Zgodovinski uspeh slovenskih hokejistov: prva uvrstitev na OI!

Risi so si po drugi zaporedni zmagi na turnirju v danskem Vojensu že zagotovili nastop na OI 2014. Danska je klonila z 2:1.

Objavljeno
08. februar 2013 14.21
Posodobljeno
08. februar 2013 15.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Vojens - Slovenska hokejska reprezentanca je pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja prišla do zgodovinskega uspeha. Na kvalifikacijskem turnirju za zimske OI 2014, ki ga gosti danski Vojens, so namreč prišli po dveh zaporednih zmagah že prišlo do vozovnice za Soči. To bo prvi nastop risov na olimpijskih igrah, kjer se bodo v skupini A merili z ZDA, Rusijo in Slovaško.

Slovenski hokejisti so na uvodni tekmi najprej ugnali favorizirano Belorusijo, nocoj pa so bili boljši še od gostiteljice Danske, ki je kljub nabito polni domači dvorani klonila z 1:2. Junak oziroma igralec tekme je bil David Rodman, ki je zabil oba gola za slovensko izbrano vrsto, v vratih pa je blestel Robert Kristan (ubranil je kar 98 odstotkov vseh strelov/ 37 obramb). Že pred tekmo je Sloveniji šel na roko izid prve tekme v skupini F, na kateri je Belorusija nadigrala Ukrajino (6:0).

V prvih desetih minutah igre so bili risi boljši nasprotnik. Varovanci Matjaža Kopitarja so nadzirali dogajanje na ledeni ploskvi, bili bolj nevarni (8:2 razmerje v strelih), a jim gola (še) ni uspelo zabiti. Danci so v nadaljevanju ob igralcu več (izključen je bil Rok Pajnič) vendarle nekajkrat nevarno zapretili, toda Robert Kristan se ni dal. Slabi dve minuti pred koncem je Jan Urbas na sredini prestregel plošček in hitro potegnil v protinapad, toda sam pred danskimi vratimi ni uspel doseči prvega gola.

Po štirih minutah igre v drugi tretjini pa je Slovenija prešla v vodstvo. Lepo samostojno akcijo je uprizoril David Rodman, ki je preigral dva domača branilca in plošček poslal med nogama domačega vratarja Frederika Andersena. Toda gostitelji so uspeli izenačiti le dobro minuto kasneje. Po dobljenem sodniškem metu je plošček na svojo palico dobil Nichlas Hardt in z močnim strelom iz polrazdalje prvič na tekmi premagal Kristana, ki je bil ob njegovem strelu nemočen (1:1).

Štiri minute pred koncem druge tretjine pa so risi vnovič povedli. V protinapad je spet hitro prešel D. Rodman in s strelom na prvo vratnico z desni strani dosegel še drugi gol na tekmi (1:2). Trideset sekund pred koncem tretjine je Žiga Jeglič stresel še vratnico.

Danci so v zadnji tretjino vstopili agresivno in v 47. minuti zadeli vratnico. Vse do konca tekme so slovenski hokejisti uspešno zadrževali danske nalete oziroma se še naprej povsem enakovredno kosali z danskim tekmecem.

Kvalifikacijski turnir za OI 2014 (Vojens, Danska)

Skupina F, 2. kolo

Danska - Slovenija 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

(Hardt 26.; D. Rodman 24., 37.)

Belorusija - Ukrajina 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)

(Filičkin 2., Kolcov 30., Stepanov 32., Kaljužni 55., Senkevič 55., Meleško 57.)

Četrtek, 7. februar, 1. kolo

Belorusija - Slovenija 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)

(Urbas 17., Sabolič 22., Razginar 43. (kazenski strel), D. Rodman 51.; Kulakov 28., Stepanov 30.)

Danska - Ukrajina 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

(Storm 16., Green 25.)

Nedelja, 10. februar

Ukrajina - Slovenija (ob 14. uri)

Danska - Belorusija (ob 18. uri)