Na Jesenicah po novem zapletu rešili obstoj kluba

Železarji bodo danes igrali proti Vienni in nato tudi nadaljevali sezono , a brez pomoči občine kot tudi HZS očitno ne bi šlo.

Objavljeno
24. januar 2012 12.13
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Jesenice – Ni niti leto naokrog, odkar so v hokejski Podmežakli iz minute v minuto ugibali o usodi finalnih tekem domačega prvenstva. Zgodilo se je celo, da so eno tekmo morali igrati brez občinstva zaradi zapleta z dvorano, v zadnjih treh dneh pa v hokejsko zapriseženem kraju trepetajo nad usodo svojega kluba, ki bo danes le nadaljeval sezono v EBEL.

Potem ko je prejšnji teden Slavko Kanalec, predsednik železarjev, odstopil, še ni bilo takojšnjih slutenj o izjemnih zapletih, vprašajih o predčasnem koncu sezone za naše prvake in celo obstoju kluba, ki je več desetletij vzgajal odlične hokejiste in navduševal množice privržencev po vsej Sloveniji.

A že od začetka te sezone, za Jeseničane šeste doslej v odprtem avstrijskem DP, so se kopičile težave, prepletene z dolgovi iz preteklosti in tudi spori. Večina tujih hokejistov jo je ucvrla iz Podmežakle, trenerjema Heikkiju Mälkiäju in Dejanu Varlu je ostalo jedro neizkušenih domačih mladcev, ki pa je večkrat presenetilo konkurenco, resda na koncu rednega dela pristalo na zadnjem mestu, a razgrnilo tudi optimizem za prihodnost. A ko je pred dnevi predsednik izstavil nepreklicen odstop, je bilo videti, kot bi klub čez noč prenehal delovati. Zaskrbljenost vodstva EBEL je bila zato povsem razumljiva, brez pomoči župana Tomaža Toma Mencingerja, HZS in tudi Nestla Aljančiča, vplivnega športnega funkcionarja na tujem, ni šlo več.

Iz Avstrije so zahtevali potrditev o zagotovilih pogojev za nadaljevanje sezone in čeprav je še do včerajšnjega dopoldneva kazalo slabo, je Kanalec le potrdil, da se je včeraj sestal z županom in da ob volji moštva ni več nikakršnih ovir. Glavni pokrovitelj Acroni bo izpolnjeval svoje obveznosti, pri stroških prihajajočih tekem v EBEL doma in na tujem pa je priskočilo na pomoč vodstvo HZS. Del dolgov mora vodstvo kluba vrniti igralcem do petka (27. t. m.), del pa do konca prihodnjega tedna. Slačilnico sta zapustila vratar Krošelj in branilec Andrej Tavželj. Prvi odhaja na Dansko, Tavželj je že začel igrati pri novih delodajalcih na Slovaškem. Na Jesenicah so se širile govorice, da je iz kluba odšel tudi Antti Pusa, a finski napadalec je kljub vsemu ostal pri moštvu. Tudi Klemen Pretnar je že nameraval oditi v tujino, a bo vendarle ostal na Jesenicah.

»Pomembno je bilo, da se je včeraj sestal upravni odbor, že dopoldan pa sva zaplet reševala z županom Mencingerjem, obenem tudi podpredsednikom kluba,« je dejal Kanalec, ob vprašanju, čemu ga ni bilo v nedeljo skupaj v družbi z »mirovnim posrednikom« Aljančičem kot tudi omenjenim županom, pa je odgovoril: »Preprosto zato, ker sem odstopil in napovedal umik iz hokeja.«

Mencinger je pozneje pristavil, da se bo jeseniški klub po koncu EBEL lotil tudi izziva v DP in začrtal temelje za prihodnjo zimo: »Naj nam bo kažipot naša zadnja tekma z uglednim KAC, ko smo z mladim moštvom garali na vso moč. V naslednji sezoni bi kazalo štartati le z dvema tujcema in nato v sožitju z možnostmi ekipo morda pozneje okrepiti. Naš klub pa mora ohraniti prepoznavnost jeseniške hokejske šole.«

Današnji pari (vse ob 19.15):

Skupina A (za razvrstitev od 1. do 6. mesta): Linz – Tilia Olimpija, KAC – Medveščak, Salzburg – Sapa Fehervar;

Skupina B (za razvrstitev od 7. do 11. mesta): Acroni Jesenice – Vienna Capitals, Graz 99ers – VSV, Znojmo prosto. Na Jesenicah so zaplet včeraj le rešili, se bodo igralci tudi v prihodnje tako veselili zmag in lovorik? Foto Uroš Hočevar la.