Nared za revanšo za februarsko blamažo

Kapetan Belorusije Konstantin Koljcov se je posebej za Delo spomnil bolečega poraza z našimi risi.

Objavljeno
03. maj 2013 14.15
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Stockholm – Spored 77. hokejskega SP je prav kmalu, v nedeljo ob 12.15, Sloveniji namenil tekmo z Belorusijo. Pri slednji zlepa ne morejo pozabiti poraza proti risom v februarskih kvalifikacijah za OI, kar je v pogovoru za Delo potrdil Konstantin Koljcov, že dolgo kapetan beloruske vrste.

Pred odhodom na Švedsko ste se pripravljali podobno kot slovenska vrsta in se preizkusili na turnirju v Bratislavi. Kakšni so vtisi o formi vaše reprezentance?

Na omenjenem turnirju je bilo nekaj nihanj v naši igri, kar pa niti ne preseneča glede na obdobje treninga. Slovake smo denimo ugnali v njihovi polni dvorani, kjer sleherni hokejist lahko uživa, a storili smo precej napak v obrambi, pa jo pri izidu še dobro odnesli. Obenem verjamem, da bomo na svetovnem prvenstvu bolj zbrani. Umirjeno smo vadili en mesec, dosegli nekaj zmag v tem pripravljalnem obdobju, zato res ne kaže zganjati kakšnega preplaha pred štartom.

A za vas je to SP vendarle nekakšen popravni izpit. Kako zdaj z razdalje skoraj treh mesecev gledate na spodrsljaj v olimpijskih kvalifikacijah na Danskem?

Ko se ozrem k tistemu turnirju, mi je povsem jasno, da psihološko nismo bili dobro pripravljeni. Dejansko smo pretirano samozavestno pristopili uvodni tekmi s Slovenijo. Zakaj? Vedno smo jo na velikih tekmovanjih premagovali, tudi pri razvrstitvi Mednarodne hokejske zveze ohranjamo višje mesto. Toda Slovenija se je za te kvalifikacije res odlično pripravila, nam že od prvih minut povzročala preglavice. O zasluženem uspehu hokejistov iz vaše dežele sploh ni dvoma, saj so nenazadnje zmagali na vseh treh tekmah turnirja.

Kako pa je bilo, ko ste se vrnili domov v Belorusijo?

Nič kaj veselo, kaj naj vam drugega rečem. Poglejte, predsednik naše države je izjemen hokejski zanesenjak. Naš neuspeh ga je razjezil in prizadel, podobno kot številne privržence. A tako je pač v športu, olimpijske igre bomo spremljali doma.

S Slovenijo pa se boste prav kmalu spet pomerili, že v nedeljo v svojem drugem nastopu na tem svetovnem prvenstvu. Pripravljate revanšo?

Seveda! Verjemite, da smo motivirani in da se bomo tokrat resno lotili naloge. A najprej nas že v petek, torej na prvi dan prvenstva, čaka tekma z močno češko reprezentanco. Tu bomo že vsaj delno spoznali, kam sodimo.

Kakšen pa je sicer cilj vaše reprezentance na tem šampionatu?

Težko je kar koli napovedovati pred začetkom tekmovanja, želja pa je zagotovo uvrstitev v končnico. Lahke poti ne bo za nikogar. Jasno, bližje izločilnemu delu bodo Češka, Švedska in Kanada, verjamem, da se bodo vsa tri moštva iz naše skupine uvrstila v četrtfinale. Za 4. mesto bo boj zelo izenačen. S Švico, Norveško, kajpak tudi Slovenijo, lahko premagujemo drug drugega.

Kaj si pa sicer mislite o tem tekmovalnem sistemu s 16 reprezentancami v dveh skupinah v primerjavi s prejšnjim, ko so bile štiri skupine s po štirimi moštvi?

Prav posebne razlike ni, a meni je tako, kot je zdaj, vendarle bolj zanimivo. V skupini imaš sedem tekem na voljo, ni selitev po prizoriščih, res lahko pokažeš vse, kar zmoreš.