Kralji na domačem ledu le še bolj prepričljivi, Kopitar spet med junaki

Hokejisti Los Angeles Kings so po zmagi s 4:0 na tretji finalni tekmi z New Jersey Devils le še korak oddaljeni od naslova.

Objavljeno
05. junij 2012 04.36
Posodobljeno
05. junij 2012 04.36
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Los Angeles - Hokejisti moštva Los Angeles Kings ne popuščajo. V finalu Stanleyjevga pokala so tokrat na domačem ledu s kar 4:0 premagali ekipo New Jersey Devils in v zmagah povedli s 3:0. Tako so le še korak oddaljeni od velikega naslova v severnoameriški hokejski ligi.

Kralji so po dveh zmagah po podaljških v gosteh, tokrat na domačem ledu prišli do prepričljive zmage, med zaslužnejšimi zanjo pa je bil znova tudi slovenski hokejist Anže Kopitar. Slovenski as je v 37. minuti zadel za 2:0, in zaključil odlično akcijo Dustina Browna in Justina Williamsa. To je bil že njegov osmi gol v končnici.

»Odlično nam gre, samo tako moramo nadaljevati. Pred zadnjo tretjino ne bomo ničesar spreminjali v naši postavitvi,« je Kopitar napovedal po odlični drugi tretjini.

»Pravzaprav sploh nisem natančno videl Kopitarja, toda vedel sem, da bo dobro reagiral, zato sem mu podal. Če je bila podaja dobra, je bil zadetek v zgornji kol gola še boljši,« je o akciji povedal kapetan Brown.

Kopitar je bil obenem tudi podajalec pri zadnjem golu. Z 18 točkami je tako na prvem mestu lestvice strelcev v končnici, kjer je izenačen z Ilyo Kovalchukom, a ima gol več.

Pol zaslug znova izjemnemu Quicku

Domačim je šlo vse po načrtih, tekmece je v obup spravljal vratar Jonathan Quick, saj je Zacku Pariseju, Davidu Clarksonu in soigralcem ubranil nekaj nevarnih poskusov. Quicku so pomagali vsi soigralci, med najbolj aktivnimi je bil prav Kopitar, ki je bil že v uvodnih minutah nevaren pred vrati Martina Brodeurja in se požrtvovalno vračal v obrambo.

Prva tretjina se je končala brez zadetkov, toda disciplinirana in trdna igra je nato že v drugem delu hitro obrodila sadove. Za vodstvo Kraljev je v 26. minuti poskrbel Alec Martinez, ki je po strelu Dwighta Kinga zbezal plošček izpod vratarja Brodeurja v mrežo.

V zadnjem delu sta se med strelce vpisala še Jeff Carter in Justin Williams. Oba sta gola dosegla v igri z igralcem manj, ki je bila doslej šibka točka Kraljev. Na drugi strani pa so hokejisti iz Los Angelesa doslej blesteli v igri z igralcem manj. New Jersey namreč ni v teh tekmah izkoristil niti enega od 12 »power-playjev«.

»Če se znaš ubraniti z igralcem manj, si naredil ogromno. Pravzaprav kar težko verjamem, da so se igralci rešili že toliko kazni,« je dejal trener Darryl Sutter.

Med zaslužnejšimi za ta dosežek je bil znova vratar Jonathan Quick, ki je kot prvi igralec tekme zbral 22 obramb, Martin Brodeur je bil na drugi strani uspešen 17-krat. »Da zmaguješ v končnici, potrebuješ izjemnega vratarja. Mi ga imamo,« je prvega igralca tekme pohvalil Sutter. »Neverjeten je. Je naš najboljši igralec končnice in sezone nasploh,« ga je pohvalil tudi Dustin Penner.

Za tri zmage ne dobiš ničesar

Četrta finalna tekma, na kateri bi lahko Kralji pred domačimi gledalci že dvignili veliko lovoriko, bo v noči na četrtek.

Kraljem bi to uspelo prvič v zgodovini, seveda pa za to potrebujejo še eno zmago. V zgodovini lige NHL je doslej le ena ekipe naredile preobrat in slavile po zaostanku 0:3 - davnega leta 1942 Toronto Maple Leafs.

Hkrati lahko Los Angeles postane šele prva ekipa v ligi, ki bi naslov osvojila kot osmo moštvo rednega dela. Kings so v končnici zabeležili 15 zmag in doživeli le dva poraza, na poti do finala pa so izločili tudi Vancouver in St. Louis, najuspešnejši ekipi rednega dela.

»Res, da smo že skoraj na cilju, a vseeno, nič še nismo osvojili. Zavedamo pa se, kakšna priložnost je pred nami, zmagamo lahko v domači dvorani,« je po velikem uspehu povedal kapetan Brown. »Ne vem, kako izgleda slavje po 45 letih suše, toda, če bomo nadaljevali s svojo igro, bomo morda to v domači dvorani ugotovili,« je še dejal kapetan.

»Veste, naš trener nam ves čas govori: Za tri zmage ne dobiš ničesar. Zato se zavedamo, da bo četrta najtežja,« je dejal Willie Mitchell. »Uživali bomo v tej, nato pa se hitro odpočili in se pripravili na naslednjo tekmo, tako kot to počnemo že vso končnico. V tej situaciji ne smemo biti naivni,« je še dejal.

Vragi v iskanju zasilnega izhoda

Četudi zaostajajo že z 0:3, se Vragi še ne želijo predati in obljubljajo, da bodo v četrti tekmi združili vse moči, da ustavijo Kralje. »Očitno je, da potrebujemo gole. Toda njihov vratar je odličen, to moramo priznati. Ne gre za to, da se naši fantje ne bi dovolj trudili. Kralji nam zapirajo vrata, zato moramo nujno najti zasilni izhod,« je povedal trener New Jerseyja, Peter DeBoer.

»Moramo najti način, da pridemo do golov. Ploščka nismo spravili v mrežo, a ker smo odlična ekipa, se ne bomo predali in se močno trudili tudi na naslednji tekmi. Nismo še končali,« je dejal napadalec David Clarkson, ki ga je Quick ustavil v protinapadu v drugi tretjini.

»Položaj res ni najboljši, pravzaprav slabši ne bi mogel biti. A se ne bomo predali, borili se bomo do konca. Res pa je, da igramo z ekipo, ki ji uspeva prav vse,« je potožil vratar Martin Brodeur.

Finale NHL, tretja tekma:

Los Angeles Kings - New Jersey Devils 4:0;

Martinez 26., Kopitar 37., Carter 45., Williams 47.

Los Angeles vodi s 3:0 v zmagah.

V videu si oglejte gol Anžeta Kopitarja:

 

Vrhunci tretje finalne tekme: