Naslov številka 5 tudi za tolažbo po polomu v Sočiju

Rusija v izjemnem ozračju razprodane dvorane v Minsku na svetovnem vrhu. Jagrovo slovo od češke reprezentance.

Objavljeno
26. maj 2014 01.38
ICEHOCKEY-WORLD/
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Minsk – Hokejisti ruske reprezentance so sinoči v izjemnem ozračju razprodane dvorane potrdili vloge prvih favoritov prvenstva in osvojili svoj 5. naslov svetovnih prvakov. Srebrni Finci so s svojo pomlajeno zasedbo opozorili nase, bron je pripadel Švedom. Naslednje prvenstvo, takrat tudi s slovensko izbrano vrsto, bo prihodnje leto na Češkem.

Dvoboji Finske in Rusije so zapisani med klasike svetovnih hokejskih prvenstev, četudi nimajo za seboj tako dolge zgodbe in prestiža v boju prav za vrh na ravni ruskih tekem s Kanado ali nekoč derbijev Sovjetske zveze in Češkoslovaške. Res pa so zadnja leta ponudila tudi velike predstave Fincev in njihovih vzhodnih sosedov, prvi so bili na tekmah izločanja zelo uspešni: nazadnje proti Rusom v olimpijskem četrtfinalu v Sočiju, ugnali so jih tudi sredi Moskve v polfinalu SP 2007, svoj drugi naslov svetovnih prvakov so tlakovali v Bratislavi, maja 2011, prav po sanjski polfinalni predstavi z Rusijo in takrat nepozabnim Granlundovim golom, ko je mladi Finec pogumno v zraku nosil plošček na loparčku palice in ga ob osuplih tekmecih zabil pod prečko …

A vse to je bilo sinoči pozabljeno. Levi z evropskega severa se pač niso mogli zanašati na omenjeno lepo tradicijo zadnjih tekem, tudi Rusi – povrhu na klopi brez kaznovanega selektorja Olega Znaroka – so morali zelo zbrano pristopiti tekmi, ki si jo je v živo iz svečane lože ogledal predsednik države Vladimir Putin in požel huronski aplavz rojakov v razprodani areni. Podobnega je bil deležen njegov sosed, domači vladar Aleksandr Lukašenko …

O pomembnosti finalnega vložka ni bilo dvoma, uvodne minute so bile na obeh straneh zbrane, previdne in odgovorne. Finski pristop s številnimi novimi obrazi je bil spet vrhunski, domala 15.000 privržencev ruske reprezentance je čakalo na mojstrovine udarnih asov Aleksandra Ovečkina in Jevgenija Maljkina, a še v preprečljivejši luči se je pozneje predstavil izjemni Danis Zaripov, cenjeni strelec Magnitogorska, šampionskega moštva KHL. Vendar pa je bila ruska pot k 5. naslovu svetovnih hokejskih prvakov vse prej kot preprosta. Resda je Arena Minsk »eksplodirala« ob vodilnem golu na polovici 1. tretjine, a nato pičle tri sekunde pred koncem uvodnega dela doživela še hladno finsko prho za izenačenje. In ko so severnjaki izid zasukali, ni bilo več razposajenosti med belo-modro-rdečo falango na polnih tribunah. Oba vratarja sta bila nekajkrat na preizkušnji, moštvi sta bili ustvarjalni v trenutkih številčne premoči, za novi zasuk sta poskrbela udarna aduta ruske vrste, njeno prednost pa je priigral še omenjeni Zaripov. Tehtnica se je vendarle iz minute v minuto bolj nagibala na stran favoritov, levi kajpak v svojem slogu niso popuščali, finale je upravičil sloves velike tekme.

Za ogrevanje v sklepni večer 78. hokejskega svetovnega prvenstva so lanski svetovni prvaki Švedi osvojili bron s prepričljivim izidom proti Čehom (3:0) in se predstavili s svojim že dolgo prepoznavnim discipliniranim slogom v obrambi. »Tekmeci so si priigrali več priložnosti, a mi smo bili učinkovitejši,« je priznal selektor bronaste reprezentance Pär Mårts, obenem pa razgrnil zadovoljstvo ob nadaljevanju uspešnega niza nabiranja kolajn – po lanskem 1. mestu in olimpijskem srebru v Sočiju je tako zdaj Švedska 3.

Mnoge med častilci češkega hokeja pa so bolj kot poraz v malem finalu bolele besede Jaromirja Jagra, ki je po tekmi potrdil, da je bil to njegov zadnji reprezentančni nastop. Navzlic 42 letom je bil vnovič najboljši igralec svojega moštva na prvenstvu, izjemno športno pot pa bo očitno sklenil prihodnje leto v NHL, saj ima še za naslednjo sezono pogodbo pri moštvu New Jersey Devils.