Muršak najprej s črko C v Moskvi, zdaj pa še med risi

Sinoči se je na Bledu zbrala hokejska reprezentanca, ki bo od četrtka do sobote nastopila na turnirju v Innsbrucku.

Objavljeno
09. februar 2016 00.20
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Pred dnevi je dolgoletni reprezentančni vratar Robert Kristan poudaril, da je zanj sleherna vrnitev med rise kot balzam za dušo. Sodeč po nasmejanih obrazih ob sinočnjem blejskem zboru pred prihajajočim turnirjem v Innsbrucku so se tudi drugi povabljenci selektorja Nika Zupančiča razveselili snidenja v slačilnici.

Od četrtka do sobote bo na Tirolskem pred slovenskimi reprezentanti proti Avstriji, Franciji in slovaški selekciji hokejistov do 23 let, ki jo vodi Žigmund Palffy, nekoč zvezdnik aren v NHL, zahtevnejši preizkus od tistega zadnjega, novembra v Katovicah. Takrat so se na jugu Poljske, prizorišču aprilskega prvenstva skupine B, odrezali z zmago na turnirju. Te bi se kajpak razveselili tudi v prihajajočih dneh, a v Innsbrucku bo uigravanje moštva bolj pomembno kot končna uvrstitev. Gre za pomembno odskočno desko pred aprilskimi pripravami za SP, ko bodo risi odšli na Poljsko po nov vizum za mesto med elito.

Toda navzlic selektorjevim neuresničenim željam o prihodu vseh načrtovanih kandidatov (Gašper Krošelj je zaradi klubskih obveznosti in poškodbah drugih dveh Medveščakovih vratarjev ostal v Zagrebu, poškodovana sta po novem branilca Kristijan Čepon in Blaž Gregorc) je bila podoba na ledu prav spodobna, še bolj konkurenčna pa bo od sredinega prihoda v Innsbruck, ko se bosta moštvu neposredno na prizorišču turnirja pridružila še bratislavska aduta Žiga Jeglič in Rok Tičar. »Nikakor ju nisem hotel ovirati, saj sta imela še v ponedeljek zvečer zelo pomembno tekmo s Slovanom v boju za končnico KHL. Obenem sem vesel, da bosta v Innsbrucku po dolgem času spet igrala skupaj v napadu z Robertom Saboličem,« je poudaril selektor ob omembi postave, pri kateri na turnirju načrtuje še tri napadalne trojke: Urbas-Muršak-Ograjenšek, Pance-Verlič-Hebar in Pem-Mušič-Pešut. Priložnost bo ponudil vsem trem vratarjem – Robertu Kristanu, Luki Gračnarju in Matiji Pintariču –, posebej je radoveden glede slednjega, saj ga že dolgo ni bilo v dresu z risom. Kako jih bo razporedil po tekmah, sinoči še ni napovedal, ne bi bilo presenetljivo, ko bi na četrtkovi uvodni tekmi proti gostiteljem v vratih stal Gračnar, saj je kot član Salzburga vselej posebej motiviran proti znancem iz EBEL.

Novi kapetan reprezentance bo, kot je Zupančič napovedal že novembra, Jan Muršak. Najbolj cenjeni slovenski hokejist na stari celini, ki je prestižno oznako C pred dnevi nosil tudi na dresu CSKA, je konec tedna po prihodu iz Moskve preživel med domačimi v Pesnici in Mariboru, zdaj se že veseli nove vloge pri izbrani vrsti. »Zame je to izjemna čast, ne bo pa lahko zamenjati Tomaža Razingarja. Sicer vedno rad pridem na reprezentančni zbor, res pa zaradi klubskih obveznosti to ni vedno mogoče,« je omenil novi kapetan. Sinoči je bil pogosto nasmejan, ob čakanju na prvi trening se je zbadal z Dejanom Kontrecem, direktorjem zveze, kdo od njiju – oba sta brez las – ohranja bolj izvirno brado …