Madžarsko opozorilo za bujenje

Pred trenerjem hokejistov Telemacha Olimpije Fabianom Dahlemom in igralci danes zahtevna naloga.

Objavljeno
12. oktober 2015 21.09
Aleš Mušič - Telemach Olimpija 10.septembra 2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Pred hokejisti edinega slovenskega moštva v EBEL je tretja zaporedna tekma na domačem ledu in tako nova priložnost za težko pričakovano zmago. V prvih dveh poskusih je namreč Olimpiji spodletelo, boleč je bil predvsem nedeljski poraz proti premagljivemu Fehervarju, zato bi rano lahko omilili le ob današnjem uspehu z Dornbirnom. Tekma bo v Tivoliju ob 19.15.

Fabian Dahlem, trener z Bavarskega, je v hokejsko zaspani Ljubljani zbudil vsaj nekaj nekdanjih privržencev. Tivoli resda še zdaleč ne poka po šivih kot nekoč, a nekaj premikov tako v organizaciji kluba, v katerem je zdaj omenjeni Bavarec športni menedžer, kot tudi na ledu pod njegovim strokovnim vodstvom botruje povečanemu zanimanju v primerjavi z zadnjo morečo sezono. Tudi takrat je bil Dahlem na klopi, želeni premik še ni bil tako viden, nekaj uvodnih predstav te sezone je vendarle ponudilo tudi spodbudno podobo. Z izjemo tekem proti za razred boljšima tekmecema iz Znojma in Celovca. Toda bolj kot takrat visoka poraza je bolela zadnja tivolska zaušnica krepko pomlajenega madžarskega moštva. Fehervar se je veselil zmage s pičlih 1:0, predstavil odličnega vratarja Miklosa Rejno (streli 33:25 za Olimpijo) in obenem izkoristil kar nepričakovano zmedo, ki je v ljubljanski vrsti vladala med drugo tretjino tekme. Zmaji so si takrat prislužili opomin, tu ni bilo nikakršnih opravičil.

Tudi trener je bil takrat videti brez moči, odgovornost, ko moštvo doma niti enkrat ne zadane mreže tekmeca, povrhu pa se ujame v past raztrgane igre in številnih napak, pripada kajpak tudi njemu. Poznamo ga kot iskrivega in zanimivega sogovornika. Prihaja iz prostora visoko razvite športne kulture, stavi predvsem na moštveni duh, disciplino, boj do zadnjega atoma moči. Na nedeljski večer pa njegovo moštvo ni delovalo po željah, dasiravno hokejistom zadnjega od navedenih značilnosti, torej da ne bi bili bojeviti do konca, ne gre očitati, saj so v zadnjih minutah napadli z vseh strani, a plošček preprosto ni hotel v mrežo. Dahlemovemu razočaranju očitno ni bilo konca, prvič doslej se je v Tivoliju izognil analizi tekme v novinarski družbi …

Resda nam je v pričakovanju niza treh domačih tekem dejal, da je med možnimi scenariji glede na izenačenost in negotovost bojev s konkurenco tudi tisti s tremi porazi, a obenem se je zavedal, da bi ob takšnem razpletu hitro splahnelo uvodno veselje po nekaj res spodbudnih predstavah in za uvod boljši točkovni beri kot lani. Zdaj pa si je najbrž na jasnem, da negativno energijo, ki že kroži po tivolski dvorani, lahko odžene le uspeh, kar bi bila danes zmaga, če že ne po 60 minutah, pa vsaj v podaljšku ali po kazenskih strelih. »Kakorkoli, že z golom ali dvema zelo težko zmagaš, ko pa niti enkrat ne zadaneš mreže, je seveda nesmiselno razpredati o možnosti za uspeh,« poudarja Olimpijin kapetan Aleš Mušič in napoveduje še več strelov proti vratom tekmeca. Na ledu je nabral že dovolj izkušenj, dobro se zaveda, da se v gneči pred vrati, kjer se odbiti plošček pogosto znajde prav ob poskusih z nekajmetrske razdalje, da storiti marsikaj. »Prav nič ni narobe s tem, da imamo že dva dneva po nedeljski tekmi novo preizkušnjo. Spored je za vse enak,« pravi. Nenazadnje se zmaji zdaj v domačem okolju pripravljajo na pobeg z dna, ni dolgih voženj z avtobusom, a te bodo prišle na vrsto že prav kmalu. Zato bi bilo treba zelo pomembno zalogo točk pripraviti na svojem prizorišču. Za začetek danes proti Dornbirnu.

Pari 11. kola (danes), 19.15: Telemach Olimpija – Dornbirn, Vienna Capitals – Salzburg, Linz – VSV, Fehervar – KAC; 18.30: Znojmo – Innsbruck; 19.45: Bolzano – Graz 99ers.