne nameravam iskati opravičil, storili smo napako, kralji pa so zasluženo zmagali,« je še dejal.

»Slabo smo začeli. Poskušali smo različne stvari, a nas je nekako odneslo na napačno pot. Toda to je le ena tekma, serija bo še dolga, še bomo lahko pokazali, kaj zmoremo,« je povedal prvi zvezdnik New Jerseyja Ilya Kovalchuk.

Kralji so lahko bili zadovoljni s samo igro v polju, ki je bila tipična za pomembne obračune končnice. V prvih dveh tretjinah so prevladovali na ledu (takrat je bilo v strelih 14:8), a niso brezglavo napadali. Domačim je nekaj moči vlil izenačujoči gol, toda gosti so ostali zbrani in na koncu prišli do velikega uspeha. Z njim so si priigrali psihološko prednost, pa tudi statistika gre njim v prid. Ta pravi, da tistim, ki dobi prvo tekmo, večinoma postane prvak.

Naslednja tekma bo v noči na nedeljo v New Jerseyju.

Finale NHL, 1. tekma:

New Jersey Devils : Los Angeles Kings 1:2

Volčenkov 19.; Fraser 10., Kopitar 69.

Los Angeles vodi z 1:0 v zmagah

V spodnjem videu si oglejte izjavo Anžeta Kopitarja na novinarski konferenci:

 

Vrhunci prve finalne tekme: