Lep uvod v finale je pokvaril le skromen obisk

Tilia Olimpija po hudem boju ugnala večne tekmece z Jesenic in v finalu vodi z 1:0. Nadaljevanje jutri na Gorenjskem.

Objavljeno
27. marec 2012 09.54
Posodobljeno
27. marec 2012 10.15
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana - Hokejisti Tilie Olimpije so v zanimivem uvodnem dvoboju finala slovenskega prvenstva na domačem ledu slavili zmago proti večnem tekmecem z Jesenic. Če sodimo po sinočnji predstavi, gre novo zanimivo tekmo v seriji na tri zmage pričakovati že jutri v Podmežakli.

Sleherni finale v končnici nacionalne klubske sezone prinaša precej ugank, letošnji na slovenskem ledu pa je tudi za podrobnejše spremljevalce hokeja podoben zapletenemu labirintu. Zgolj bežen pogled je kajpak razkrival višje delnice Olimpijinega moštva, ki se ponaša s širšo izbiro konkurenčnih hokejistov, toda zadnja leta razkrivajo težave zeleno-belega tabora pri načrtovanju najvišje stopnje pripravljenosti za domačo končnico. Ljubljančani so namreč svoj tekmovalni vrhunec dosegli pred dvema tednoma v polfinalu EBEL proti Linzu, niti po psihološki plati niti po telesni pa seveda ni preprosto v tako kratkem presledku spet igrati na visoki ravni. Pri Jeseničanih, tradicionalno zelo motiviranih pri zbiranju šampionskih zvezdic, je poglavitna težava drugačna. Več kot mesec so zunaj tekmovalnega ritma, potem ko se moštvo ni uvrstilo v končnico EBEL, kar terja svoj davek.

Uvod v tekmo ni bil prav običajen. Akterji so prestali komaj 35 sekund finala, ko so gostitelji v Tivoliju slavili uvodni gol. Resda v mlačnem vzdušju - tako majhnega obiska še ni bilo na tivolskih finalnih tekmah slovenskega prvenstva. Bolj žalostno je bilo le pred letom v Podmežakli, ko je nerazumljiv birokratski zaplet botroval zaprtju dvorane za eno tekmo ...

Olimpija je sinoči učinkoviteje začela, ob prednosti igralca več nadgradila uvodno vodstvo z novim golom, obenem pa spretno branila svoja vrata. Matija Pintarič je takrat tudi nekajkrat jasno razgrnil svojo kandidaturo za mesto na reprezentančnem seznamu vratarjev. Vendar pa so ga pozneje Jeseničani le premagali, pred tem so si zmaji zagotovili še višjo prednost, povrhu še zapravili kazenski strel (Hughes).

Toda do končne odločitve je bila še dolga pot. Predvsem zato, ker so tudi gostje z Gorenjske začeli vrednotiti svojo ustvarjalno predstavo. Prvi gol so zabili v trenutkih številčne premoči, sledil pa je še prispevek kapetana Toma Hafnerja. Pri priči je oživel del tribun z 200 najzvestejši privrženci branilcev lovorike, igra obeh moštev pa je ponudila celo več živahnosti, kot je to marsikdo pričakoval.

In tudi ko so zmaji izkoristili 20 sekund tekmečeve nezbranosti ter si vrnili lepo prednost treh golov, se železarji še niso vdali. Trener Bojan Magazin je prekinil zmedo s polminutnim odmorom, nakar so se gostje vrnili med žive. Še drugič na tekmi so izničili tekmečevih +3, se približali na gol zaostanka, zasuka pa le ni bilo. Toda končna ocena uvodne finalne tekme si je bila v obeh taborih enotna - hokej je bil prav na spodobni ravni, maloštevilno občinstvo je videlo več lepih akcij in golov, jutri v Podmežakli, kjer naj bi bilo gledalcev vendarle več, pa gre očitno pričakovati negotovo predstavo.

V senci dvoboja za 1. mesto je včeraj minila uvodna tekma za bron. Mariborčani so v Kranju ugnali Triglav s 4:1 (1:1, 1:0, 2:0; Ogrizek, Miljuš, Potočnik, Kovačič; Vodnjov) in za skupni uspeh potrebujejo le še eno zmago.

Hannu Järvenpää, trener Tilie Olimpije: »V končnici je vselej najpomembnejši izid, zavoljo te uvodne zmage smo zato lahko zadovoljni. A že na torkovem treningu moramo delovati zelo zbrano in nato tudi jutri v Podmežakli, kjer si želim večji obisk. Akterji finala si namreč zaslužijo podporo s tribun.«

Bojan Magazin, trener Acronija Jesenic: »Zaradi nekaterih neodgovornih potez v obrambi smo uvodni dvoboj izgubili, obenem pa sem vesel, da je moštvo pokazalo neuklonljiv značaj in igralo zavzeto do konca. Zato ni preplaha, na domačem ledu ohranjamo vse možnosti za zmago.« Ko je takole Tomo Hafner znižal Olimpijino vodstvo na 2:3, se je vnel izenačen in negotov boj za uvodno zmago v finalu.