Med risi iz dneva v dan več skrbi

Priprave za SP: uradni zbor v ponedeljek zjutraj na Jesenicah.

Objavljeno
31. marec 2016 20.34
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Resda je te dni v domačih hokejskih krogih tradicionalno največ zanimanja za finale državnega prvenstva, a reprezentančni selektor Nik Zupančič se je skupaj s sodelavci ter skupino hokejistov že resno lotil treninga za svetovno prvenstvo skupine B, od 23. do 29. t. m. na Poljskem. Uradno se bodo priprave sicer začele v ponedeljek ob 9. uri na Jesenicah.

Kot ponavadi, pa ne le na Slovenskem, so nekateri hokejisti zgodaj končali svoje obveznosti pri klubih. Bodisi se niso niti uvrstili v končnico bodisi so se od nje hitro poslovili. Povrhu pa je letošnje prvenstvo drugega kakovostnega razreda, na katerem bodo risi lovili vizum za vrnitev med najboljše na svetu, pozneje kot ponavadi, v zadnjem aprilskem tednu. Zupančič, ki je zdaj pred prvim resnim tekmovalnim izzivom na reprezentančni klopi v vlogi glavnega trenerja, seveda ničesar ne želi prepustiti naključju, zato že dva tedna vodi predpriprave kandidatov za prestižni dres z risom na prsih.

Na kranjskem ledu se vsakodnevno zbirajo hokejisti, ki nimajo več klubskih obveznosti, od prihodnjega tedna in selitve na zahod Gorenjske, na Jesenice in nato pozneje na Bled, bo vrvež v slačilnici še bolj opazen. Res pa je, da nad sedanjim stanjem pri izbrani vrsti še zdaleč ne morejo biti navdušeni. Poškodbe so namreč močno okrnile začrtano zgodbo, že prejšnjim posebnim označbam na zdravstvenem biltenu se je zdaj pridružil še David Rodman. Zanj je predčasno konec sezone v nemškem drugoligaškem razredu, kjer pa že od jesenskih dni prisilno počiva tudi njegov starejši brat Marcel. Resda slednji uspešno okreva, a kot je že omenil na februarskem reprezentančnem turnirju v Innsbrucku, kjer je s tribun spodbujal soigralce, je le malo možnosti, da bi še pravočasno vstopil v reprezentančno slačilnico za SP. Precej bolj realno je, da bo kot nekdanji kapetan in za moralo moštva še vedno zelo pomemben mož tudi prihajajoči šampionat spremljal ob ledeni ploskvi, morda tudi s kakšnim koristnim nasvetom pomagal tako igralcem kot strokovnemu štabu. Slovenska reprezentanca bo v Katovicah na poljskem jugu nastopila tudi brez novega kapetana Jana Muršaka, ne bo Boštjana Goličiča, močno je vprašljiva tudi morebitna vrnitev Roka Pajića, ki je prav včeraj snel mavčno oblogo, nekateri so zdaj aktivni še v končnicah po Evropi. In če denimo ne bo težav glede Roberta Saboliča, ki mu pri Sparti v češkem polfinalu pripada vidna vloga, ne gre računati s pravočasnima prihodoma branilcev Žige Pavlina in Mihe Štebiha. Igrata v posebni skupini za udeležbo v najvišjem ligaškem razredu na Češkem, to tekmovanje pa bo trajalo prav do zadnjega aprilskega tedna …