Na Bledu tudi pariški tekmici

Od jutri do sobote slovenska hokejska reprezentanca doma z moštvi iz skupine A.

Objavljeno
02. november 2016 00.42
LJUBLJANA 04.04. 2012 trening hokejske reprezentance. David Rodman. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Dva meseca sta naokrog, ko je, takrat še skorajda sredi vročih poletnih dni, slovenska hokejska reprezentanca uprizorila podvig sredi Minska in se po tekmi odločitve s favoriziranimi beloruskimi gostitelji drugič zapored uvrstila na olimpijske igre. Od jutri do sobote se bodo risi prvič v sezoni predstavili na domačem ledu.

Zanimivo, da bodo tudi tokrat igrali proti Belorusiji, in sicer prav tako za konec turnirja, v soboto, pred tem se bodo jutri pomerili z Latvijo ter v petek z Dansko. Prav vse tri tekmice že dolga leta igrajo v najvišjem svetovnem razredu, z dvema moštvoma, beloruskim in francoskim, bo slovenska izbrana vrsta nastopila v pariški skupini uvodnega dela prvenstva 2017, ki ga bosta sicer skupaj pripravili Nemčija in Francija.

Pogled na končni seznam igralcev za ta turnir na Bledu – selektor Nik Zupančič ga je uradno objavil šele včeraj, saj do zadnjega ni vedel, kako je s prihodom posameznikov zaradi poškodb – razkriva, da nekaterih stalnih udarnih adutov moštva tokrat ne bo. V primerjavi s postavo s septembrskega olimpijskega kvalifikacijskega turnirja tokrat seveda ne bo Anžeta Kopitarja, v NHL kapetana moštva iz Los Angelesa, manjkala bosta nazadnje prva vratarja Gašper Krošelj in Robert Kristan, zapletlo se je okrog Žige Jegliča, Slovanovega napadalca. Pri bratislavskem klubu se bodo namreč v dneh tekmovalnega premora lotili temeljitega treninga, saj dosedanja bera točk v KHL ni bila na pričakovani ravni, trener Miloš Řiha je tako v slačilnici obdržal vse igralce, tudi Slovanovih domačih reprezentančnih kandidatov ne bo na turnirju v Nemčiji, kjer bo od petka do nedelje gostovala slovaška izbrana vrsta.

A obenem je slovenski selektor Nik Zupančič vesel navzočnosti Davida Rodmana in Boštjana Goličiča, ki ju zaradi poškodb že dolgo ni bilo med risi, reprezentančni dres bo po daljši odsotnosti oblekel tudi vratar Matija Pintarič, slačilnico udarne članske vrste bo spoznal obetavni jeseniški čuvaj mreže Žan Us. Kajpak posebno dodano vrednost prinaša kapetan Jan Muršak, napadalec slovitega CSKA iz Moskve, občinstvo se bo razveselilo tudi Roka Tičarja in Roberta Saboliča. Slednji je denimo z 10 goli in s 13 podajami na visokem 11. mestu strelcev v KHL, vodi Sergej Mozjakin (18 golov, 18 podaj).

Za strokovni štab pod Zupančičevim vodstvom bo kajpak med igralci pomembno ohraniti izjemen moštveni duh zadnjih let, s tako kakovostnimi tekmeci pa se povrhu slovensko moštvo na enem od pripravljalnih turnirjev že lep čas ni pomerilo. Tokrat bo celo igralo doma, kar tudi ni prav pogosto, na Bledu se je zbralo sinoči, prvi nastop risov bo jutri ob 19.30 proti Latvijcem.