Na vrsti odgovor o tivolski vznesenosti

Slovensko-celovški teden na hokejskih ploskvah. Brian Williams po 27 letih spet na Jesenicah.

Objavljeno
17. oktober 2016 23.12
mpi hokej
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana, Jesenice – Delovni naslov hokejskega tedna, že od današnjega večera naprej, pripada akterjem iz Ljubljane, z Jesenic in iz Celovca. Olimpija se bo namreč dvakrat, drevi in v petek, pomerila s KAC za točke v EBEL, pred Jeseničani je danes gostovanje v koroški metropoli pri podružničnem moštvu omenjenega kluba.

Prejšnji teden je v sicer mirno slovensko klubsko zgodbo na ledu prinesel precej razburjenja in nas ob zapletih in odmevih tekme za superpokal vrnil v stare čase polnih dvoran, vročih razprav in tudi odločitev v pisarnah namesto na igrišču. Kakšna bo usoda dvoboja, v katerem ni šlo vse po pravilih, še ni znano, kakšnih prav pretirano strogih sankcij pa ne gre pričakovati. Pravzaprav so v vrhu HZS zadovoljni, da po vseh težavah kluba sploh še obstajata vsaj na delno profesionalni ravni, ne nazadnje njun medsebojni derbi privabi na tribune več občinstva kot pa gostovanja tujih moštev v tekmovanjih razširjenega avstrijskega prostora.

Zanimiv odgovor ob vprašanju, kakšna vznesenost je še navzoča med privrženci tivolskega moštva, pa bi lahko ponudil današnji večer. Ob 19.15 bo namreč Olimpija po dveh najboljših predstavah doslej v sezoni, doma proti moštvu iz Gradca in nazadnje v Znojmu, gostila moštvo iz Celovca, prav tako samozavestno po nedeljski zmagi v koroškem derbiju proti VSV (5:3). A med gosti ne bo Slovenca Mitja Robarja, po kazni igre v nedeljo bo moral prisilno počivati na petih tekmah. Dometi ljubljanskega moštva so znani – v tekmovanju, v katerem po denarnih zmožnostih in posledično postavi na ledu realno ni konkurenčno močnejšim tekmecem, lahko izniči zaostanke le z bojevitim pristopom, odločnostjo in zbranostjo. Današnji uspeh pa bi nato le približal sanje o tem, da ni treba biti že od prvega meseca sezone trdno na dnu lestvice …

Na Jesenicah so se jezili ob porazu za superpokalno lovoriko, še naprej upajo, da bo vodstvo zveze zaradi kršenja pravil tekmo registriralo drugače od sicer končnega izida – 4:2 za Olimpijo. A za trenerja Nika Zupančiča in njegove igralce ni pardona. S pisarno naj se ukvarjajo drugi, moštvo se mora izkazati na ledu. Po devetih zaporednih zmagah v AHL bo danes gostovalo v Celovcu, nato bo odpotovalo na Poljsko, kjer bo nastopilo v evropskem pokalu. Takšna tekmovanja privabljajo spomine iz preteklosti, tudi iz sezone 1988/89, ko je bil med železarji Brian Williams. Ob koncu tedna je po 27 letih obiskal Slovenijo in si ogledal AHL v Podmežakli. Njegova gola za zmago v Tivoliju s 5:3 ter nato v polfinalu končnice z 1:0 proti Olimpiji doma ostajata zapisana na zlatih straneh jeseniške hokejske zgodovine.