Med risi na generalki moteča le neučinkovitost

Slovenija pred jutrišnjim odhodom na olimpijske kvalifikacije v hokeju po podaljšku na Bledu izgubila z Italijo (1:2).

Objavljeno
30. avgust 2016 02.07
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Slovenska hokejska reprezentanca je na generalki za nastop v olimpijskih kvalifikacijah po podaljšku izgubila z Italijo, v sicer živahni predstavi je bila med risi moteča le učinkovitost. Po tekmi je selektor Nik Zupančič s širšega seznama črtal Žigo Pavlina, Klemna Pretnarja, Erica Panceta, Andreja Hebarja in Žigo Pešuta.

Kar boleč je bil pogled nekaj minut pred začetkom edine pripravljalne tekme slovenskih hokejistov pred olimpijskimi kvalifikacijami, ko je bilo na tribunah preveč praznih sedežev. Prav nerazumljivo je bilo, da na ponedeljkov večer predstava, v kateri sta denimo nastopila Anže Kopitar, kapetan Los Angelesa, in Jan Muršak, hokejist največjega hokejskega kluba stare celine, CSKA iz Moskve, ni do vrha napolnila blejskega prizorišča. Podobne reprezentančne tekme po Evropi, ko se občinstvu ponudijo redke priložnosti spremljati akterje iz NHL ali KHL, so pogosto prav praznične, sinoči je bilo na Bledu, žal, drugače.

Za selektorja Nika Zupančiča pa je bilo seveda pomembnejše od števila gledalcev spoznanje o moči, pripravljenosti in uigranosti izbrancev, ki se bodo od četrtka do nedelje v Minsku potegovali za olimpijski vizum. Tudi včerajšnji tekmeci, hokejisti italijanske reprezentance, so zadnje dni razmišljali predvsem o možnosti uvrstitve na OI, podobno kot bodo risi jutri zjutraj odpotovali v Minsk, bo zahodne sosede takrat pot vodila na kvalifikacijski turnir v Oslo.

In sodeč po vsem videnem na generalki je med slovenskimi hokejisti precej več znanja, ustvarjalnosti in domišljije na ledu. Če pa poiščemo najvidnejšo pomanjkljivost risov v včerajšnji predstavi, je to vsekakor neučinkovitost. Slovenska reprezentanca je uprizorila paleto raznovrstnih akcij, od prvih minut stisnila obroč vrat tekmecev, a v teh sta kraljevala najprej Frederic Cloutier in njegova zamenjava Andreas Bernard, sicer na klubski sceni oba čuvaja mreže pri finskih delodajalcih. Kar nepredstavljiv je bil ob koncu podatek o razmerju strelov po rednih 60 minutah– 41:6 za Slovenijo! A na semaforju pač šteje le izid in pri tem takrat ni bilo zmagovalca – 1:1. Povrhu pa je bilo nato tekme konec že po desetih sekundah podaljška, ko je Simon Kostner zabil gol odločitve. Ne glede na končni izid sta moštvi nato izvajali za trening kazenske strele, pri teh so bili natančnejši gostitelji, med katerimi sta v polno zadela Robert Sabolič in Jan Urbas.

Dejansko so risi s svojimi domiselnimi akcijami večkrat privabili aplavz najbolj zvestih privržencev, prepogosto je manjkala le pika na i. Domača vratarja, Gašper Krošelj in Robert Kristan, sta se bolj kot ne dolgočasila, v Minsku bo seveda drugače. A upati je – s kakšnim golom več v mreži tekmecev!

Anže Kopitar: »Naša igra niti ni bila slaba, res pa je, da bomo morali biti pri zaključnih strelih bolj natančni. Tudi napadom z igralcem več bomo namenili še nekaj pozornosti pred kvalifikacijskim turnirjem. Sicer pa verjamem v našo kakovost, pokazali smo precej več kot Italijani, seveda pa bo na podobnih tekmah to treba pokazati tudi pri končnem izidu.«