Lepa pogodba mu ne bo spremenila razmišljanja

Naš najuspešnejši hokejist Anže Kopitar je podpisal rekordno visoko pogodbo v Los Angelesu.

Objavljeno
17. januar 2016 22.57
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Los Angeles – Ugibanj je konec, naš vodilni zvezdnik z ledenih ploskev, 28-letni Anže Kopitar, bo svojo imenitno športno pot še naprej nadaljeval pri moštvu Los Angeles Kings. Že od poletja je bilo na dlani, da je pred podpisom nove pogodbe bodisi v Kaliforniji bodisi kje drugje v NHL, a sklepnega dejanja dolgo ni bilo. Tako pa bo še naslednjih osem let igral za Kralje.

Napetost je v taboru dvakratnih osvajalcev Stanleyjevega pokala ter med njihovimi številnimi privrženci iz dneva v dan, iz ure v uro naraščala, nakar se je le zgodilo – tudi v naslednjih osmih letih bo Kopitar nosil črno-beli dres moštva iz Los Angeles, povprečno bo na sezono prejel po 10 milijonov dolarjev. Tako je dosedanjo sedemletno pogodbo, za katero bo ob koncu prejel 47,6 milijona, za prihodnost še lepo nadgradil, zaupanje klubskega vodstva in navdušenje navijačev pa nikakor nista presenetljiva: Slovenec je od svojega prihoda v NHL, jeseni 2006, vedno znova med ključnimi aduti moštva, kajpak je izjemno učinkovito sodeloval tudi na poti k dvema dosedanjima šampionskima lovorikama. Prej prestižnega Stanleyjevega pokala v vitrinah Kraljev ni bilo in tudi za v prihodnje ob Kopitarjevem učinku na dosedanji ravni temu moštvu kaže imenitno. Sploh pa je to postala z naskokom najvišja dolgoročna pogodba doslej pri klubu. Prejšnji rekorden posel je vodstvo kluba sklenilo z vratarjem Jonathanom Quickom, za 58 milijonov $ za deset let.

»Resda moštvo iz leta v leto, tako kot sleherno v NHL, doživlja spremembe, a strategija pri nas je jasna in nas očitno še naprej vodi navzgor,« je že med zadnjim poletjem pred odhodom s počitnic in priprav v domovini proti svojem prebivališču v Kaliforniji poudaril naš zvezdnik in si želel, da slavji, ki ju je doživel ob lovorikah 2012. in 2014., ne bi ostali edini v Los Angelesu. Resda nazadnje Kraljev sploh ni bilo v končnici – zato je tudi naš akter iz NHL lahko branil reprezentančne barve na lanskem svetovnem prvenstvu –, a zdaj jim spet kaže imenitno, Kopitar pa je po uvodni suši in sedmih točkah na 18 tekmah spet pod žarometi: njegov dosežek 29 točk na zadnjih 25 tekmah ohranja moštvo prav na vrhu svoje skupine in z jasnim izhodiščem za tako želeno končnico.

»Ta nova pogodba pa mojega razmišljanje ne bo spremenila. Ostal bom tak kot doslej, se trudil po najboljših močeh za to moštvo,« je povedal na posebni novinarski konferenci po tekmi z Ottawo, ki so jo Kralji na sobotni večer izgubili, slovenski as pa se je na seznam statistike vpisal z eno podajo. »Ni ravno značilno za nas, da vodimo za dva gola, nato pa tekmo izgubimo, a zgodi se pač tudi to,« je omenil med daljšim pogovorom, ko je sicer izid tekme (3:5) za številne poročevalce ostal v ozadju odmevnega podpisa pogodbe.

Mnogi pa so bili presenečeni, da so se pogajanja tako raztegnila. Že v poletnih dneh, ko je bil doma, je bilo sprva pričakovati, da bi lahko v sezono vstopil z novo pogodbo. »A v poslu le ni vse tako preprosto. Ohranjal sem potrpljenje, se poskusil kar najbolj osredotočiti na svoje delo pri moštvu,« je severnoameriški javnosti včeraj sporočil podobno kot pred dnevi v pogovoru za slovenske medije. Takrat je bilo »v zraku«, da je pogodba pripravljena, a dokler zares ni bilo končnega potrdila, tudi najuspešnejši Slovenec v hokejski zgodovini še ni mogel povsem mirno zaspati. Tako pa se mu je uresničila želja: med Kralji se imenitno počuti, z družino v Los Angelesu prav tako, zdaj bo tu tudi ostal. Pogodba velja do leta 2024, v prvih štirih letih je ni mogoče spreminjati, teoretično je pozneje možna selitev.