Mož, ki je 24 ur na dan živel za hokej

V Moskvi je v 85. letu preminil eden najbolj spoštovanih hokejskih strokovnjakov Viktor Tihonov.

Objavljeno
25. november 2014 01.17
Russia Obit Tikhonov
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Moskva – Že tako je bil včerajšnji veliki derbi dveh najmočnejših evropskih hokejskih klubov, CSKA iz Moskve in SKA iz St. Peterburga, izjemen, a tokrat so bila v ozračju še prav posebna čustva. V noči pred omenjeno tekmo je v 85. letu preminil Viktor Tihonov, legendarni trener CSKA in z reprezentanco Sovjetske zveze trikratni olimpijski prvak. Moskva je bila včeraj v solzah.

A spominov na izjemnega strokovnjaka, za mnoge sploh največjega doslej ob ledenih ploskvah, včeraj niso obujali le v kultnem lednem hramu CSKA ob Lenjingrajski aveniji, temveč so se nanj spominjali pravzaprav po vsem hokejskem svetu. Ni ga bilo moža z druge strani Atlantika, ki bi sredi Montreala uprizoril takšno šolo brezkompromisne in učinkovite hokejske igre, kot jo je Tihonov s sovjetsko izbrano vrsto v finalu Kanadskega pokala, leta 1981. Več kot 16.000 navzočih je iz minute v minuto doživljalo novo hladno prho, odprtih ust so spremljali izjemno predstavo gostov, ki so ponosno domačo vrsto takrat odpravili kar z 8:1. Leto prej je bilo za umetnike hokejske igre z druge strani »železne zavese« sicer drugače – Tihonov je bil takrat s svojimi izbranci senzacionalni poraženec na olimpijskih igrah v Lake Placidu proti precej manj ugledni zasedbi ZDA.

Toda na hokejski poti je – najprej na ledu, nato pa ob njem – zbral precej več zmag kot porazov. Imenitno je selekcioniral moštvo povsod cenjenega moskovskega kluba, se z njim veselil kar 14 naslovov državnih prvakov zapored, jih okronal še s 13 lovorikami najboljšega kluba na evropskem ledu v letih, ko je bil pokal prvakov pomembno tekmovanje in pravzaprav tudi generalka za svetovno prvenstvo. Na teh pa je Tihonov popeljal reprezentante SZ do 8 zlatih kolajn. Kajpak bodo posebej ostala podčrtana tri zaporedna olimpijska zmagoslavja – v Sarajevu '84 in Calgaryju '88 še pod sovjetsko zastavo, v Albertvillu '92 pa z izbrano vrsto Skupnosti neodvisnih držav.

S prihodom samostojne ruske države se je počasi odmikal od trenerske klopi, reprezentanco je še vodil na SP 2004 na Češkem, a tam uspeha ni bilo več. Vseskozi je sicer ohranjal ugled izjemno strogega trenerja, a po besedah hokejistov v včerajšnjih posebnih prispevkih na ruskih TV programih – Ladislava Tretjaka, Pavla Bureja, Valerija Kamenskega in drugih – je živel za hokej 24 ur na dan. Zato so se mu tako poklonili navzoči na sinočnjem velikem derbiju v Moskvi, po katerem smo poklicali slovenskega asa Jana Muršaka, z golom in podajo enega najboljših ob zmagi CSKA proti SKA s 5:3. »Tekma brez glasbenih vložkov in navijanja je bila kar nenavadna, a šlo je za spomin na izjemnega moža, ki je pustil pečat v svetovnem hokeju. Naše moštvo pa se je poskusilo kar najbolj zbrati za to tekmo, zmaga je tokrat ohranjala prav posebno veljavo,« je poudaril Štajerec. Med strelce se je v dresu moštva iz St. Peterburga vpisal tudi Viktor Tihonov ml., vnuk preminulega trenerja.