Ne gre razkriti vseh podrobnosti o slavju v Los Angelesu

Vrnitev Anžeta Kopitarja: po novi lovoriki v NHL slovenski hokejski as doma. Tudi prireditve v Las Vegasu ne bo pozabil.

Objavljeno
27. junij 2014 01.48
HOKEJ - Anže Kopitar
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Brnik – »Vedno, ko zapuščam Los Angeles, si rečem: Zdaj se vračam domov,« je na uvodni novinarski konferenci ob vrnitvi v Slovenijo in le nekaj minut po pristanku letala na Brniku poudaril športni zvezdnik Anže Kopitar. Rojake, ki so med končnico NHL dolgo v noč spremljali njegove mojstrovine, je spet razveselil, povrhu pa bo 13. julija še drugič pri nas gostoval Stanleyjev pokal.

Ni ga bilo junaka, tudi med najbolj priznanimi hokejskimi strokovnjaki ne, ki bi pred leti napovedoval takšno vladavino moštva iz Los Angelesa. Prej se je to le enkrat uvrstilo v finale, takrat z velikim Waynom Gretzkyjem, a še takrat v sklepnem dvoboju ostalo praznih rok. Zdaj pa je Kopitar s soigralci v treh letih podvig ponovil že drugič, pri čemer se dinastija Kraljev niti v vmesni sezoni brez lovorike ni osramotila: nastop v konferenčnem finalu proti poznejšim prvakom iz Chicaga bo prav tako zelo vidno podčrtan v klubski knjigi.

Letos je spet sledilo veliko slavje. »Po zmagi v finalu je bilo res pestro. Imeli smo dve paradi, prvo v mestu in drugo nato še na plaži,« je včeraj sveže spomine obujal Kopitar. Nato pa se je z nasmehom izognil natančnemu odgovoru ob vprašanju radijskega novinarja na novinarski konferenci, če je tudi veselje trajalo sedem dni, potem ko so se morali Kralji na poti do naslova kar trikrat prebiti čez sedem tekem: »Bolje, da vseh podrobnosti o slavju ne razkrijem … Bilo pa je zabavno in dolgo.«

Seveda pa si Kopitar ne bo zapomnil le nove šampionske veselice, temveč tudi udeležbe na slavnostni podelitvi nagrad najboljšim hokejistom. Prav o zadnjih vtisih s prireditve v Las Vegasu, tik pred njegovim odhodom v domovino, smo ga pobarali z Dela, nakar nam je dejal: »Nedvomno gre za imeniten dogodek! Tam se pač vsako lete zberejo najboljši hokejisti na svetu, lahko sem le ponosen, da sem bil v tej družbi. Res pa je vse hitro minilo, urnik pred vrnitvijo je bil natrpan, pravzaprav si po tej zadnji končnici še nisem niti dobro oddahnil ob vseh naporih, še bolj psihičnih kot telesnih.«

Tudi sam je prikimal opazki, da očitno Los Angeles Kings postaja zasedba za vrhunske predstave v sklepnem delu sezone na izločanje. Četudi s soigralci ne izgublja nalašč tekem pred končnico, po februarskem ligaškem premoru – bodisi po spektaklu All Star ali pa tako kot letos po olimpijskih igrah – vselej zaigrajo v nižji prestavi. Takrat se črno-beli vedno znova soočijo z nizom izgubljenih točk in posledično slabšim izhodiščem za končnico.

»A v tej nato zares garamo. Obe šampionski sezoni, minula in tista s koncem v juniju 2012, sta nas dodobra izčrpali. Takrat smo nenehno lovili tekmečevo prednost, to pot smo se trikrat morali truditi na sedmih tekmah,« je omenil hokejist, ki je pred prihodom na novinarsko konferenco najprej pozdravil svoje najbližje, nato pa še razposajeno množico pred osrednjo letališko stavbo: »Hvaležen sem vam za podporo med sezono, ko ste spet vstajali sredi noči, ter za sprejem. Tukaj se vas je spet zbralo veliko.« Sledili so vzkliki navdušenja, tako da so nekateri tujci – hkrati so pristala letala iz Frankfurta, Züricha, Skopja in Podgorice – pisano gledali, kaj se dogaja na Brniku v tem četrtkovem sončnem popoldnevu.

Še bolj živahno bo sredi poletja. Prav na nedeljo 13. julija, ko se bo Slovenija sukala v volilnem bobnu, v Portorožu bo finale našega največjega teniškega turnirja, športni svet pa bo spremljal sklepno predstavo 20. svetovnega prvenstva v nogometu. Tedaj bo naša dežela še drugič doživela čast enodnevnega obiska najbolj cenjene lovorike v svetovnem hokeju. Kot včeraj bo zagotovo odmevala harmonika na letališču in nato še na Anžetovi Hrušici, sredi poletja bodo misli spet oddrvele k ledeni ploskvi in sezoni, ki je zlepa ne gre pozabiti. Tudi po zaslugi olimpijske premiere naših risov. Na kar sta Kopitarja včeraj spomnila tudi Dejan Kontrec in Nik Zupančič iz HZS ter mu podarila veliko steklenico penine, diplomo za 7. mesto v Sočiju ter posnetek vseh petih tekem slovenske izbrane vrste na prestižnem turnirju ob Črnem morju.