Lani dolgčas, zdaj spet končnica Anžeta in Kraljev

NHL: onstran Atlantika začetek prestižnih izločilnih bojev v elitnem hokejskem tekmovanju.

Objavljeno
13. april 2016 23.29
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Športnim zanesenjakom v Los Angelesu te dni še zdaleč ni dolgčas. Naslovnice časnikov so zdaj namenjene Kobeju Bryantu, zvezdniku, ki se poslavlja od košarkarskih igrišč, a v Kalifornijo bi lahko spet po daljšem času pljusknil visok hokejski val. Na vrsti je končnica NHL, v prihajajoči noči Kralje z našim Anžetom Kopitarjem čaka uvodna preizkušnja prestižnega dela sezone.

Slovenski as se je Stanleyjevega pokala, v hokejskem svetu najbolj čislane lovorike, veselil dvakrat (2012, 2014), a nato lani s soigralci doživel hladno prho: branilci naslova se sploh niso uvrstili v končnico! Tako se je zanj prav hitro končala klubska sezona, resda je ob tem razveselil slovenske navijače z nastopom v reprezentančnem dresu na majskem svetovnem prvenstvu, a je ob koncu poletnih počitnic, ki jih vedno znova ob redkih prostih dneh najbolj namenja resni pripravi za sezono v NHL, jasno dejal, da v Severno Ameriko odhaja s ciljem, da se uvrsti v končnico.

In tokrat so si jo Kralji priigrali že dovolj zgodaj, ni bilo tistega stresa do zadnjih tekem, ki ga je tudi Kopitar, odkar je pri moštvu (od sezone 2006/07), večkrat doživel. »Občutka, ko si zgodaj priigraš vizum za ta odločilni del sezone, zlepa ne pozabiš. Zdaj smo uresničili uvodni cilj, na vrsti je hud boj na ledu,« napoveduje edini slovenski akter med izbrano družbo NHL tedne, ko je dejansko v dvoranah navzoče precej več energije kot v rednem delu sezone. Moštvo Los Angeles Kings se bo sicer za začetek v seriji na štiri zmage pomerilo s kalifornijskim tekmecem San Josejem, v spominu pri obeh taborih ostaja tista izjemna končnica pred dvema letoma, ko so Morski psi v seriji vodili že s 3:0, a so se Kopitar in soigralci še pravočasno zbudili ter s štirimi zaporednimi zmagami nasmejani pričakali konec. Le trikrat prej se je moštvom v končnici NHL posrečil takšen zasuk, Los Angeles pa je nato drvel v silovitem slogu in še drugič v zgodovini moštva osvojil veliki pokal.

Letos ga branijo hokejisti Chicaga, za začetek se bodo v boju na izločanje pomerili z zasedbo iz St. Louisa. Prvaki s prepoznavno podobo indijanskega poglavarja na dresu imajo vnovič imeniten seštevek točk, Patrick Kane je denimo s 106 točkami (46 golov, 60 podaj) postal prvi ameriški igralec doslej na vrhu lestvice učinkovitosti po rednem delu NHL. Sicer je tudi Kopitarjev dosežek (74 točk za 25 golov in 49 podaj) vreden izjemnega spoštovanja, na omenjeni lestvici je 13., že devetič zapored je najboljši strelec Los Angelesa! »Vem, da mi na začetku ni šlo vse po željah, soočil sem se s strelsko sušo, zdaj je seveda najbolj pomembno, da sem z goli in podajami na tekmah, ko smo lovili izhodišče za končnico, prispeval svoj delež. Sicer pa je najpomembnejši moštveni dosežek, zanj delamo vsi,« je tudi tokrat spregovoril slovenski hokejist, ki ga stroka onstran Atlantika ceni tudi zaradi izjemnega pristopa – cilj moštva mu je vedno bolj pomemben kot pa osebna statistika.

Pred dnevi se je razveselil tudi obiskov znanih obrazov, najprej skupine prijateljev iz domačih krajev, nato mu je ponosno stisnil roko tudi Jozef Pethö. Nekdaj odlični slovaški hokejist je v devetdesetih igral tudi pri nas, pozneje se je uveljavljal kot trener, zdaj je na zadnji tekmi Kraljev v rednem delu slovenskemu asu zaželel srečo v prihajajoči končnici. »Sleherni takšen obisk me razveseli, žal pa je ponavadi tako, da v našem silovitem ritmu čas za druženje z znanci hitro mine. Tako prijatelji kot tudi nazadnje Jozef me obvestijo o svojem prihodu, tako da lahko uredim podrobnosti srečanja z njimi po tekmi, takrat lahko vsaj malo poklepetamo,« nam je iz Los Angelesa sporočil Kopitar.

Tako kot soigralci si je želel višje kot 5. mesto v zahodni konferenci, a tako vsaj v tem 1. krogu ne bo dolgega potovanja. Kralji samozavestno pričakujejo boj za vladarsko žezlo v končnici, v kateri drugič doslej ne bo kanadskih moštev, že petindvajsetič zapored, kar je rekord severnoameriške športne scene na najvišji ravni, pa bodo v končnici igrali Detroit Red Wings. In prav to moštvo je nazadnje, leta 1998, ubranilo prestižno lovoriko. Zdaj bo črni niz prvakov poskusil prekiniti Chicago.