NHL: Kralji v kraljevskem slogu osvojili Chicago (VIDEO)

Hokejisti iz Los Angelesa so dosegli odmevno zmago. V vetrovnem mestu so na kolena položili branilce naslova Stanleyjevega pokala s 5:0.

Objavljeno
15. marec 2016 09.20
A.V., STA
A.V., STA

Chicago - Hrušičan Anže Kopitar je za zmago prispeval podajo pri drugem golu Milana Lucica. Pri kraljih ni bilo slabega posameznika, vratar Jonathan Quick pa je v Chicagu ubranil vseh 32 strelov.

To je bil tudi obračun moštev, ki sta osvojili zadnje štiri naslove lige NHL. Chicago je bil najboljši lani in leta 2013, LA Kings pa 2012 in 2014. Pri obeh naslovih LA Kings je imel eno ključnih vlog slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar.

Za kalifornijsko ekipo so poleg Lucica zadeli še Vincent Lecavalier, Dustin Brown, Tyler Toffoli in Kris Versteeg. Slednji je dosegel svoj prvi zadetek v dresu kraljev, temu pa je dodal še podajo. V napadu je igral s Kopitarjem in Lucicem. "Onadva sta izjemna igralca. Sam skušam le dodati, kar lahko. V prvih šestih tekmah za Los Angeles sem igral v različnih napadih, z različnimi igralci, tako da se trudim, da v vsakem primeru doprinesem največ, kar lahko, in ekipi pomagam do zmage," je po tekmi ameriškim medijem pojasnil Versteeg.

Los Angeles ostaja vodilni v pacifiški skupini in četrti v zahodnem delu lige, zaostanek za tretjeuvrščenim Chicagom pa je zmanjšal le na točko. Vratar gostov Jonathan Quick je z 41. kariernim "shutoutom" v rednem delu sezone prišel na prvo mesto med v ZDA rojenimi vratarji, pred tem je bil izenačen z Johnom Vanbiesbrouckom in vratarjem slovenskih korenin Frankom Brimskom, ki so ga klicali tudi Mr. Zero (gospod Nič) in je bil kot prvi ameriški vratar uvrščen v hokejsko dvorano slavnih.

Na drugi strani je Chicago v slabem nizu, zapovrstjo je izgubil proti St. Louisu, Dallasu in zdaj Los Angelesu, torej proti potencialnim tekmecem v končnici.

"Sezona je polna vzponov in padcev. Imeli smo niz 12 zaporednih zmag, zdaj pa imamo to negativno serijo. Seveda bomo to skušali zajeziti pred končnico in igrati stalno na primerni ravni," je dejal Patrick Kane, ki z 89 točkami še vedno zanesljivo vodi na lestvici strelcev NHL. Kopitar je s 60 točkami (21 golov, 39 podaj) na 17. mestu.

Na drugih tekmah so New York Islanders premagali Florida Panthers s 3:2, Calgary Flames so bili kar s 7:4 boljši od St. Louis Bluesa, pri čemer je Michael Frolik dosegel tri gole, Sean Monahan gol in dve podaji, Dougie Hamilton in Johnny Gaudreau pa po tri podaje, Edmonton Oilers pa so izgubili proti Nashville Predators z 2:3. Pri zmagovalcih je vse tri zadetke prispeval James Neal.

Anaheim Ducks, najbližji zasledovalci Los Angelesa v pacifiški skupini, so zanesljivo s 7:1 odpravili New Jersey Devils, junak tekme je bil Jakob Silfverberg s tremi zadetki (njegov prvi hat-trick kariere) in podajo. Velik delež sta prispevala tudi Andrew Cogliano in Ryan Kesler, ki sta zbrala po gol in dve podaji. V kanadskem obračunu pa so Winnipeg Jets v gosteh s 5:2 premagali Vancouver Canucks. Enaindvajsetletni napadalec iz Železnega v Avstriji Marko Dano je dosegel dva gola in podajo.

V zahodni konferenci sta na vrhu Dallas in St. Louis s po 91 točkami, sledita Chicago z 88 in Los Angeles s 87. Dve točki več zaostaja Anaheim, na mestih, ki vodijo v končnico pa so še Nashville, San Jose in Minnesota. Ta je točkovno izenačena z devetouvrščenim Coloradom.

V vzhodni konferenci s 103 točkami prednjači Washington, Boston je drugi s 86 točkami, Tampa Bay, Florida in New York Rangers imajo po 85 točk, New York Islanders še točko manj, Pittsburgh je sedmi z 80 točkami, Detroit pa osmi z 79.

Liga NHL
New York Islanders - Florida Panthers 3:2
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings 0:5
(Anže Kopitar: podaja in strel v 19:47 minute za Los Angeles)
Calgary Flames - St. Louis Blues 7:4
Edmonton Oilers - Nashville Predators 2:3
Anaheim Ducks - New Jersey Devils 7:1
Vancouver Canucks - Winnipeg Jets 2:5