Najprej naj blestijo po Evropi, nato v Koreji

Na Jesenicah se bo začel drugi teden priprav za hokejsko SP skupine B. Bo Robert Kristan ujel letalo za Seul?

Objavljeno
24. marec 2014 02.24
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Jesenice – Sezona 2013/14 za slovenski reprezentančni hokej nikakor ne sodi med tiste klasične z enim tekmovalnim vrhuncem. Risi so namreč prvič doslej v letih samostojnosti nastopili na olimpijskih igrah, dosegli dve odmevni zmagi, a zdaj se jim misli prepletajo med klubskimi nastopi in pričakovanjem aprilskega boja za vrnitev v skupino A.

V prvem tednu jeseniških priprav prav pretirane gneče na ledu ni bilo zaznati. Na petkovem treningu je bilo šest igralcev, po prostem vikendu se bodo uvodni zasedbi (Andrej Hočevar, Anže Kuralt, Luka Tošič, Gal Koren, David in Marcel Rodman) v teh dneh pridružili tisti, za katere je konec klubskih obveznosti. Tako gre v Podmežakli prav kmalu pričakovati Andreja Tavžlja iz Francije, Matica Podlipnika iz češkega prvenstva, Jana Urbasa, napadalca Münchna, vratarja Gašperja Krošlja iz vrst svojih norveških delodajalcev. Klubske sezone je konec tudi za Jana Muršaka, hokejista slovitega CSKA iz Moskve.

»Jana najbrž v tem tednu na Jesenicah še ne bo, saj v Moskvi ne glede na slovo od končnice nadaljujejo skupno vadbo. Glede njegove pripravljenosti me res ne skrbi,« je, preden se je po koncu uvodnega tedna priprav odpravil z reprezentančnim trenerjem vratarjev Gabrom Glavičem na teniško igrišče, dejal selektor Matjaž Kopitar: »Premišljeno se je bilo treba lotiti prvega tedna, saj pretirano dolg trening ob tako majhnem številu navzočih na ledu lahko prinese prej negativne učinke kot pa pozitivne. A kot vedno pri teh reprezentantih ni bilo nikakršnih težav glede pristopa, seveda bo lažje v prihajajočih dneh, ko nas bo več.«

V tem tednu bodo tako kot v prejšnjem kandidati za nastop na svetovnem prvenstvu drugega kakovostnega razreda (Seul, od 20. do 26. aprila) vadili na Jesenicah, nakar se bodo 31. marca preselili v Ljubljano. Pred odhodom v Azijo bodo opravili pripravljalni tekmi na Dunaju (10. aprila) in v Budimpešti (13. aprila). Po prvi preizkušnji se bodo preselili iz avstrijske metropole neposredno v madžarsko ter tam umirjeno nadaljevali priprave.

»Seveda zdaj še ni jasno, v kakšni postavi se bomo predstavili na teh dveh tekmah, a raje bi igral le s tremi peterkami resnih kandidatov za SP, kot pa da bi imel širšo izbiro, pa nato igralce pošiljal domov, ker se pač ne bi uvrstili na sklepni reprezentančni seznam,« je pojasnil Kopitar, ki kajpak v teh dneh podrobno spremlja končnice posameznih ligaških tekmovanj po Evropi.

V primerjavi z olimpijsko selekcijo je jasno, da tokrat ne bo mogel povabiti prav vseh najboljših slovenskih hokejistov. Anže Kopitar bo takrat predvidoma ravno začel končnico NHL, vprašanje je, kako bo s kandidati iz nemškega prvenstva, tudi prvi vratar Robert Kristan bi po imenitnih predstavah v četrtfinalu slovaške končnice lahko pri Nitri napadel naslov prvaka. »A naj ga potem osvoji kar najhitreje,« se je nasmehnil selektor, ki si seveda želi, da bi naši udarni aduti ostajali v tekmovalnem ritmu, a obenem bi mu bilo prav, ko bi jih 16. aprila pozdravil na letalu za Seul. Na Slovaškem se bo sicer v sredo začel polfinale, finalni spored razkriva, da bi bil najhitrejši konec, torej po štirih tekmah, v ponedeljek, 14. aprila.