Na derbiju tudi za vrh AHL

Pred hokejsko tekmo na Jesenicah večna tekmeca v dobri formi. 

Objavljeno
14. oktober 2017 02.00
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Prvi hokejski derbi v alpski ligi slovenska tekmeca pričakujeta zelo optimistično. Jeseničani bi se z zmago povzpeli na sam vrh, tudi Olimpija je s prevetreno zasedbo po slabem začetku sezone ujela pravo formo in spet deluje kot prava ekipa.

V dvorani Tivoli so gledalci v zadnjih letih obupali nad životarjenjem ljubljanske zasedbe, ki je pred sezono potegnila črto pod staro zgodbo in se s prevetreno zasedbo iz lige EBEL preselila raven nižje. Svež veter v ljubljanskem hokeju so prepoznali tudi sponzorji in pod vodstvom Andreja Brodnika je Olimpija obrnila nov list. V zadnjem obdobju večna rivala kar tekmujeta, kdo bo zmagal z višjo razliko, zato na današnjem derbiju lahko pričakujemo atraktivno hokejsko predstavo. »Tekma med Olimpijo in Jesenicami je vedno ena tistih, ki jih vsi nestrpno pričakujemo. Brez tega derbija ni slovenskega hokeja, v letošnji sezoni pa je to pač ena izmed tekem lige AHL,« se pomembnosti zaveda trener zmajev Andrej Brodnik. Olimpija je niz šestih zmag prekinila s porazom po podaljških proti Bregenzerwaldu, a Brodnika zadnji neuspeh ne skrbi: »Mislim, da se proti derbiju lahko oziramo pozitivno, saj smo pokazali, da smo v ligi konkurenčni tudi brez tujcev. Z ekipo dobro treniramo in prepričan sem, da se na Jesenicah obeta pravi derbi s privlačnim hokejem.«

Tudi v taboru železarjev je bilo na začetku sezone kar nekaj neznank glede sestave ekipe, ob imenovanju Gabra Glaviča je marsikdo skomigoval z rameni, a se je nekdanji reprezentančni vratar izkazal za preudarnega in zelo marljivega stratega, ki je iz kombinacije izkušenih igralcev in jeseniških mladeničev potegnil maksimum. Železarji v letošnji sezoni gojijo hiter hokej, razliko je občutil tudi finski napadalec Markus Piispanen, ki si je z dobrimi predstavami zaslužil pogodbo z Jesenicami do konca sezone: »Na Finskem že na začetku na treningih pozornost posvečajo bolj sistematski igri, recimo, kako postaviti past v nevtralni coni, tukaj pa mora igralec več misliti sam, ko je na ledu. Igra je hitra in takšno imam rad, zato jo tudi lažje razumem.« Ob njem bo v napadu najbolj nevaren Luka Kalan, ki je na prvih devetih tekmah zbral 12 točk in je prvi strelec ekipe.

Moštvi sta se v aktualni sezoni enkrat že srečali, v finalu slovenskega pokala so bili prepričljivo boljši Jeseničani, a so imeli takrat v nogah boljše pripravljalne tekme, zato bo šele današnji derbi pokazal pravo razmerje moči na ledu. Na Jesenicah pričakujejo, da bodo tribune Podmežakle polne, na revanšo pa ne bo potrebno čakati dolgo, že čez 10 dni bo na sporedu dvoboj v Tivoliju. Slovenske železnice bodo za oba dvoboja navijačem zagotovile brezplačen prevoz na relaciji Ljubljana-Jesenice.